Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

E-transformer ozavestil dobro tretjino Slovencev

DATUM OBJAVE 22. julij 2013
VIR Mestna občina Nova Gorica

E-transformer ozavestil dobro tretjino Slovencev o pravilnem ravnanju z

                                          E-odpadki in odpadnimi baterijami       

Ljubljana, 18. julij – ZEOS d.o.o., ki v imenu proizvajalcev in uvoznikov EE opreme kot skupna shema ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo (OEEO) ter shemo ravnanja z odpadnimi prenosnimi baterijami in akumulatorji (OPBA) izpolnjuje obveznosti, ki izhajajo iz Uredbe o ravnanju z OEEO in OPBA, v okviru projekta LIFE+ izvaja zbiralno osveščevalne akcije po slovenskih občinah in šolah. V ta namen so izdelali prav posebno promocijsko vozilo t.i. E-transformer, ki je obiskal že več kot 54 občin in 200 šol ter vrtcev. S svojo vsebino je preko multimedije in razstavnih eksponatov na zanimiv način ozavestil otroke ter ostale občane o pomembnosti pravilnega ločevanja elektronskih naprav in odpadnih baterij. Tako se je v desetih mesecih s pomočjo E-transformerja, s pomembnostjo pravilnega ravnanja z OEEO in odpadnimi baterijami, seznanila več kot 1/3 prebivalstva Slovenije oziroma kar 271.453 gospodinjstev, ki so imeli možnost ogleda E-transformerja. Seznanili so se tudi s pravilno oddajo tovrstnih odpadkov.

Ključen podatek je, da so v času akcije od septembra lansko leto do maja letos zbrali več kot 4.857 ton OEEO in 68 ton OPBA .

Projekt LIFE+ »ODLOČUJ« sofinancira Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter Evropska komisija s fundacijo LIFE+. Namen projekta je širiti informacijo o pomembnosti ločevanja E-odpadkov in odpadnih baterij, možnostih njihovega oddajanja v zbiralnice in spodbuditi končne potrošnike, da spremenijo vedenje in dejansko začnejo tovrstne odpadke ločevati v kolikor jih še ne. Pobuda za projekt je prišla s strani Republike Slovenije, ki je na podlagi Direktive 2002/96/ES Evropskega parlamenta in sveta o odpadni električni in elektronski opremi z dne 27.1.2003, v letu 2006 sprejela Uredbo o ravnanju z OEEO (Ur. l. RS 107/06). Ta določa pravila ravnanja s temi odpadki z namenom preprečevanja nepravilnega odlaganja ali neustreznega recikliranja in predelave. Z namenom zadovoljitve te Uredbe so pričeli z aktivnim ozaveščanjem ljudi z E-transformerjem ter izvajati  brezplačne zbiralne akcije OEEO in odpadnih baterij. Izdelali so tudi zbiralnike za odpadne baterije, sijalke in male aparate ter jih postavili na več kot 170 šolah. Ljudje se morajo zavedati, da je možno e-odpadke kvalitetno obdelati, torej »transformirati« v nove proizvode, ohranjati naravno okolje in varovati naravne vire. Slogan akcije ODLOČUJ! Sam po sebi sporoča ODLOČI SE in LOČI e-odpad.

Akcija se je pričela izvajati lansko leto v mesecu septembru in se bo zaključila prav tako v septembru letos. S pomočjo otrok v šolah, mladih in odraslih so v sedmih mesecih zbrali 437 ton OEEO in odpadnih baterij. Zbiralne akcije so organizirali na 200-ih osnovnih šolah in tako ozavestili preko 66.000 otrok. »Ciljna skupina projekta so mladi, saj so oni nosilci osveščenosti na dolgi rok. Popravljamo okolje za nas, ki smo tu in ga pripravljamo za njih, ki še pridejo,« je dejal direktor podjetja Zeos, Emil Šehić.

E-transformer je zdaj obiskal že več kot 54 občin in z vidika učinkovitosti zbiranja velja izpostaviti vzhodno Slovenijo. Koroška, Štajerska in Pomurska regija so nedvomno področja z največjo zbrano količino OEEO. V veliki ozaveščevalno zbiralni akciji »E-odpadke ločuj in okolje varuj«, ki je potekala na Pomurskem je sodelovalo kar 24 šol in preko 70.000 prebivalcev iz 18 občin, ki so skupaj uspeli zbrati preko 230 ton tovrstnih odpadkov.

Cilj za leto 2016 je zbrati 45 % od količin E-opreme od količin danih na trg v preteklih 3 letih, za leto 2020 pa kar 65 %. Družba ZEOS je v letu 2012 zbrala 5,6 kg OEEO na prebivalca RS oz. 41,3 % glede na količino, dano na trg. Uspešnost posameznih regij v Sloveniji lahko spremljate na EKO semaforju na njihovi spletni strani (http://life.zeos.si/sl/dogodki/eko-semafor.html).

Projekt se približuje h koncu, saj se bo zaključil v mesecu septembru. Do takrat si bodo lahko E-transformer ogledali še številni obiskovalci. V načrtu imajo obiskati še več kot 30 občin. Do zdaj se je projekt izkazal kot uspešen in organizatorji so nad odzivom, ki je nad pričakovanji navdušeni. »Odziv šol glede zbiranja odpadkov je bil nad vsemi pričakovanji, zato smo tudi najboljše šole nagradili vsem pa se seveda tudi zahvaljujemo za sodelovanje, « je še dodal Šehić.

 ***

Dodatne informacije:

http://life.zeos.si/