Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Vabljeni na Okuse brez meja in Dan ljubiteljske kulture

DATUM OBJAVE 29. avgust 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

V soboto, 31. avgusta 2024, bo v Bevkovem parku v Novi Gorici, vzporedno z dnevom kulture, prvič, na enem mestu, predstavljen koncept OKUSI BREZ MEJA – dogodek, ki stremi k nadaljnji tradiciji in vedno večjem povezovanju lokalnih avtohtonih gostincev z obeh strani meje.

Močna simbolična poteza, ki se kaže v slogu predpremiere prihajajoče Evropske prestolnice kulture 2025, se bo zaradi dobrega sodelovanja Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica in italijanske gospodarske zbornice uresničila pred očmi obiskovalcev, ki bodo želeli za trenutek pozabiti na vsakdanjik in se prepustiti kulinaričnim užitkom, dobri družbi in romantičnemu ambientu pod goriškimi borovci v samem centru mesta. Predvsem pa doživeti košček brezmejnosti, ki jo bomo v toliko večji meri doživljali prav z EPK v prihodnjem letu.

Sam dogodek OKUSI BREZ MEJA bo potekal vzporedno z dnevom kulture in v veselje nam je, da se povezujemo ne le z italijansko stranjo, temveč tudi z zavodom GO! 2025, ustvarjalcem vsebin in dogajanja EPK 2025 ter na drugi strani z Zavodom za turizem Nova Gorica Vipavska dolina, s katerimi smo našli skupno zgodbo in številne interese, katere bomo zasledovali tekom EPK 2025 in širše. Nenazadnje pa kot eden največjih zaposlovalcev na Goriškem, ki obenem zavzema močno vlogo  na področju turizma, se je zgodbi pridružilo tudi podjetje HIT d.d., kar samo še dodatno dokazuje, da se Goriška heterogeno povezuje, tako čezmejno, kot tudi lokalno!

Zgodba lokalnih ustvarjalcev domačih jedi je že nekaj časa obotavljajoče čakala na znak za njen zagon. Prav z EPK 2025 in vsemi priložnostmi in potenciali, ki jih ta prinaša, pa to predstavlja idealen trenutek, ki ga je treba izkoristiti. Tokrat je zato vizionarstvo uzrlo konkretno proaktivnost, tako s strani Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica ter njene sekcije gostincev, živilcev in turizma, kot tudi s strani italijanske gospodarske zbornice – Confcommercio, s katerimi so se že nekaj časa pletle in utrjevale vezi. Z močno pobudo OOZ Nova Gorica je cilj postajal vedno bolj obojestranski - skupaj nastopiti in pričeti ustvarjati skupno zgodbo in tako združevati vse skupne interese s skupnim imenovalcem:

  • spodbujanje ustvarjanja ponudbe domačih jedi lokalnih gostiln in oživljanje lokalne gostilne v prisotnosti fine dining restavracij, ki so preplavile naše regije
  • želja po povezovanju ljudi z ene in druge strani meje -> poudarjanje »brezmejnosti« v duhu obeh narodov, ki že leta živijo v sožitju in ki svojo unikatnost kažejo prav v svoji podobnosti in obenem različnosti, ki ju krojita različni kulturi, jezika in temperament.
  • ustvarjanje skupnega »prostora«, kjer lahko sobivata naroda, ki sta nekoč bila ločena z mejo
  • Združevanje dveh dejavnosti, ki sta si po svojem načinu delovanja tako različni, a gresta obenem tako močno z roko v roki – vino & hrana

Več o nastajanju zgodbe OKUSI BREZ MEJA lahko najdete TUKAJ.

Vir: Območna obrtno-podjetniška zbornica Nova Gorica

 

Program Dneva ljubiteljske kulture:

Program Dan ljubiteljske kulture