Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Poročilo predstavitve doseženega napredka pri obnovi in oživljanju gradu Rihemberk ter aktualni načrti

DATUM OBJAVE 11. februar 2019
VIR

V ponedeljek, 4. februarja 2019, je bila v Braniku na povabilo novega vodstva Krajevne skupnosti Branik izvedena predstavitev trenutnega stanja zadev v zvezi z gradom Rihemberk, katerega lastnica je MO Nova Gorica. V okviru predstavitve so bili predstavnikom novoizvoljenega sveta Krajevne skupnosti Branik ter predstavnikom lokalnih društev predstavljeni rezultati dela v zvezi z gradom Rihemberk, ki smo ga konkretneje zastavili letu 2016 z zagonom evropskega projekta RESTAURA – Revitalizacija zgodovinskih stavb s pomočjo shem javno-zasebnega partnerstva (https://www.interreg-central.eu/Content.Node/RESTAURA.html). 

Predstavitev je pripravila Nataša Kolenc, vodja projekta RESTAURA na MO Nova Gorica, ki se v okviru projekta primarno ukvarja z gradom Rihemberk, kulturnim spomenikom in območjem varovane narave, njegovim povezovanjem z drugimi lokacijami kulturne in naravne dediščine ter njihovim vključevanjem v družbeni in gospodarski razvoj občine. 

Udeležencem so bile predstavljene vse aktivnosti MO Nova Gorica, izvedene od konca leta 2016 do januarja 2019. Pojasnjen je bil pomen dela z lokalnimi deležniki in vzpostavljenega sodelovanja (tudi s KS Branik) v začetku leta 2017 ter ozadje priprav na odprtje gradu za javnost v juniju 2017. Izjemno pozitiven odziv javnosti ob odprtju in pridobljena mnenja obiskovalcev tekom sezon 2017 in 2018 so bili posebej dragoceni, saj so potrdili pravilnost predhodno zastavljene vizije razvoja gradu Rihemberk v središče trajnostnega turizma širšega goriškega prostora z dodatnimi vsebinami, opredeljenimi kot »središče kreativnih praks«. Grad je z odprtjem za javnost in izvedenimi programi zastavljeno vlogo dejansko že prevzel, čeprav še v zelo okrnjeni obliki. 

Predstavljeni so bili izvedeni koraki v letih 2017 in 2018 v zvezi z realizacijo zastavljene vizije razvoja, ki so bili predvideni in tudi sofinancirani iz projekta RESTAURA, in sicer:

  • definiranje prostorsko-funkcionalnih sklopov in določitev konkretnejše bodoče rabe posameznih delov grajskega kompleksa na način, da grad ostane široko javno dostopen, s kvalitetno ponudbo za izbrane ciljne skupine, omogočeno tudi zasebno iniciativo ter zagotovljenim nadaljnjim življenjem gradu vzporedno s postopno prenovo; 
  • konservatorski načrt za grad Rihemberk, ki opredeljuje dopustne posege znotraj grajskega kompleksa kot nujne podlage za nadaljnje konkretnejše načrtovanje;
  • idejna zasnova nove ureditve grajskega kompleksa z vrisanimi predvidenimi bodočimi namembnostmi in ažurirano oceno vrednosti investicije v obnovo gradu; 
  • pravne in finančne analize oz. investicijska dokumentacija, namenjena definiranju najustreznejših modelov bodočega upravljanja in financiranja gradu ter 
  • izvajanje rednega komuniciranja z javnostmi v zvezi z dogajanjem na gradu.

Predstavljene so bile tudi vsebine, ki bodo do izteka projekta RESTAURA v maju 2019 predvidoma še lahko izvedene (zgibanka, brošura Grad Rihemberk, izvedba predhodnih arheoloških raziskav na gradu, nakup predstavitvene opreme za grad). 

V okviru predstavitve so bili udeleženci seznanjeni tudi z vsemi vzporednimi projekti, ki jih je MO Nova Gorica pripravila, prijavila oziroma že začela izvajati v zvezi z gradom Rihemberk od leta 2017 dalje in sicer:

  • obnova prvega dela streh v letih 2017/2018, 
  • tekoča vzdrževalna in manjša obnovitvena ter ureditvena dela, 
  • projekt DediCenter Rihemberk v okviru programa LAS, 
  • projekt GREVISLIN oziroma »Infoteka Natura 2000 na gradu Rihemberk« v okviru programa Interreg SLO-ITA, 
  • projekt Vrt na gradu Rihemberk v okviru Participativnega proračuna MO Nova Gorica 2018,
  • projekt CoolCult v okviru programa NFM/EGP, 
  • dva manjša projekta v okviru programa ADRION,  
  • projekt Vzdrževalna dela na preostanku streh ter fasad in obzidja v zahodnem delu grajskega kompleksa v okviru razpisa Ministrstva za kulturo za vzdrževanje kulturnih spomenikov v letih 2019/2020 ter drugo.

Predstavljen je bil tudi pomen ustanovitve in stanje v zvezi z Javnim zavodom za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, ustanovljenim v letu 2018. Ena njegovih nalog je tudi upravljanje javnih objektov kulturne dediščine, kot je grad Rihemberk, ki trenutno še pogreša pravega nosilca za delo z obiskovalci in organizacijo prireditev. 

Največ zanimanja je bil s strani udeležencev deležen povsem nov promocijsko-predstavitveni video Grad Rihemberk, ki nastaja v okviru projekta RESTAURA v sodelovanju MO Nova Gorica in goriškega podjetja Arctur d.o.o. Z njim je bila predstavitev, ki je bila s strani prisotnih predstavnikov KS Branik in lokalnih društev sprejeta z odobravanjem in brez večjih pripomb, tudi zaključena. 

Več o projektu RESTAURA: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/RESTAURA.html
Več o gradu Rihemberk – dogajanje in povezane vsebine: https://www.facebook.com/rihemberk/

Poročilo predstavitve aktivnosti v KS Branik.pdf
D.T3_Predstavitev KS Branik_4 2 2019.pdf

 

Pripravila:
Nataša Kolenc
vodja projekta RESTAURA na MO Nova Gorica

 

 

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti