Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Energetska sanacija Planinskega doma pri Krnskih jezerih

DATUM OBJAVE 03. november 2022
VIR Planinsko društvo Nova Gorica

Aprila lansko leto je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo javni razpis “Javni razpis za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi”. Planinsko društvo Nova gorica je na njem uspešno kandidiralo in tako v letošnjem letu uspešno končalo sanacijo Planinskega doma pri Krnskih jezerih.

Planinska postojanka s petimi objekti, je bila odprta osmega julija 1984. Sanacija je potekala na tako imenovanem glavnem objektu Planinskega doma na Krnskih jezerih.

Za zmanjšanje izgub energije so vgradili nova okna in vrata, dom pa tudi dodatno izolirali z notranje strani. Vgrajena je bila nova toplotna črpalka, ki bo poskrbela, da ne bo zeblo planincev, ki se bodo želeli ogreti v hladnih mesecih. Za topel tuš, bo odslej poskrbela nova toplotna črpalka. Za prezračevanje spalnega objekta, je poskrbljeno z novimi prezračevalnimi napravami. Na strehi je vgrajena nova sončna elektrarna, ki bo poskrbela, da bo dom samooskrben z električno energijo. Stare potratne žarnice so bile zamenjane z novimi LED svetilkami, ki bodo občutno znižale porabo energije.

Pozornost je bila namenjena tudi porabi vode. Povečan je bil rezervoar za zbiranje deževnice, tako da dom ni odvisen popolnoma od vodovod, prav tako pa večji volumen rezervoarja pomeni manjšo porabo vode iz vodovoda. Za ekološko čiščenje in s tem k večji zaščiti okolja, bo pripomogla nova čistilna naprava.

Planinsko društvo Nova Gorica je tako saniralo eno izmed svojih planinskih postojank, ostale bodo žal morale počakati, saj si planinska društva težko privoščijo sanacijo objektov brez finančne pomoči. Sanacija Planinskega doma pri Krnskih jezerih je tako naredila velik korak k večji samooskrbi in je lahko vzgled ekološkega obratovanja. Da pa se prepričate na lastne oči, vabljeni, da ga obiščete! Delovni čas je od maja do septembra vsak dan, v novem saniranem objektu, pa lahko prespite skozi celo leto.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. www.eu-skladi.si

Planinski dom pri Krnskih jezerih z novo sončno elektrarno.

Logotip Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Logotip Evropskega sklada za regionalni razvoj.