Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pripravljeni smo na novo šolsko leto

DATUM OBJAVE 28. avgust 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Sporočilo za javnost – V novogoriški mestni občini že vse pripravljeno na novo šolsko leto

Nova Gorica, 28. avgust 2024

 

Župan Samo Turel je današnjo novinarsko konferenco, na kateri smo predstavili priprave na začetek novega šolskega leta, začel z dobro novico. Mestna občina je bila uspešna na razpisu Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, na katerem smo za ureditev športnega igrišča pri OŠ Branik pridobili sofinanciranje v višini 500.000 evrov. Tudi sicer mestna občina investicijskemu vzdrževanj šol in vrtcev ter vlaganjem v šolsko in predšolsko infrastrukturo namenja posebno pozornost. Na OŠ Kozara smo obnovili telovadnico in zamenjali opremo. Izvaja se rekonstrukcija prizidka z ureditvijo šolske kuhinje na OŠ Čepovan. Na OŠ Solkan prenavljamo streho starega dela šole. Na športni dvorani pri OŠ Milojke Štrukelj pa saniramo fasado, puščanje v prizidku ter ostale napake, in sicer uveljavljamo bančno garancijo. Na Glasbeni šoli Nova Gorica bomo v primeru, da bomo pridobili sofinanciranje, v prvi polovici prihodnjega leta sanirali streho in uredili fotovoltaično elektrarno. Sicer pa bo v vrtcih v mestni občini organiziranih 61 oddelkov, v katere bo vključenih 1.047 otrok. Predvideno skupno število otrok v vrtcih se bo v primerjavi z lanskim šolskim letom zmanjšalo za 12 otrok oziroma za 3 oddelke. V osnovnih šolah bo v 146 oddelkih vključenih 2.819 učencev. Skupno število oddelkov v osnovnih šolah se v primerjavi z lanskim letom zmanjšuje za 2 oddelka, skupno število učencev pa se zmanjšuje za 56 učencev. Da bodo otroci v novo šolsko leto vstopili varno, so poskrbeli v Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Nova Gorica v sodelovanju s Policijsko upravo Nova Gorica.

V začetku tega tedna so se predstavniki Mestne občine Nova Gorica sestali na vsakoletnem srečanju z ravnatelji osnovnih šol, ki imajo sedež v mestni občini, Vrtca Nova Gorica in Glasbene šole Nova Gorica ter preverili zadnje podrobnosti pred začetkom novega šolskega leta. Na področju predšolske vzgoje je prioritetna naloga lokalne skupnosti sofinanciranje zakonsko določenih stroškov za izvajanje programa predšolske vzgoje (stroški dela, stroški materiala in storitev, živila, itd.) ter zagotavljanje prostorskih pogojev za delo vrtcev (nakup opreme, investicijsko vzdrževanje, investicije). Kot nadstandard se zagotavljajo stroški za dodatne olajšave. Prioritetna naloga občine na področju šolstva pa je financiranje zakonsko določenih stroškov, ki so vezani na uporabo prostora in opreme ter zagotavljanje prostorskih pogojev za delo osnovnih šol.

Program predšolske vzgoje se bo izvajal v enotah vrtcev v okviru šestih osnovnih šol ter v samostojnem javnem zavodu Vrtec Nova Gorica oziroma v 18 enotah v mestni občini. Vsi vpisani otroci so v novogoriški mestni občini dobili prosto mesto v vrtcu. Kot je mogoče razbrati iz zadnjih podatkov, število otrok nekoliko upada. Tako bo organiziran en oddelek manj v Vrtcu Branik, Vrtcu Solkan in Vrtcu Nova Gorica.

V Mestni občini Nova Gorica deluje skupno osem osnovnih šol. En oddelek več bo organiziran na OŠ Frana Erjavca Nova Gorica. Na Osnovni šoli Šempas, na Podružnični osnovni šoli v Prvačini ter na Podružnični osnovni šoli v Grgarju pa bodo organizirali po en oddelek manj kot v preteklem šolskem letu. V Osnovni šoli Kozara Nova Gorica bo poleg sedmih oddelkov osnovne šole organiziranih še 7 oddelkov posebnega programa in mobilna služba.

V 1. razrede osnovnih šol bo skupno vključenih 274 prvošolcev, kar pomeni, da se število v primerjavi z lanskim šolskim letom zmanjšuje za 17 učencev. Prvošolce bodo na prvi šolski dan pozdravili tudi predstavniki mestne občine. V mestni občini deluje tudi Glasbena šola Nova Gorica, ki ima podružnico v Šempetru pri Gorici. V Glasbeno šolo bo, po trenutnih podatkih, vključenih 522 učencev v 35 oddelkih.

Župan Samo Turel šolarjem pred začetkom novega šolskega leta sporoča: »Otrokom želim, da počitnice lepo zaključijo in se čim bolj sproščeni, razigrani in uka željni 2. septembra podajo v šolske klopi. Še posebej bi srečno in uspešno zaželel tistim malčkom, ki bodo letos prvič sedli v šolske klopi. Njihovim staršem pa kot popotnico želim, naj gredo prvi dan z otroki skupaj v šolo, naj jih opozorijo na pasti v prometu in na ta način z zgledom pokažejo, kako naj ravnajo kot udeleženci v prometu. Otrokom želim, da bi bilo leto čim bolj uspešno, da bi se v šoli veliko naučili, spoznali mnogo prijateljev in da bi jim šola, tako kot je meni osnovna šola, ostala v čim lepšem spominu.»

Vodja Oddelka za družbene dejavnosti mag. Marinka Saksida staršem predlaga, da se otroci v šolo odpravijo na čim bolj trajnosten način: »Skladno z zakonodajo imamo organizirane prevoze tam, kjer morajo biti, zelo pa spodbujamo, da otroci pridejo v šolo na trajnostne načine. V ta namen tudi letos pripravljamo dve zanimivi akciji. Prva akcija je »Postani redar za en dan«. Otroci bodo lahko skupaj z učitelji in z redarjem pregledali območje okolice šole in kjer bodo ugotovili, da so napačno parkirana vozila, bodo lahko poleg obvestila redarstva tudi oni pustili prijazno sporočilo, da se tako ne ravna. Druga akcija pa je »Eko ekipa«. To je nekaj podobnega, kot je bil v preteklih letih Pešbus: spodbujamo otroke, da se povežejo v skupine in v bistvu tekmujejo, da na čim bolj trajnostne načine prihajajo v šolo. Najuspešnejši bodo nagrajeni.«

Soni Makarovič, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Nova Gorica, je o pripravah na varen vstop v novo šolsko leto povedal: »Člani sveta smo si ogledali šolske poti. Zabeležili smo vse nevarne odseke. Skupaj smo določili, da je teh kritičnih odsekov približno 16. Povabili smo prostovoljce z različnih društev, ki bodo poskrbeli za čim bolj varen prihod šolarjev v šolo v prvem tednu novega šolskega leta. Z nami bodo predstavniki PU Nova Gorica, Medobčinskega redarstva, ZŠAM, TŠC Nova Gorica, PGD Nova Gorica, PGD Dornberk, KS Dornberk in Društva upokojencev Branik. Kot novost se nam bodo na pobudo Simona Rosiča iz Policijske uprave Nova Gorica pridružili športniki, in sicer predstavniki ND Gorica, odbojkarskega kluba GENI-I Volley in košarkarskega društva Nova Gorica mladi. Komunala Nova Gorica bo tudi letos poskrbela za urejene talne oznake. V nadaljevanju šolskega leta bodo policisti  na posameznih lokacijah v bližini šol izvajali različne prometne akcije za umirjanje hitrosti prometa. Lepo se zahvaljujemo vsem prostovoljcem, ki so nam priskočili na pomoč.«

Sejad Jušić, načelnik Policijske postaje Nova Gorica, pa je o ukrepih policije povedal: »Na prvi šolski dan bomo zagotovili prisotnost policistov v vseh šolskih okoliših, kjer bo ta dan največji poudarek na varni poti v šolo. Z našo prisotnostjo bomo poskušali preventivno vplivati na to, da vsi udeleženci v cestnem prometu upoštevajo cestnoprometne predpise in s tem zagotavljajo varnost vsem otrokom, ki se tisti dan odpravijo v šolo, oz. ki gredo iz šole. Največji poudarek je na opozarjanju oziroma ozaveščanju vseh udeležencev v cestnem prometu, da je edina prava pot spoštovanje cestnoprometnih predpisov in zavedanje, da se nahajajo v okolju, kjer so otroci bolj živahne narave in s tem malo manj pozorni na dogajanje, tako da temu primerno tudi prilagodijo svojo hitrost. Vsekakor sami dajemo največji zgled otrokom, zato velja tudi poziv vsem staršem, vsem udeležencem v cestnem prometu, da je to najbolj pomembna dejavnost oziroma največ, kar lahko naredimo za otroke, to da s svojim zgledom poskrbimo za njihovo varnost.«

Udeleženi na novinarski konferenci o prvem šolskem dnevu in občinskem prazniku. Prisotni so predstavniki mestne občine, sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Policijske uprave Nova Gorica. Osebe sedijo za mizo. V osredju je župan Samo Turel, ki podaja izjavo. Na mizi je postavljen mikrofon ter stekleni vrči z vodo in kozarci.Na mizi se nahajata policijska kapa, promocijski material, na katerem je upodobljen otrok z rutico in napis varno; ter kresničke.