Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Nov program lajšanja kroničnih bolečin

DATUM OBJAVE 24. september 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Terapija za zmanjšanje bolečine je ključni element pri izboljšanju kakovosti življenja posameznikov, ki trpijo zaradi različnih vrst bolečin, kot so kronična bolečina, akutna bolečina, pooperativna bolečina in bolečina po poškodbah. Ustrezno upravljanje bolečine omogoča hitrejše okrevanje, zmanjšuje trpljenje ter prispeva k splošnemu psihičnemu in fizičnemu zdravju. Zmanjšanje bolečine se lahko doseže z različnimi terapevtskimi pristopi, vključno z uporabo fizioterapije, farmakoloških sredstev, psihološke podpore ter alternativnimi metodami, kot so akupunktura in masaža.

Na predlog Rdečega križa Nova Gorica in s posluhom in sofinanciranjem MONG, Občine Kanal, Občine Brda in Občine Miren-Kostanjevica v mesecu septembru začenjamo z izvajanjem poskusnega programa lajšanja kroničnih bolečin za vse občane teh občin, ki se soočajo z različnimi težavami zaradi bolečine. Projekt zagotavlja brezplačen dostop do terapij za tiste, ki si tovrstnih težav ne uspejo urediti dovolj hitro ali dovolj pogosto v okviru zdravstvenega sistema, s čimer poveča možnosti za okrevanje in lajšanje trpljenja. Projekt bo zaenkrat potekal poskusno, v okviru razpoložljivih sredstev, morebitno nadaljevanje bo odvisno od samih izkušenj programa, sprejetosti med ljudmi in razpoložljivosti sredstev.

Program vključuje široko paleto pristopov za obvladovanje bolečine, vključno s strokovno zdravstveno oskrbo in podporo ter preventivnimi programi, ki se osredotočajo na dolgoročno zmanjšanje tveganja za razvoj kronične bolečine. Cilj projekta je tudi zmanjšati razlike med socialno ogroženimi in preostalo populacijo, saj je dostop do ustrezne terapije pogosto povezan z ekonomskimi zmožnostmi. S tem Rdeči križ pomaga pri obnavljanju telesnega in duševnega zdravja ter izboljšanju kakovosti življenja vseh udeležencev, hkrati pa ozavešča o pomenu zgodnjega in celostnega pristopa k obvladovanju bolečine.

V programu uporabljamo različne tehnike za zmanjšanje bolečin in povečanje gibljivosti, ki omogočajo hitrejšo in učinkovitejšo rehabilitacijo. Ena izmed teh metod je dry needling, kjer s pomočjo tankih igel sproščamo napetost v mišicah in zmanjšujemo bolečino. Cupping, tehnika vakuumske terapije, spodbuja prekrvavitev in pomaga pri lajšanju lajšanju bolečin v mišicah. Flossing vključuje stiskanje mišic in sklepov z elastičnimi trakovi, kar pospeši regeneracijo tkiv. Uporaba infrardeče luči pa spodbuja prekrvavitev, sprošča napete mišice in zmanjšuje vnetje, kar pospeši okrevanje ter izboljša gibljivost. Kombinacija teh metod prinaša odlične rezultate pri obvladovanju bolečine in izboljšanju telesne funkcionalnosti.

V nadaljevanju bo program vključil tudi preventivno vadbo in ozaveščanje o zdravem življenjskem slogu.

V začetku bodo termini predvidoma 1x tedensko, v letu 2024 vse do porabe razpoložljivih sredstev. V program se vključite prostovoljno, brezplačno, z veljavnim osebnim dokumentom ali potrdilom o kraju prebivališča vsi občani MONG in občin Kanal, Brda in Miren-Kostanjevica.

Vsi občani, ki bi želeli nov program brezplačno preizkusiti, so vabljeni, da se naročijo na Rdečem križu Nova Gorica, tel. 05/ 338 49 02. Sprejemajo naročila za termin 8. 10. 2024.

Vir: RKS OZ Nova Gorica