Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Predlog modelov vrednotenja nepremičnin

DATUM OBJAVE 10. oktober 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Lastnike nepremičnin na območju Mestne občine Nova Gorica obveščamo, da bo od 10. oktobra 2024 do 10. novembra 2024 za nepremičnine, ki ležijo na območju Mestne občine Nova Gorica, potekala javna razgrnitev predloga modelov vrednotenja nepremičnin.

Predlog modelov vrednotenja nepremičnin in poskusno izračunane vrednosti so objavljene na spletni strani Geodetske uprave Republike Slovenije - portal eProstor.

Javna predstavitev modelov vrednotenja

Geodetska uprava Republike Slovenije bo v ponedeljek 14. oktobra 2024 od 10:00 do 13:00 za nepremičnine na območju Mestne občine Nova Gorica izvedla javno predstavitev modelov vrednotenja nepremičnin. Predstavitev bo potekala v veliki sejni dvorani v pritličju Mestne občine Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 1, 5000 Nova Gorica.

Podajanje pripomb

Vsi zainteresirani lahko od 10. oktobra 2024 do 25. novembra 2024 podajo mnenja in pripombe k predlogu modelov vrednotenja.

Splošne pripombe na modele vrednotenja se podajo na obrazcu JR.MV-2, dostopnem na eProstor in se pošljejo na naslov Geodetska uprava Republike Slovenije, Zemljemerska 12, 1000 Ljubljana, ali po elektronski pošti na naslov vrednotenje@gov.si.  

Pripombe, ki se nanašajo na nepremičnine z območja Mestne občine Nova Gorica, se podajo na obrazcu JR.MV-1, dostopnem na eProstor in se pošljejo na naslov Mestna občina Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 1, 5000 Nova Gorica ali po elektronski pošti na naslov: mestna.obcina@nova-gorica.si ali oddajo v fizični obliki v sprejemni pisarni Metne občine Nova Gorica v času uradnih ur.

Mnenja in pripombe morajo biti ustrezno obrazložene.

Kaj je množično vrednotenje nepremičnin

Množično vrednotenje nepremičnin predpisuje Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin (Uradni list RS, št. 77/17, 33/19, 66/19 in 54/23 – odl. US), ki ureja pravila, postopke in merila za množično ocenjevanje vrednosti nepremičnin v Republiki Sloveniji za namene obdavčevanja in druge javne namene, določene z zakonom. Množično vrednotenje je sistem standardiziranega ocenjevanja vrednosti nepremičnin na podlagi podatkov o trgu nepremičnin in podatkov o nepremičninah, ki so vpisani v uradnih evidencah.

Modeli množičnega vrednotenja so z metodami množičnega vrednotenja določena pravila, ki opredeljujejo, katere lastnosti nepremičnine vplivajo na njeno vrednost na trgu in velikost njihovega vpliva, ter omogočajo istočasen, sistematičen in enoten pripis posplošene vrednosti večjemu številu nepremičnin.

Geodetska uprava Republike Slovenije je tako na podlagi Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin pripravila predlog modelov množičnega vrednotenja nepremičnin.

 

Foto: Matjaž Prešeren