Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Prostovoljno ne pomeni nepotrebno. Gre za zaščito proti raku.

DATUM OBJAVE 04. april 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Virusi HPV živijo v koži in sluznicah ljudi. Okužba se lahko prenaša s tesnimi stiki kože ali sluznice okužene osebe ter prek rok med različnimi deli telesa. Dejstvo je, da je okužba s HPV ena najpogostejših spolno prenosljivih bolezni, ki se pojavi pri skoraj 80% spolno aktivnih posameznikih.

Statistika rakov povzročenih s HPV žal ni lepa

V Sloveniji se letno pojavi približno 200 primerov raka, od tega 150 pri ženskah in 50 pri moških, povezanih s HPV. Zmotno prepričanje, da ta virus prizadene zgolj ženske, je pogosto. Poleg raka materničnega vratu HPV povzroča še pet drugih vrst raka, med njimi nekateri, kot so rak zadnjika, penisa in ustnega dela žrela, prizadenejo tudi moške.

Ne, odstotki niso »lepi« - okužba s HPV povzroči praktično vse primere raka materničnega vratu, 88% raka zadnjika, 78% raka nožnice, 50% raka penisa, 33% raka ustnega dela žrela in 25% raka ženskega zunanjega spolovila. Poleg tega HPV povzroča tudi 90% genitalnih bradavic ter večino papilomov grla pri obeh spolih.

Okuži se lahko med 80 in 90 odstotkov spolno aktivnih ljudi, večinoma že kmalu po začetku spolne aktivnosti. Največ primerov okužb je pri mladostnikih in mlajših odraslih, starih med 15 in 25 let. Zaradi teh okužb letno operativno se v Sloveniji zdravi več kot 1600 žensk v Sloveniji. Najbolj učinkovit način preprečevanja okužb s HPV je prostovoljno (kar ne pomeni nepotrebno!) cepljenje učencev, ki se začne v šestem razredu osnovne šole. Zakaj tako zgodaj? Zelo pomembno je poudariti, da je imunski odziv na cepivo takrat zelo dober. Cepljenje je varno in izjemno učinkovito, kar potrjujejo številne raziskave po svetu in pri nas. Od septembra 2023 je cepljenje pokrito s strani obveznega zdravstvenega zavarovanja tudi za fante v 1. in 3. letniku srednje šole.

Tudi mame, ki berete ta članek – ne odlašajte s preventivnim pregledom oziroma brisom materničnega vratu pri vašem izbranem ginekologu.

Več informacij

Društvo Ko-RAK in regionalna izpostava NIJZ z namenom večje ozaveščenosti staršev organizira predavanje o HPV ter razsežnosti tega virusa, in sicer vabi vse starše, stare starše, moške, ženske, da se predavanja udeležijo in izvejo več o tem skritem sovražniku vašega zdravja. Okužba s HPV lahko čaka v zasedi tudi do 20 let, brez da bi oseba sploh slutila, da je okužena. Torej, oseba se lahko okuži pri prvem spolnem odnosu ali celo prej, pri raziskovanju svojega telesa preko rok in sluznice, težave pa se lahko pojavijo šele čez več kot 10 let. Največkrat sicer telo okužbo s HPV največkrat premaga kar samo še preden se simptomi pojavijo, zato oseba lahko sploh ne opazi, da je okužen/a ali da je okužbo prebolel/a. Zato pa se okužbe prenašajo tako hitro.

V sklopu Festivala zdravja, ki ga pripravljajo Mestna občina Nova Gorica, Mladinski center Nova Gorica, Zdravstveni dom Nova Gorica Osnovno zdravstvo – Center za krepitev zdravja Nova Gorica, NIJZ OE Nova Gorica, Društvo Ko-Rak.si in Športna zveza Nova Gorica bo organizirana tudi izjemno pomembna delavnica za starše učencev osnovnih šol in sicer z namenom pojasnitve vseh dejstev in vprašanj o prostovoljnem in s strani države plačanem cepljenju proti HPV za njihove otroke – učence 6. razreda osnovnih šol. Na ta način bi dvignili nivo precepljenosti med ciljno populacijo in tako zanesljivo preprečili prenos okužbe HPV ter pravočasno preprečili razvoj raka.

Delavnica bo potekala 10. aprila 2024 med 17.00 in 19.00. Organizator, društvo ko-RAK.si, vabi v Veliko dvorano MONG, Trg E. Kardelja 1, Nova Gorica. Z vami bodo pridr. prof. dr. Marko Vudrag, ki bo delavnico tudi moderiral ter pediatrinja dr. Eva Brecelj in ginekologinja dr. Alenka Zavrtanik. Na voljo vam bodo tudi za vsa morebitna vprašanja.

Dolgotrajna okužba z vsaj enim od rizičnih tipov HPV je vedno vzrok za nastanek raka, bodisi raka materničnega vratu, raka penisa, raka zadnjika itd. Pomembno je vedeti, da za okužbo s HPV ni zdravila. Zdravijo se lahko le bolezni, ki nastanejo kot posledica okužbe.

Dr. Eva Brecelj, specialistka pediatrije, ki bo ena od govornic na delavnici, je ob koncu le še dodala: »Našim otrokom in mladostnikom bi želeli prihraniti vse, kar je v življenju težko, boleče; vendar to ni mogoče. Lahko pa jih zaščitimo pred okužbo s humanim virusom papiloma, ki je povezana z nastankom več vrst raka.«

Cepljenje proti HPV je možno pri vašem izbranem pediatru ali zdravniku šolske medicine ter v cepilni ambulanti ZD Nova Gorica, Rejčeva 4, 5000 Nova Gorica, vsak torek med 8. in 11. uro. Naročite se na številko 051 656 558, in sicer vsak torek med 8. in 11. uro (cepljenje samo pa se izvaja v popoldanskih urah tekom tedna).

Starši hčera bodo to informacijo zagotovo želeli vedeti

Okužba s HPV je lahko tudi vzrok za prezgodnji porod, prav tako se okužba ob porodu lahko prenese z matere na novorojenčka. Prezgodnji porod velja za najpomembnejši dejavnik umrljivosti novorojenčkov in dojenčkov ter za glavni vzrok neonatalne obolevnosti. Prezgodaj rojeni otroci imajo lahko dolgoročne posledice.

Vir: Sidera