Odvodnik Korna za poplavno varnost obeh Goric

Datum: 13.11.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: V središču

V sklopu  projekta »Torrente Corno« (Potok Koren) v Ulici generala Škodnika v Gorici (I) se je začela gradnja odvodnika, ki bo višek poplavnih voda iz potoka Korna zajel na državni meji (mejni prehod Erjavčeva) in jih vodil pod mestom Gorica v Sočo. S tem bo zagotovljena poplavna varnost mesta Gorica in dela Nove Gorice. 

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič se je danes skupaj s strokovnimi sodelavci pridružil županu Občine Gorica Rodolfu Ziberni na ogledu začetka del. Projekt je zanimiv za dolgoročno zagotavljanje poplavne varnosti JZ dela mesta Nova Gorica, zato želi biti novogoriška mestna občina seznanjena s potekom gradnje in bo v nadaljnjih korakih preverila možnosti čezmejnega projekta.

Novogoriški župan je po obisku povedal: »Predvsem nas težava s podtalnico v Novi Gorici opominja na dejstvo, da sta Gorica in Nova Gorica zgrajeni na isti ravnici in da moramo zato tovrstne težave reševati skupaj. Odvodnja je del tega, kar nas druži; torej ne samo gospodarstvo, ne samo družbeni procesi in kulturni projekti, temveč tudi infrastruktura, ki je osnova za urejanje življenja v urbanem okolju. Danes smo si ogledali začetek projekta odvodnje v Gorici. To je projekt, ki izhaja iz meddržavnega sporazuma in ki bo v pozitivnem smislu vplival tudi na urejanje odvodnje v Novi Gorici in s tem tudi na sproščanje nove gradnje pri nas. Potrebno je dopolniti sistem, manjši del tega sistema je na slovenski strani na koncu Erjavčeve ulice in naša naloga je, da to zdaj preučimo in spodbudimo vlado, da pristopi k tistemu, s čemer se je zavezala z meddržavnim dogovorom.«

Fotografije: Mateja Pelikan

  

  

  


< Nazaj na seznam