Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

30 let Službe za izvajanje dodatne strokovne pomoči

DATUM OBJAVE 21. maj 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Osnovna šola Kozara Nova Gorica je bila ustanovljena za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebam. V okviru javne službe izvaja tri programe:

  • prilagojeni program devetletne osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom,
  • posebni program vzgoje in izobraževanja
  • in prilagojeni program za predšolske otroke s posebnimi potrebami.

Šola zaposluje tudi izvajalke dodatne strokovne pomoči, ki nudijo otrokom in učencem s posebnimi potrebami dodatno strokovno pomoč v vrtcih in šolah z rednim programom.

V letu 2024 šola obeležuje 30 let začetka organizirane pomoči za učence s posebnimi potrebami na Goriškem.

Iz skromnih začetkov, ko je ena specialna in rehabilitacijska pedagoginja nudila pomoč učencem s posebnimi potrebami na dveh šolah, se je v teh letih razvila Služba za izvajanje dodatne strokovne pomoči (SiDSP), v kateri deluje 30 strokovnih delavk iz različnih strokovnih področij: specialni in rehabilitacijski pedagogi, socialni pedagogi, logopedi, inkluzivni pedagogi in psihologinje.

28. maja bo šola ta jubilej predstavila z dogodkom na Bevkovem trgu. Strokovne delavke šole, ki svoje poslanstvo opravljajo v SiDSP, bodo izvedle delavnice v okviru Tedna vseživljenskega učenja 2024. Program bo razdeljen na dopoldanski del, ko bo na praktičen način predstavljeno delo z otroki v vrtcu. Otroci iz vrtčevskih skupin bodo iskali zaklad škratka Lojzija.

V popoldanskem delu programa bodo na stojnici Mobilna kava obiskovalci lahko poklepetali z izvajalkami dodatne strokovne pomoči in spoznali podrobnosti o njihovem delu. V okviru stojnice Vživim se – lažje razumem bodo lahko spoznali didaktične materiale in metode dela, ki jih izvajalke uporabljajo, pri svojem delu. Imeli bodo priložnost, da na praktičnem prikazu spoznajo, kako svet zaznavajo učenci z različnimi posebnimi potrebami.

Ves čas trajanja dogodka bodo na informacijski stojnici na voljo osnovne informacije o šoli in službi za izvajanje dodatne strokovne pomoči. Učenci, s katerimi se strokovne delavke srečujejo pri urah dodatne strokovne pomoči, so ustvarili risbe s portreti strokovnih delavk. Risbe bodo razstavljene na prostoru dogodka.

Vabljeni, da se dogodka udeležite in od bližje spoznate  vse “mobilne” poti OŠ Kozara Nova Gorica na Goriškem.

Učenec je slikan navpično navzdol. Učenec sedi, pred njim je na rjavi mizi risba ter koščki barvnega papirja. Ni listkih so zapisani računi množenja, kar namiguje, da učenec vadi poštevanko.Učenec sedi ali stoji za mizo.  V roki drži moder pravokotnik, na katerega z nitjo in šivanko, šiva rdeči trikotnik. Trikotnik bo pritrdil na desni rob pravokotnika. Na mizi leži podoben pravokotnik, kot tisti, ki ga učenec drži v roki. Učenec je oblečen v modri pulover z zadrgo. Pod puloverjem, ki je odprt, ima oblečeno rdečo majico. Učenec tudi nosi sivo trenirko.Učenec se z rokami dotika okroglega učnega pripomočka, na katerem so zapisane številke. Pripomoček je razdeljen na 10 enakih polj, pri čemer je eno polje razdeljeno na 2 dela. Znotraj notranjega dela so zapisane številke od 1 do 10. Na sredini pripomočka je manjši krog s številko 6. Na mizi so tudi barvni lističi s poštevanko, kar namiguje na vadbo poštevanke.