Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Varnostna problematika v cestnem prometu za območje PU Nova Gorica.

DATUM OBJAVE 27. januar 2015
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na cestah Policijske uprave Nova Gorica je v zadnjih dveh mesecih za posledicami prometnih nesreč umrlo pet oseb. Tako sta konec lanskega leta v prometnih nesrečah umrli dve starejši peški in kolesar (o tem smo medijem tudi poročali v obvestilih za javnost). Žal se tragični dogodki kljub intenzivnemu nadzoru s strani policistov v cestnem prometu in številnim medijskim opozorilom s preventivno vsebino nadaljujejo tudi v januarju letošnjega leta. Nekaj dni po prometni nesreči (več o tej prometni nesreči v današnjem obvestilu za javnost PU Nova Gorica) v Šempetru pri Gorici je namreč umrla starejša 75-letna kolesarka in v soboto, 24. januarja 2015 v poznih popoldanskih urah, pri Kobaridu starejša (66-letna) voznica kolesa z motorjem. Skupni imenovalec vsem prometnim nesrečam je dejstvo, da so mrtvi predvsem starejši udeleženci v cestnem prometu in nenazadnje šibkejši udeleženci, torej pešci, kolesarji in voznica kolesa z motorjem. Kako nepredvidljivi so dogodki v cestnem prometu, kaže tudi današnji jutranji primer prometne nesreče, ko je 27-letni voznik osebnega avtomobila po nočni izmeni v podjetju med vožnjo v naselju Idrija zaspal za volanom in trčil v nič hudega slutečega pešca na pločniku za pešce. 32-letni pešec je bil v prometni nesreči predvidoma lažje telesno poškodovan, seveda pa bi bile lahko posledice nesreče veliko hujše.
 
 
V 2014 je bilo tako v prometnih nesrečah udeleženih 36 (31) pešcev, v katerih so 3 osebe (starejše peške) podlegle poškodbam (v letu 2013= 1), 8 (12) jih je utrpelo hude in 21 (18) lahke telesne poškodbe. Po podatkih policije je bilo lani na tem območju 82 (60) kolesarjev udeleženih v prometnih nesrečah, pri čemer je 13 (9) oseb utrpelo hude in 61 (44) lahke telesne poškodbe. V prometnih nesrečah je bilo lani udeleženih 21 (8) voznikov kolesa z motorjem,  7 (2) oseb je utrpelo hude in 14 (5) lahke telesne poškodbe. Kot že navedeno so trendi pozitivni za voznike motornih koles, ko je bilo lani v prometnih nesrečah udeleženo 54 (63) voznikov motornih koles, pri čemer je ena oseba(2) umrla, 15 (13) je utrpelo hude in 24 (35) lahke telesne poškodbe.
 
Policisti ponovno pozivamo vse udeležence v cestnem prometu, da predvsem v teh dneh, ko višje zimske temperature in sončno vreme vabita večje število sprehajalcev, pohodnikov in tekačev, pa tudi kolesarjev, vozijo še posebej previdno in z upoštevanjem, da so na cestah tudi ti šibkejši udeleženci. Ponovno izpostavljamo, da lahko za svojo varnost, v smislu uporabe ustreznih odsevnikov za boljšo vidnost, pravilne hoje v in izven naselij, pa tudi z uporabo ustreznih svetlobnih teles na kolesih, največ naredijo prav pešci in kolesarji sami.
 
V zadnjih dneh na cestah  že opažamo voznike motornih koles in voznike koles z motorji. Opozarjamo, da je vožnja z motornimi kolesi ob sedanjih nizkih temperaturah in s tem slabšim oprijemom ceste, pa tudi zaradi zimskega vzdrževanja posutega peska na vozišču, tvegano početje. V kolikor ni res nujno svetujemo, da se vozniki motornih koles in koles z motorji v tem času odpovedo vožnji in počakajo na ugodnejše pogoje za vožnjo (več o preventivnih nasvetih policije za večjo varnost v cestnem prometu: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/prometna-varnost-category-blog). .