Spominska slovesnost na Sveti Gori ob koncu I. svetovne vojne

datum: 27.10.2018

kategorija: Ali ste vedeli?

Spominska slovesnost ob 100. obletnici konca I. svetovne vojne bo v soboto, 27. oktobra 2018, ob 17. uri na Sveti Gori. Sveto mašo za vse padle in umrle na soški fronti in v I. svetovni vojni bo daroval njego­va ekscelenca nadškof msgr. dr. Juliusz Janusz, dosedanji apostolski nuncij v Sloveniji.

K somaševanju so povabljeni vojaški ordinariji držav, ki so nastale po razpadu Avstro-Ogrske in so se v letih 1915–17 bojevali v dvanajstih bitkah soške fronte, vojaški ordinarij Republike Italije, predstav­niki cerkva in verskih skupnosti, ki so na soški fron­ti imele svoje kurate, ter predstavniki cerkvenih in civilnih oblasti v Republiki Sloveniji. 

Pred spominsko sveto mašo bo ob 15. uri v ba­ziliki nastopil Orkester Slovenske vojske, pri sveti maši bo pel mešani pevski zbor iz Levpe, takoj po sveti maši pa bo v baziliki nastopil moški pevski zbor Razpotje s sporedom pesmi v jezikih različnih narodov. V nedeljo, 28. oktobra 2018, ob 11. uri pa bo na Cerju obred polaganja vencev pred spomeni­kom vsem padlim.