Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Odraščanje v digitalni dobi

DATUM OBJAVE 14. november 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

V času prežetem z novodobno tehnologijo postaja odraščanje vse večji izziv. Ne samo staršem in vzgojiteljem, temveč tudi samim otrokom in mladim. Otroci in mladostniki so praktično na vsakem koraku izpostavljeni zaslonom – televiziji, računalnikom, tablicam, pametnim telefonom. 

Soočamo se z velikim izzivom: kako naučiti otroke in mlade, da bodo z zasloni sobivali in jih uporabljali kot pripomoček, ki življenje olajša, ne pa kot podaljšek lastnega telesa. Vse pogosteje je moč opaziti negativne vplive na otrokov razvoj in njegovo psihično in telesno zdravje. Zasloni so pogosto krivec za nesoglasja v družini, neuspeh v šoli, težave v krogu vrstnikov.

Pri šolarjih in srednješolcih pa se najpogosteje pojavljajo vedenjske težave, motnje pozornosti, motnje spanja, debelost in prekomerna prehranjenost, simptomi depresije ipd.

Otroci in mladi opazujejo odrasli svet in od svojih bližnjih prevzemajo navade in vrednote ter si ustvarjajo lastna mnenja. Kar pomeni, da se morajo odrasli vprašati o svoji lestvici vrednot in kakšen zgled so za otroke in mlade, ki jih obkrožajo. Ali se pri družinski mizi uporablja zaslone? Kaj delati v prostem času? Povabiti najstnika na sprehod, se pridružiti predšolskemu otroku ob igri z žogo, spodbuditi šolarja, da pogleda, če je kak sošolec na igrišču?  Pomembno je namreč otrokom in mladim nuditi in vztrajno kazati alternativo in druge možnosti preživetja prostega časa, kot pa je čas preživet na zaslonih.

Uporabne informacije in tudi s strani slovenskih pediatrov, podane smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih, so na voljo na spletnih straneh:

https://safe.si/starsi/priporoceni-cas-uporabe-zaslonov-pri-otrocih

https://safe.si/starsi/starsevski-nadzor-nad-mobilnimi-telefoni

https://safe.si/nasveti/zascita-racunalnika-in-mobilnih-naprav/filtriranje-vsebin-na-internetu

https://nijz.si/zivljenjski-slog/nekemicne-zasvojenosti/zasloni/

10. oktobra 2023 se je v Kulturnem domu Nova Gorica odvil izobraževalni dogodek Brez okvirjev, v organizaciji Zdravstvenega doma Nova Gorica v sodelovanju s Kulturnim domom Nova Gorica, Mladinskim centrom in NIJZ. Namenjen je bil osveščanju prav vsakega posameznika, predvsem pa ljudem, ki imajo več stika z otroki in mladimi (starši, stari starši, tete, strici, učitelji). Možno si ga je ogledati na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=wSzsKr8JQ0Q

Tabela, v kateri je zapisano, koliko ur na dan lahko otroci in najstniki preživijo pred zaslonom

Vanja Kogoj Jug, dr. med., spec. ped., ZD Nova Gorica

Daša Kumprej, dr. med., spec. ped.,  ZD Nova Gorica