Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Čezmejna evakuacija zaradi najdbe bombe bo v nedeljo, 20. oktobra

DATUM OBJAVE 15. oktober 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Zaradi onesposobitve 104 kg težke angleške letalske bombe iz 2. svetovne vojne, ki je bila najdena 23. septembra 2024 na območju tirov novogoriške železniške postaje, bo v nedeljo, 20. oktobra 2024, potekala čezmejna evakuacija na slovenski in italijanski strani. Datum so dokončno potrdili pristojni z obeh strani meje na današnjem sestanku na prefekturi v Gorici (I), na katerem so slovenski predstavniki pristojnih služb predstavili stanje in potrebne ukrepe. Novogoriški župan Samo Turel je ob tem izrazil prepričanje, da bo tako kot doslej vse potekalo po načrtu in usklajeno na obeh straneh meje.  

Na skupnem sestanku pristojnih z obeh strani meje pod vodstvom novogoriškega župana Sama Turela in goriškega prefekta Raffaela Ricciardija v sosednji Gorici (I) je bila danes dopoldan potrjena odločitev, da bosta onesposobitev bombe in evakuacija izvedeni v nedeljo 20. oktobra med 8.00 in predvidoma 11.00. Od 8. ure zjutraj dalje bo na območje evakuacije (400 m pas) veljala prepoved vstopa. Do 9. ure bo potekala evakuacija. Med 9. in 10. uro bo potekalo preverjanje pristojnih, ali je na območju evakuacije morebiti ostala še kakšna oseba. Ob predvidoma 10. uri pa se bo po sprožitvi zvočne sirene za nevarnost začela onesposobitev letalskih bomb, ki jo bodo izvedli člani Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Na slovenski strani bosta vzpostavljeni dve varnostni območji. Za prvo, rdeče območje, na katerem živi 961 oseb, bo zapovedana popolna evakuacija. To območje sega na slovenski strani meje do 400 m oddaljenosti od mesta najdbe bomb. Za drugo, rumeno območje, na katerem živi 2064 oseb, pa bo veljal ukrep zaklanjanja, kar pomeni, da se bodo te osebe med predvidoma 10.00 oziroma po sprožitvi zvočne sirene in predvidoma 11.00 morale zadrževati v notranjih prostorih in ne bodo smele na prosto. To območje sega na slovenski strani meje med 400 m in 600 m oddaljenosti od mesta najdbe bomb. Celotno območje evakuacije in zaklanjanja bodo pristojne službe preverjale tudi z droni, in to tako na slovenski kot na italijanski strani. Prisotne bodo tudi pristojne osebe. Kljub temu, da bo območje evakuacije popolnoma izpraznjeno, bo na njem za varnost ustrezno poskrbljeno tako s prisotnostjo policije kot pripadnikov služb zaščite in reševanja. Na italijanski strani meje bodo vzpostavili le območje evakuacije, in sicer v pasu 600 m oddaljenosti od mesta najdbe bomb.

Med 7.00 in predvidoma 11.00 bosta zaprta tudi nekdanja maloobmejna prehoda na Erjavčevi ulici in v Solkanu, torej na teh dveh točkah prehod med mestoma v tem času ne bo mogoč. Posebej opozarjamo tudi na kolesarsko pot ob meji, ki bo v tem času prav tako zaprta. Ob tem naj dodamo, da bo ta dan v času evakuacije zaradi preplastitve cestišča zaprt tudi predor Panovec (razen v primeru slabega vremena).

Za vse tiste, ki se v času evakuacije ne bodo imeli kam umakniti, novogoriška mestna občina daje na voljo veliko dvorano novogoriške Občinske palače (Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica). Osebe, ki se same ne morejo evakuirati oziroma potrebujejo pri tem pomoč, prosimo, da to sporočijo do sobote, 19. oktobra 2024, do 19. ure na tel. številko 05/33 50 107 (Štab CZ MONG). Organizirana bo pomoč pri evakuaciji.

Vsi prebivalci, ki živijo na območju evakuacije in zaklanjanja, bodo v prihodnjih dneh v poštne nabiralnike prejeli podrobna navodila o evakuaciji in zaklanjanju. Za vse dodatne informacije lahko prebivalci pokličejo na tel. št. 05 33 50 107 (Štab CZ MONG) vsak dan, tudi v soboto, med 9. in 14. uro.

Novogoriški župan Samo Turel je po današnjem sestanku v Gorici povedal: »Prebivalce ponovno prosim, da  tako kot doslej upoštevajo navodila vseh pristojnih, da bi lahko akcija čim bolj hitro in čim bolj uspešno potekala, predvsem pa da bi potekala varno za vse udeležence in za vse prebivalce. Evakuacija je popolnoma usklajena z italijansko stranjo po utečenem protokolu. Tudi na italijanski strani bo neposredna bližina mesta najdbe bombe evakuirana, torej bodo morali prav tako prebivalci zapustiti svoje domove.«

Foto: Civilna zaščita 

Najdena bomba leži na tleh.Lokacija najdene bombe, v ozadju je stavba novogoriške železniške postaje.