Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

POMLAD JE TU! Izmenjujemo si dobre stvari in nasmehe.

DATUM OBJAVE 18. marec 2014
VIR Mestna občina Nova Gorica

Menjava
MARČEVSKI DOGODEK


Pozdravljeni!
 
Tokrat Podružnica pripravlja same zanimive stvari. Predstavljamo vam:

? Zelemenjavo
WWW.ZELEMENJAVA.SI

?Štafeto semen
WWW.EKOCI.SI

? Delavnico z Ekološkim društvom Porevit / Izdelava semenskih bomb
http://POREVIT-EKO.BLOGSPOT.COM/



? Knjiga za knjigo
(izmenjava knjig)

? Izmenjavo oblačil in modnih dodatkov z iniciativo Tekstilnica
WWW.TEKSTILNICA.SI

Kdaj: 22.03.2014 / od 14:00 do 17:00
Kje: avla Eda Centra v Novi Gorici – ob sončnem vremenu pred glavnim vhodom v Eda Center
Za koga: odprto za vse in prost vstop

Kaj se bo dogajalo?

? ZELEMENJAVA ?
Cilj Zelemenjave je izmenjava vrtnih presežkov, spodbujanje solidarnosti med sokrajani in zmanjševanje količine pridelkov z vrta, ki končajo na kompostniku. Na Zelemenjavi lahko izmenjate odvečna semena, sadike, plodove, domače marmelade, vloženo zelenjavo, domače čaje, zelišča, vrtnarske knjige, recepte, gobe, orehe, kostanj ipd. Zelemenjava vabi vse brez izjeme: vrtnarske guruje in popolne začetnike, mlade in stare, take z enim samim lončkom na balkonu in tiste s kilometrsko njivo. Pridružite se nam s polnimi žepi dobre volje, veseli pa bomo tudi vsake slaščice iz domače pečice.
Ker je na vrtovih ostalo bolj malo svežega bo Zelemenjava tokrat verjetno bolj cedila sline ob vloženih, posušenih in doma pečenih dobrotah. Ne pozabite - vsakdo lahko kaj zamenja, le potruditi se je treba.


? ŠTAFETA SEMEN / Pozitivna točka / Ekoci – Eko Civilna Iniciativa Slovenije ?
Štafeta semen je gibanje za sejanje, izmenjavo in hranjenje avtohtonih, domačih in tradicionalnih vrst semen in sadik zelenjave, sadnih vrst, poljščin in zelišč. Semena so osnova prehranske varnosti. Prizadevamo si za prava semena, brez gensko spremenjenih organizmov. Sorte požlahtnjene v Sloveniji ter stare populacije, krajevne in avtohtone sorte, ki so prilagojene našemu okolju, omogočajo boljšo možnost sonaravne pridelave hrane za katero si prizadevamo v gibanju Štafeta semen. Z ohranjevanjem tega dela naše kulturne in tehnološke dediščine bomo ohranili znanje naših dedov in pradedov ter ga prenesli na zanamce. Vsa aktivnost poteka po sistemu izmenjave znanj, izkušenj in dela posameznika, vsakega izmed nas. Vsak lahko sodeluje na svoj način, kot zna in zmore. Da ne bomo lačni, ne mi, ne naši otroci, je potreben aktiven pristop.
KAKO POTEKA ŠTAFETA SEMEN?
V Štafeti semen sodeluje najmanj 33 semen ene sorte. Sodelujoči najmanj 11 zrn semena posejejo, 11 izmenjajo in 11 predajo v hrambo na samem dogodku. Apeliramo na vse sodelujoče, da pri izvedbi vseh aktivnosti izmenjujejo kakovostno in zdravo seme, sadike in cepiče zdravih dreves in grmovnic pridelanih v Sloveniji ter upoštevajo veljavno zakonodajo.
Seznam avtohtonih in tradicionalnih sort kmetijskih rastlin, ki je objavljen na povezavi: http://www.uradni-list.si/1/content?id=48093.
Več o Štafeti semen na: http://ekoci.si/?p=2408
Če lastnih semen nimate, se izposoji pozanimajte na: http://www.semenska.org/izposoja-semen.html
 
? IZDELAVA SEMENSKIH BOMB / Ekološko društvo Porevit ?
Na obisk k nam pride Ekološko društvo Porevit. Juhu! J Društvo uspešno deluje že kar nekaj časa in je bilo ustanovljeno z namenom iskanja sonaravnih rešitev na različnih področjih. Ukvarjajo se s povezovanjem, ozaveščanjem, raziskovanjem, promocijo in izvedbo različnih projektov. Spremljate jih lahko tudi na njihovi facebook strani  Tokrat nam bodo Porevitovci predstavili izdelavo semenskih bomb!
Semenske bombe (prvotno imenovane semenske krogle) so pravzaprav stari način setve poljščin v gosti vegetaciji ali na težko dostopnih zemljiščih. Narejene so iz gline, zemlje/komposta in pa semen, oblikovanih v kroglice. V uporabo jih je ponovno vpeljal japonski kmetovalec in filozof, začetnik permakulture Masanobu Fukuoka. V današnjem času so semenske bombe postale orodje gverilskih vrtnarjev po celem svetu. (vir: http://artcenter-slovenia.blogspot.com/)
Delavnice je brezplačna. Vse udeležence delavnice pa prosimo, da s seboj obvezno prinesejo semena ali mešanice semen, ki naj bodo podobnih velikosti, časa kalitve in setve ter zemljo, še bolje pa kompost ali humus. Za glino poskrbimo mi.

? KNJIGA ZA KNJIGO ?
 Če tudi pri vas doma poleg zelenjave in sadja rastejo knjižne police, na katerih se prašijo knjige, ki jih ne potrebujete več, jih prinesite v našo »Knjigarno brez dnarja«, kjer jih boste lahko zamenjali za druge. Princip je podoben kot pri Zelemenjavi načeloma menjamo knjigo za knjigo oz. kot boste določili menjajoči. V poštev pride vse: leposlovje in strokovna literatura vključno z učbeniki, otroške knjige, knjige v tujih jezikih, revije … Več ko boste prinesli knjig, med več naslovi bomo lahko izbirali!

? IZMENJAVA OBLAČIL / Tekstilnica ?
Izmenjava je odlična priložnost, da zamenjate vaša stara oblačila, ki jih ne nosite več, obenem pa obogatite garderobo s kakšnim ‘novim-starim’ kosom oblačila. Prav tako lahko prinesete obutev, modne dodatke in hišni tekstil.
Izmenjava poteka po načelu blagovne izmenjave »Prinesi X - odnesi X«. To pomeni, da lahko vsak posameznik prinese poljubno število oblačil, ki se jih je naveličal iz različnih razlogov, jih odda našim prostovoljcem pri sprejemni mizi in s tem dobi pravico vzeti največ enako število poljubnih kosov, ki so jih prinesli drugi udeleženci, in sicer po načelu “fair play oz. poštene igre”. Oblačila (in ostali kosi) naj bodo oprana, čista in lepo ohranjena, čevlji pa v parih. V nasprotnem primeru jih ne boste smeli menjati.

NAJDETE NAS V GORIŠKEM EDA CENTRU V GLAVNI AVLI, ČE BO SONČEK SE MARTINČKAMO PRED GLAVNIM VHODOM V EDA CENTER. VABLJENI!

ZAKAJ BI KUPOVALI, ČE LAHKO ZAMENJAMO?

Lep sončen pozdrav in se vidimo!