Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Zapora glavne ceste Nova Gorica-Rožna Dolina zaradi sečnje dreves

DATUM OBJAVE 18. julij 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

V soboto, 20. julija 2024, se bo pričela sečnja drevja v obcestnem pasu ob glavni cesti Nova Gorica-Rožna Dolina, ki je potrebna zaradi zagotavljanja varnosti prometa na eni prometno najbolj obremenjenih cest v novogoriški mestni občini. Zaradi sečnje in spravila lesa so predvidene ob koncih tedna (sobote in nedelje) celodnevne popolne zapore prometa. Rok za zaključek del je v nedeljo, 11. avgusta 2024. Obvozi bodo mogoči preko Ajševice ali Pristave.

V okviru posega bo odstranjeno vse drevje na obeh straneh ceste in nad vhodi v tunel v širini ene sestojne višine (cca. 20-25 m). Posek je usklajen med lastniki gozda (Republika Slovenija in Mestna občina Nova Gorica), upravljavcem ceste (Kolektor) in Zavodom za gozdove Slovenije. V okviru posega bo odstranjenih okoli 800 m3 lesa. V pretežni meri gre za propadajoči sestoj zelenega bora, v katerem je bila pred leti diagnosticirana glivična bolezen Mehurjevka zelenega bora (Cronartium ribicola), ki povzroča odmiranje dreves. Drevje zaradi slabe vitalnosti predstavlja veliko nevarnost za promet na glavni prometni vpadnici v Novo Gorico.

Po izvedeni sečnji je za predel v bližini trim steze predvidena umetna obnova gozda z rastišču primernimi avtohtonimi drevesnimi vrstami, v preostalem delu razgaljene površine pa naravna panjevska obnova gozda.

Po zaključku del bodo s strani upravljavca ceste izvedeni geomehanska presoja stabilnosti brežin ter po potrebi ustrezni geomehanski ukrepi.