Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Dodatna sredstva za EPK 2025

DATUM OBJAVE 26. junij 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel sta danes v Zeleni dvorani novogoriške Občinske palače podpisala aneks k pogodbi, s katerim se Javnemu zavodu GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica, za izvajanje javnega kulturnega projekta Evropska prestolnica kulture 2025 zagotavljajo dodatna sredstva v višini 3.000.000 evrov. 

Evropska prestolnica kulture (EPK) je nacionalni projekt. Takoj ob nastopu mandata je Vlada v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila projekt Nova Gorica, Evropska prestolnica kulture GO! 2025. Z Mestno občino Nova Gorica je podpisala pogodbo in zagotovila potrebna sredstva.

EPK 2025, ki se predstavlja s sloganom GO! Borderless, je tudi čezmejno povezovanje. Je občutek za skupnost in povezovanje med mestoma, med državama. Projekt EPK dokazuje, da je življenje brez meja možno in da ima pozitivne učinke na obmejni prostor ter celotno skupnost, kajti projekt bo poleg kvalitetnih programov in kadrov ustvaril tudi številne nove prostore z novimi vsebinami, kot so na primer stavbi EPIC-a in Super8, prenovljen Rafutski park in Laščakovo vilo v Rafutskem parku ter nov zunanji avditorij pri Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica.

“Evropska prestolnica kulture ni le lokalni, ampak tudi nacionalni projekt, zato mu na Ministrstvu za kulturo posvečamo posebno pozornost. Ima trajne učinke za skupnost, poleg krepitve kulture in meddržavnega sodelovanja, bodo ti vidni tudi na drugih področjih, kot so turizem, gospodarstvo in infrastruktura. Želimo si, da bi bil vanj vpet kar najširši krog prebivalcev in da bi dosegel mednarodno javnost. Projekti, ki se bodo izvajali so dobro načrtovani in vključujejo nacionalne, občinske ter nevladne organizacije na področju kulture. Ob tem smo na Ministrstvu za kulturo zagotovili sredstva za prenovo edinstvene orientalske dediščine pri nas, Vile Rafut, ki žal propada in je čakala na priložnost kar nekaj desetletij. Gradimo tudi novo javno kulturno infrastrukturo, zunanji avditorij nacionalnega zavoda SNG Nova Gorica, za katerega smo prav tako zagotovili dodatna sredstva. Tako bomo že letos lahko začeli z drugo fazo izgradnje in bo spomladi že na voljo kot prizorišče EPK,” je ob podpisu poudarila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

Župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel je ob tem povedal: “Izjemno smo hvaležni Ministrstvu za kulturo in državi za polno podporo projektu in razumevanje, da ne gre zgolj za lokalni projekt, ampak za projekt državnega in nenazadnje evropskega pomena, ki ima obenem tudi močno simbolno vrednost. Gre namreč za čezmejno somestje, ki kljub tragedijam preteklosti, zgledno sodeluje in se povezuje za prihodnost v sožitju in prijateljstvu. Dodatna sredstva bodo omogočila izpeljavo kvalitetnih in vrhunskih kulturnih projektov, ki jih je v prijavni knjigi potrdila Evropska komisija. Predvsem pa sredstva vlagajo v trajnostne učinke, ki bodo na tem območju prisotni tudi v letih po 2025. Projekt bo izjemna spodbuda tudi za kulturni turizem in vrsto storitvenih dejavnosti, ki spremljajo vsako izvedbo evropske prestolnice kulture, zato od njega veliko pričakujemo.”

Mag. Mija Lorbek, direktorica Javnega zavoda Go! 2025, pa je o predvideni porabi prejetih sredstev pojasnila: “Dodatna sredstva bodo omogočila izvedbo velike večine projektov iz prijavne knjige. Tako tistih bolj množičnih (t. i. Stop the City Moments s turističnim potencialom in povezavami z enogastronomijo, športom in gospodarstvom), kot tudi osrednjih umetniških dogodkov (t. i. Flagship, koncert Alexandra Gadjijeva pri treh solkanskih mostovih, plesno predstavo MN Dance Company v solkanskem kamnolomu, Drevesni orkester v Rafutskem parku, gledališko predstavo režiserja Tomija Janežiča itd.) in več manjših programov.”

Foto: Ana Rojc

Podpis pogodbe v Zeleni dvorani mestne občine. Z leve proti desni si sledijo: državni sekretar mag. Marko Rusjan, ministrica dr. Asta Vrečko, župan Samo Turel in direktorica Javnega zavoda GO! 2025 mag. Mija Lorbek. Osebe sedijo za kamnito mizo in imajo pred sabo sklenjene roke. Na mizi se nahajajo listi papirja, mape in mikrofoni, ki so usmerjeni proti osebam. Vzdušje je resno, osebe so fokusirane na govor župana.