Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

14. državno tekmovanje in razstava ptic bosta od 2. do 5. decembra v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 26. november 2004
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Dragi gojitelji in ljubitelji ptic!Dovolite mi, da vas v imenu Društva za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica in v svojem imenu prisrčno pozdravim. Vesel sem, da je letošnje XIV. državno tekmovanje in razstava ptic Slovenije v Novi Gorici v času, ko naše društvo praznuje 25. obletnico delovanja.
Društvo je bilo ustanovljeno 23. novembra 1979. leta. V društvo se je vpisalo 45 članov iz vseh severnoprimorskih regij, Nove Gorice, Ajdovščine, Sežane in Tolmina. S tem smo izpolnili željo vseh gojiteljev sobnih in zunanjih ptic iz navedenih občin ter Slovenske zveze, ki nam je pri ustanovitvi in registraciji društva pomagala. Delovanje društva poteka v skladu s pravilnikom in letnim delovnim načrtom, ki ga vsako leto prilagodimo finančnim možnostim društva. Zaradi pomanjkanja primernih prostorov za izvedbo društvenih in drugih tekmovanj in razstav v Novi Gorici gostujemo že več let v Gasilskem domu v Šempetru pri Novi Gorici.
Zato bi se letos rad zahvalil kolektivu OŠ Frana Erjavca, posebno pa ravnateljici ga. Zorki Rajko, ki nam je odstopila veliko telovadnico in ostale prostore za izvedbo XIV. državnega tekmovanja in razstave ptic Slovenije.
Vsako leto sodelujemo tudi na regijskem, državnem, mednarodnih in svetovnem tekmovanju in razstavah ptic. Na vseh tekmovanjih dobimo veliko število diplom, odličij in pokalov. V letu 2003 smo na državnem prvenstvu v Beltincih dosegli prvo mesto in postali državni prvaki. Največji uspeh našega društva pa smo dosegli na svetovnem tekmovanju ptic leta 1999 v Pescari – Italija, ko smo osvojili bronasto odličje za kolekcijo barvnih kanarčkov in leta 2002 v Amiens-u – Francija, kjer smo osvojili srebrno odličje za kolekcijo meniških papig. To je bil velik uspeh za društvo in Slovensko zvezo.
Rad bi vas seznanil tudi z medsebojnim sodelovanjem s člani iz Italije, ki so bili včlanjeni v društvo A.I.O. iz Ronchi dei Legionari. Z gojitelji ptic iz Italije smo imeli že pred ustanovitvijo našega društva dobre sosedske odnose. Po ustanovitvi našega društva so se ti prijateljski odnosi še okrepili. Člani obeh društev smo se večkrat sestali in izmenjali izkušnje o vzgoji in varstvu ptic. Leta 1987 smo skupno z društvom iz Ronchi dei Legionari organizirali v Novi Gorici mednarodno tekmovanje in razstavo ptic. Uspešno medsebojno sodelovanje in prijateljski odnosi so prispevali k temu, da smo na predlog predsednika A.I.O. g. Arnalda Rossia ob 40. obletnici delovanja njihovega društva 23. junija 2002 podpisali listino o pobratenju med društvom Associazione Isontina Ornitofila iz Ronchi dei Legionari in Društvom za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica
Pobratenja so se udeležili župani mest Ronchi dei Legionari, Mosse in Nove Gorice, predstavniki društev iz Furlanije Julijske krajine in Triveneta ter člani obeh društev.
Od podpisa listine o pobratenju med društvom A.I.O.iz Ronchi dei Legionari in D.V.V.P. Nova Gorica sta minili dve leti. Ob praznovanju prve obletnice smo ugotovili, da je bil to zgodovinski dogodek, ki bo ostal za vedno zapisan v kroniki naših društev. V našem skupnem načelu smo zapisali: "Vzgajati je hkrati tudi varovati." Mislim, da nas te besede spodbujajo k skupnemu delu pri varstvu in vzgoji ptic. Naše medsebojno sodelovanje je obogateno s prijateljskimi medsebojnimi odnosi pri izmenjavi strokovnih izkušenj, ki omogočajo boljše in hitrejše reševanje določenih nalog. Medsebojno sodelovanje poteka v skladu z letnim delovnim načrtom, ki ga po potrebi med letom spreminjamo.
Naj omenim, da smo skupno s pobratenim društvom pripravili v Novi Gorici prvo mednarodno srečanje med Zvezo društev za varstvo in vzgojo ptic Slovenije in društvom Associazine Ornitologica Friulana, ki sta ga zastopala predsednik g. Luigino Valentino in tajnik g, Valter Cattaneo ter predsednik Slovenske zveze g. Iztok Cilenšek in predsednik zbora sodnikov g. Karel Gjergek , prisotna pa sta bila tudi predsednika in sekretarja pobratenih društev. Ob zaključku srečanja smo vsi prisotni soglašali, da nadaljujemo z začetim delom.
V letošnjem letu smo na pobudo Z.D.V.V.P. Slovenije v počastitev vstopa Slovenije v Evropsko Unijo pripravili 30. aprila srečanje predsednikov društev iz Furlanije Julijske krajine, Triveneta in Slovenije, ki sta ga vodila predsednik Italijanske zveze g. Cirmi Salvatore in predsednik Slovenske zveze g. Iztok Cilenšek. Srečanje je potekalo v prijetnem vzdušju in želji po večjem medsebojnem sodelovanju. Posameznim članom so bila podeljena priznanja za uspešno medsebojno sodelovanje. Po srečanju smo se vsi udeležili proslave v Novi Gorici ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo. Na proslavi prvega maja pa smo na novem trgu obeh Goric skupno s pobratenim društvom iz Ronch spustili deset belih golobov v znak miru med narodi. Navedel sem samo nekaj pomembnih srečanj, ki so in bodo pripomogla k uspešnemu medsebojnemu sodelovanju. Vesel sem, da se je sedem članov iz Italije vpisalo v naše društvo in tako prispevalo k boljšemu medsebojnemu sodelovanju in medsebojni izmenjavi izkušenj in uspešnejši vzreji ter vzgoji ptic.
Nekaj besed bi rad namenil strokovnemu izpopolnjevanju članov našega društva, ker menim, da je to edina prava pot za uspešno delo gojiteljev ptic in napredek društva pri vzreji in vzgoji ptic. Mislim,da smo načrtnemu strokovnemu izpopolnjevanju namenili premalo pozornosti. Največkrat je želja po izpopolnjevanju odvisna od osebne potrebe vsakega posameznika. Precej naših članov bi se udeležilo strokovnih predavanj, vendar samo za tiste vrste ptic, ki jih gojijo. Starejši rejci pa bi se radi sami izpopolnjevali doma, vendar nimajo ustrezne strokovne literature v slovenskem jeziku. Temu bomo morali nameniti več pozornosti in poiskati ustrezne rešitve, saj je na internetnih straneh ali v knjigah veliko ustreznega gradiva, ki bi ga lahko prevedli. Tudi pri delu z osnovnošolsko mladino nismo izpolnili vseh sprejetih nalog. Vzrokov za to je več, finančno stanje društva je skromno in mislim, da bi nam morale občine finančno pomagati, da bi lahko na šolah predstavili naše dejavnosti pri varstvu in vzgoji ptic in pripravili ustrezna predavanja, ki bi vzpodbujala učence in učenke k sodelovanju in vključevanju v društvo. Vsako leto razdelimo vsem učencem prvih razredov vstopnice za ogled naše razstave ptic. Tako kot vsako leto bomo tudi letos na državnem tekmovanju vključili eno ali več šol, da bodo z risbami in spisi okrasili razstavišče in najboljše risbe in spise nagradili.
Ob koncu bi se rad zahvalil predsedniku društva iz Ronch g. Arnaldu Rossiu, ki je letos pripravil zelo kvalitetna predavanja o boleznih in zdravi prehrani sobnih ptic, predavateljici Dr. Katiusi De Rossi pa za kvalitetno podajanje in zapiske, ki jih je pripravila posebej za naše društvo.


Ob praznovanju 25. obletnice našega delovanja vljudno vabimo vse gojitelje Slovenskih društev na državno tekmovanje ptic v Novo Gorico in vam želimo obilo uspehov in prijetno bivanje v našem mestu.