Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Arhitekturni ogledi v okviru festivala Odprte hiše Slovenije

DATUM OBJAVE 24. april 2015
VIR Mestna občina Nova Gorica

1. Ogled novogoriške mestne hiše
sobota, 16. maj 2015, ob 11. uri pred glavnim vhodom v novogoriško mestno hišo

Vljudno vabljeni na voden ogled novogoriške mestne hiše v okviru festivala Odprte hiše Slovenije, ki bo v soboto, 16. maja, ob 11. uri. Ogled bo trajal približno eno uro. Po mestni hiši bo vodil arhitekt Simon Kerševan.


Novogoriška mestna hiša je zasnovana kot prostostoječ stavbni blok, ki definira severno stranico osrednjega mestnega trga. Postavitev v prostor in gabariti izhajajo iz urbanistične zasnove arhitekta Edvarda Ravnikarja po drugi svetovni vojni. Objekt je nastal v obdobju socrealizma, a se v njem jasno izraža tradicija Plečnikove šole in navezava arhitekta Vinka Glanza na prostor Mediterana (kolonade, atrij s pergolo, uporaba kamna). Integralni del objekta je tudi likovna oprema: kipi na vhodnem portalu, freske v Zeleni dvorani in mozaiki v avli.

Zbirno mesto: pred glavnim vhodom v Mestno hišo


Mestna hiša Nova Gorica
Vinko Glanz / 1948


http://www.odprtehiseslovenije.org/index.php?m_id=program&slug=Mestna-hisa-Okrajni-ljudski-odbor-Nova-Gorica&id=431#pgn


Program in opis festivala je objavljen na spletni strani www.odprtehiseslovenije.org.

2. Projekt celovite prenove mestnega središča v Novi Gorici
sobota, 16. maj 2015, ob 10. uri pri Ravnikarjevi maketi mesta ob Kidričevi ulici v Novi Gorici

Vljudno vabljeni na voden ogled  prenovljenega mestnega središča v Novi Gorici, ki bo v soboto, 16. maja, ob 10. uri. Ogled bo trajal približno eno uro in ga bo vodil arhitekt Simon Kerševan.


Bevkov trg je prostorska razširitev glavne mestne prečnice - promenade, ki spaja vzhodni in zahodni del mesta. S prenovo je ohranjena in nadgrajena vloga trga kot enega osrednjih mestnih prostorov. Posamezni zalivi trga, ki so nepravilnih oblik, dobijo nove značaje in funkcije. Ob osrednjem odprtem prostoru trga ustvarjajo samostojne ambiente z različnimi vzdušji. Odprti prostor trga se osredinja ob sečišču s prečno promenado in povečuje na jugu proti Trgovski ulici, kjer se zaključi na Rusjanovem trgu.

Zbirno mesto: pri Ravnikarjevi maketi mesta - ob Kidričevi ulici



Projekt celovite prenove mestnega središča v Novi Gorici
Polona Filipič, Peter Šenk, Marko Pretnar, Primož Špacapan, Studio Stratum, Domen Mozetič, Simon Kerševan, Grega Klemenčič, (MATERIA d.o.o.) / 2014



http://www.odprtehiseslovenije.org/index.php?m_id=program&id=394#pgn

Program in opis festivala je objavljen na spletni strani www.odprtehiseslovenije.org.

3. Dva trga v Šempasu - oživitev vaških jeder
nedelja, 17. maj 2015, ob 12. uri pri stari šoli, Šempas 136

Vljudno vabljeni na voden ogled  vaških jeder v Šempasu, ki bo v nedeljo, 17. maja, ob 12. uri. Ogled bo trajal približno eno uro in ga bo vodil arhitekt Adrijan Cingerle.



Obnova oziroma oživitev vodnjaka Bride in trga Franca Krašana sta del celovite ideje urejanja vaškega prostora Šempasa. Posegi so urejeni po enakih načelih, s sorodnimi materiali in v prostoru ustvarjajo rdečo nit. Premišljene prenove majhnih trgov in vaških središč pozitivno vplivajo na celotno podobo vasi in njeno zaznavo.

Avtorji projekta
trg 1: Adrijan Cingerle, Jurij Pavlica, Sendi Mango, Tom Kerševan
trg 2: Adrijan Cingerle, Katarina Iskra, Sebastjan Winkler



http://www.odprtehiseslovenije.org/index.php?m_id=program&slug=Dva-trga-v-Sempasu---ozivitev-vaskih-jeder&id=407#pgn

Program in opis festivala je objavljen na spletni strani www.odprtehiseslovenije.org.