Sestanek za dodatne ukrepe - Koronavirus

datum: 14.10.2020

kategorija: V središču

Namen današnjega sestanka na novogoriški mestni občini je bil pregled dodatnih ukrepov, ki bi jih lahko še uvedli, da bi preprečili širjenje koronavirusa na Goriškem. Župan dr. Klemen Miklavič je zato skupaj s sodelavci iz občinske uprave in predstavniki šempetrske bolnišnice, Zdravstvenega doma Nova Gorica, NIJZ-ja Območne enote Nova Gorica, civilne zaščite, zdravstvenega inšpektorata in policije preveril stanje, izkušnje in potrebe na terenu. Goriška regija ima sicer zaenkrat še razmeroma dobro epidemiološko sliko. Da bi to ohranili, se moramo vsi, ljudje vseh starosti, kot je poudaril župan Miklavič, dosledno in disciplinirano držati ukrepov in priporočil, zlasti nošenja mask, ustrezne razdalje in razkuževanja rok. Mestna občina bo vključila civilno zaščito, redarstvo in prostovoljce, da bodo pomagali pri izvajanju posameznih nalog, obenem pa bo zagotovila tudi ustrezna finančna sredstva. Župan obenem poziva tudi k čim širšemu cepljenju proti gripi.

Tako policija kot zdravstveni inšpektorat sta na današnjem sestanku izpostavila potrebo po dodatnih uradnih osebah, ki bi na terenu opozarjale tiste, ki se ne držijo priporočil in ki bi jih spodbujale k spoštovanju ukrepov. Glavni namen ni kaznovanje ampak pojasnjevanje pomena zaščitnih ukrepov, s katerimi zaščitimo sebe in druge, so poudarili. Na sestanku je bila sprejeta odločitev, da bodo na pomoč priskočili pripadniki civilne zaščite in redarji. Poleg tega bo občina tako kot v prvem valu organizirala varstvo otrok na domu za starše, ki so zaposleni v dejavnostih, ki so ključnega pomena v času epidemije. Mestna občina bo tudi razdelila maske socialno ogroženim skupinam, upokojencem in šolam. Zlasti starejše občane bo obveščala o možnostih nakupovanja živil na domu, saj je odsvetovano, da bi starejši v teh razmerah obiskovali nakupovalne centre. Prevoz hrane na dom še ni potreben, ker ustrezne službe zaenkrat to obvladujejo. V kolikor bi bile z morebitnimi vladnimi ukrepi začasno ukinjene, bo mestna občina aktivirala že preverjen model razdeljevanja hrane. Na občini so že zagotovili tudi finančno pomoč za prevoz brisov v Ljubljano, dodatno bo uveden tudi prevoz brisov ob nedeljah. Sogovorniki s področja zdravstva so predlagali, da se mestna občina vključi v poziv občanom za cepljenje proti gripi. Ne smemo namreč dovoliti, kot so poudarili, da bi sezonska gripa še dodatno obremenjevala zdravstvo. 

Župan dr. Klemen Miklavič je povedal, da je v rednem stiku z županom Občine Gorica Rodolfom Ziberno, kjer naj bi po zadnjih podatkih, ki jih ima, imeli 9 aktivno okuženih oseb, ter dodal: "Z županom Ziberno sva v rednih stikih z obema vladama v Ljubljani in v Rimu. Glede na informacije naše vlade naj ne bi obstajala bojazen, da bi prišlo do ponovnega zapiranja meje kot v času prvega vala epidemije. To je seveda zelo pomembno za skupno urbano območje obeh Goric.." 

Strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler je poudarila: "Današnji sestanek, ki ga je sklical novogoriški župan, ponovno izkazuje, kako smo v goriški regiji vsi deležniki, ki skrbimo tako za kurativo kot preventivo, složni oziroma sodelujemo, kar morda tudi prispeva k temu, da je obolevnost v severnoprimorski regiji še vedno med najnižjimi v državi. Epidemiološka slika se sicer v zadnjih dneh nekoliko spreminja, vendar vseeno mislim, da je naše prebivalstvo spoznalo pomen zaščite in upoštevanja ukrepov."

Direktorica Zdravstvenega doma Osnovno varstvo Nova Gorica Petra Kokoravec je povedala, da jih skrbi, kaj bo v primeru, ko bi začeli tudi zaposleni v zdravstvenem domu zbolevati. Za tak primer imajo sicer pripravljenih več možnih rešitev. Kot je poudarila, si vsekakor ne želijo, da bi bilo potrebno zapirati ambulante oziroma zmanjševati ostale dejavnosti. Dnevno sicer v zdravstvenem domu odvzamejo v povprečju 145 brisov.

Marko Vudrag, predstojnik Območne enote NIJZ-ja, pa je poudaril pomen preventivnih ukrepov. Pri delu epidemiologov na terenu je izpostavil, da opažajo povečanje duševnih stisk, strahov in stisk. Povedal je še, da se bo od ponedeljka dalje na Goriškem že možno cepiti  proti gripi. Izrazil je še zaskrbljenost, ker so se na Goriškem ljudje doslej v zelo majhnem številu odločili za to cepljenje. 

20201014_140814  20201014_140734