Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Odprtje razstave "Mama, jaz nočem vojne"

DATUM OBJAVE 24. oktober 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Razstava "Mama, jaz nočem vojne", je skupen projekt poljskih in ukrajinskih arhivov. Odprtje bo jutri, 25.10.2022, ob 10. uri pod arkadami novogoriške občinske stavbe.

Razstavo bosta odprla veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji njegov ekscelenca Krzysztof Olendzki in župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič.

Slike predstavljajo izjemno pretresljive otroške upodobitve vojne: zgodovinske risbe poljskih otrok iz leta 1946, shranjene v Arhivu novih aktov v Varšavi, v kompleksu Ministrstva za šolstvo iz let 1945–1966, ki zrcalijo njihova doživetja iz časa 2. svetovne vojne in nemške okupacije 1939-1945, ter sodobne risbe ukrajinskih otrok, povezane z vojno, ki trenutno poteka v Ukrajini, ki jih je zbral arhivski portal Mom I see war.

Iz slik je razvidno, da vojna v otroških očeh izgleda vedno enako. Neodvisno od kraja in časa pomeni veliko zlo, otrok pa je vedno njena žrtev. Podobnosti med zgodovinskimi in sodobnimi deli so osupljive. Otroci rišejo tanke, letala, ki mečejo bombe, požare in eksplozije. Rišejo ranjence in ubite, porušene domove, grobove. Rišejo sebe in svojo družino, rišejo evakuacijo in pobeg. Ampak rišejo tudi upanje in svoje sanje o prihodnosti. Povezovanje slik in besed v tematske skupine: borba, okupacija, družina, represije, odpor, uničenje, zmaga-upanje, poudarja dejstvo, kako zelo sta si podobna scenarija napadalnih vojen. Spreminja se čas, spreminja prostor, spreminjajo se otroški pričevalci, vojna pa vendar ostaja ista.

Gre za svojevrstno pričevanje otrok, ki so se nedolžni znašli sredi vojnih viher –  v vrtincu trpljenja, ki se zareže globoko v nedolžna človeška bitja, ki ne morejo v polnosti doumeti, kaj natanko in predvsem zakaj se nepredstavljive grozote dogajajo njim. Otroci se tako izražajo tudi v likovnem jeziku v želji, da bi jih videli, slišali, razumeli.«

Razstava bo na ogled do konca novembra. 

Vljudno vabljeni!