Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Letni kino Silvana Furlana

DATUM OBJAVE 17. julij 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Urbana novogoriška ploščad se bo že dvanajsto leto zapored prelevila v Letni kino Silvana Furlana. Med 24 .in 31. julijem bo letni kino v goriški prostor prinesel kar nekaj novitet in nosil tudi zrno družbene kritike. Filmske sanje pod zvezdnatim nebom riše Kinoatelje v sodelovanju z Zavodom za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, pod okriljem Mestne občine Nova Gorica. Letni kino je del uradnega programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025. 

Filmi so opremljeni s slovenskimi podnapisi. Vse projekcije so brezplačne ter se pričnejo 𝗼𝗯 𝟮𝟭. 𝘂𝗿𝗶. V primeru slabega vremena se projekcije odvijajo v Mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica.

Več informacij na Letni kino Silvana Furlana.

Program

24. 7. 2024

Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica
Karpo Godina, YU, 1982, 85', italijanski podnapisi
sveže restavrirana kopija filma

Po drugi svetovni vojni, ko je v teku socialistična petletka, radijska hiša pošlje skupino mladih glasbenikov na teren - na delovišča delovnih brigad, v kmetijske zadruge in na gradbišča. Njihova naloga je dvigniti moralo med ljudmi. Medtem ko skušajo razveseliti množice s svojo glasbo, se mladi glasbeniki sami znajdejo v nenavadni situaciji: prevzgojevati se morajo v zavedne mladince, saj je njihov džezovski in boogie glasbeni žanr označen kot imperialistični.

Nagrada Milton Menaki (kritiške žirije) za najboljši film na festivalu v Pulju leta 1983.

V sodelovanju s Slovensko kinoteko.

25. 7. 2024

Črni čaj
Abderrahmane Sissako, FR, TW, LU, MR, 2024, 110’, slovenski podnapisi

Aya, ženska v zgodnjih tridesetih letih, pred oltarjem dahne usodni »ne« in zatem s Slonokoščene obale odpotuje na Kitajsko, da bi zaživela na novo. V trgovini, kjer dela, se zbliža s Caijem, ki jo uvaja v skrivnosti starodavne čajne ceremonije. V senci preteklosti in kulturnih razlik se rodi nežna ljubezen.

V sodelovanju s festivalom Kino Otok – Isola Cinema.

 

Predfilm: Nadomestni prevoz
Ana Logar, SI, 2023, 19', AUNG, angleški podnapisi

Komedija o petih neznancih, ki med čakanjem na avtobus počasi spoznavajo drug drugega in se, navkljub vsemu, na koncu povežejo.

V goste prihaja avtorica Ana Logar.

26. 7. 2024

Joan Baez: Jaz sem hrušč
Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor, ZDA, 2023, 113', slovenski podnapisi

Surov in intimen portret legendarne kantavtorice ter aktivistke in zagovornice državljanskih pravic, ki se premika naprej in nazaj skozi čas, medtem ko sledi protagonistki na njeni poslovilni koncertni turneji v letu 2018. Ob tem se poglablja v njen izjemen oseben arhiv, ki ga sestavljajo domači posnetki, dnevniki, pisma, umetniška dela in posnetki s psihoterapije.

Projekciji sledi glasbeni program z didžejem Jašo Bužinelom.

27. 7. 2024

Duhovnica
Maja Prettner, SI, 2023, 98’, slovenski podnapisi

Film Duhovnica več let spremlja evangeličansko duhovnico Jano, ki se odloči za izstop iz duhovniškega poklica. Pri tem pa se mora soočiti s težo dodatnih izzivov – od spolne zlorabe v otroštvu in odpiranaja starih ran do reševanja zapletenih družinskih odnosov.

Nagrada vesna za montažo in nagrada občinstva za njboljši celovečerni film na Festivalu slovenskega filma, nagrada FIPRESCI za najboljši film in nagrada Stigličev pogled za izjemno režijo.

V goste prihaja filmska ekipa.

 

Predfilm: Razodetje nevidnega
Luka Mavrič, 2023, 24', AUNG, angleški podnapisi

Dokumentarec od raziskovanja lokacij, kjer naj bi ljudje poročali o paranormalnih dogodkih, do pogovorov z ljudmi, ki so z duhovnimi bitji v stiku na dnevni bazi. To je avtorjeva pot do ugotovitve, ali so med nami res bitja, ki jih ne vidimo.

V goste prihaja avtor Luka Mavrić.

28. 7. 2024

Jutri je še en dan
Paola Cortellesi, IT, 2023, 118’, ov + slovenski podnapisi

Paola Cortellesi v vlogi režiserke in glavne igralke z obilico podrobnosti predstavi vsakdanjik rimske delavske družine po 2. svetovni vojni. Film, osredotočen na mamo družine, pronicljivo in inovativno upodobi življenje v revščini, nasilje v družini, pravice žensk in mamino odločenost, da prekine začarani krog normalizacije zlorab, ki pronica iz generacije v generacijo. Grenko-sladka drama je Italijane spet trumoma zvabila v kino.

Pet nagrad David di Donatello, ki jih podeljuje Italijanska filmska akademija, nagrada srebrni trak združenja italijanskih filmskih novinarjev za najboljši film leta.

V okviru mreže festivalov, ki povezuje čezmejni filmski festival Poklon viziji (Gorica, Nova Gorica), filmski festival Mednarodna nagrada Sergio Amidei za najboljši scenarij iz Gorice (Italija), mednarodni festival Kino Otok in z mednarodni filmski festival Dnevi svetlobe iz Spilimberga (Italija).

 

Predfilm: (Ne)vidni zidovi
Giulio De Paolis, SI, IT, 2023, 20', slovenski in italijanski podnapisi

Dokumentarec je dnevnik, intimna zgodba, ki zgolj opazuje vsakodnevno življenje režiserja in številnih prebivalcev goriškega prostora. Izrisuje se zgodba teritorija, ki poskuša preseči svojo preteklost, čeprav nekatera zgodovinska vprašanja še niso povsem razrešena.

V goste prihaja avtor Giulio De Paolis.

29. 7. 2024

Anatomija padca
Justine Triet, FR, 2023, 151’, slovenski podnapisi

Nemška pisateljica Sandra, njen francoski mož Samuel in njun slabovidni sin Daniel živijo odmaknjeno življenje v francoskih Alpah, dokler nekega dne Samuela ne najdejo mrtvega pod hišo. Odvijeta se sodna drama in intelektualni triler, ki ju prežema vprašanje, ali lahko drug drugega res poznamo do obisti.

Zlata palma na festivalu v Cannesu, zlata globusa za najboljši tujejezični film in najboljši scenarij, oskar za najboljši izvirni scenarij.

30. 7. 2024

Fant in čaplja
Hajao Mijazaki, JP, 2023, 124’, slovenski podnapisi

Po tragični izgubi mame v požaru je 11-letni Mahito prisiljen zapustiti Tokio in se preseliti na podeželje, v vas, kjer je odraščala njegova mama. Tam biva v starodavni graščini, kjer naleti na skrivnostno sivo čapljo …

Oskar za najboljši animirani celovečerec, zlati globus za najboljši animirani film, nagrada BAFTA za najboljši animirani film.

 

Predfilm: Sabotaža
Neda Ivanović, SI, 2023, 2', AUNG

Kaj bo glavni lik naredil, ko njegova frustracija postane čuteča in začne sabotirati njegove poskuse samomora?

Predfilm: (Ne)srečen dan
Karin Likar, SI, 2023, 4', AUNG

Srečko želi uživati na plaži, vendar se problemi začnejo že na začetku, ko prispe na prepolno plažo in ne najde prostega mesta. Vse njegove pripetljaje spremljamo čez humoristično prikazan dan na plaži, ki ga vsi predobro poznamo. Se bo Srečko uspel sprostit ali bo obupal?

V goste prihaja avtorica Karin Likar.

31. 7. 2024

Popolni dnevi
Wim Wenders, JP, 2023, 124’, slovenski podnapisi

Wim Wenders se vrača v Tokio, kjer je posnel ganljivo filmsko pesem, ki raziskuje iskanje lepote v drobnih trenutkih vsakdanjega življenja. S svojim edinstvenim pogledom na mesto in poudarkom na preprostih, a čarobnih vidikih rutine, ki ga spremlja soundtrack s klasikami izvajalcev, kot so Nina Simone, Lou Reed, The Rolling Stones, Otis Redding in Patti Smith.

Nagrado za najboljšega igralca in nagrada ekumenske žirije v Cannesu.