Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Začenja se prenova objektov EPIC in Super8 EPK 2025

DATUM OBJAVE 19. junij 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Mestna občina Nova Gorica je z izvajalci del, Komunalo Sežana d. d. in podjetjem Gitri podpisala pogodbi za prenovo objektov EPIC in Super8, dveh osrednjih prizorišč Evropske prestolnice kulture 2025 v Novi Gorici. Super osmica bo neformalno vozlišče obiskovalcev in ustvarjalcev, objekt »EPIC« pa interpretacijsko, medkulturno in ustvarjalno središče razumevanja prihodnosti, na podlagi poznavanja preteklosti. Posebej bosta naslavljala prebivalce Nove Gorice in Gorice ter obiskovalce iz širše regije, s katerimi je, tudi preko soustvarjanja programa in vsebin, neposredno povezan.

»Super osmica« bo prispevala k razumevanju prehranjevanja, kot so ga poznali v preteklih stoletjih, ko so bili ljudje tudi v mestih veliko bolj povezani z naravo. Pritegnila naj bi s tradicionalnim okusom in videzom hrane, ki nas spominja na otroštvo. Dostopna in sodobna ponudba tradicionalnih jedi in lokalnih pijač pa naj bi ponudila doživljajsko izkušnjo, kot kombinacijo interaktivnih prikazov, sproščenega in uporabnega učenja v »živih« delavnicah, sodelovanja z ustvarjalci in skupnostjo.  Gost ni le opazovalec, postane del dogodka, srečuje se z zanimivimi ljudmi, izve marsikaj o kraju, kjer je doma, ali pa kamor je prišel kot gost. To je mesto, kjer obiskovalec ne hiti od znamenitosti do znamenitosti, ampak išče pristen stik z lokalno skupnostjo in kulturo.

EPIC se umešča v obstoječi skladiščni objekt, ki je sodil med pomembne infrastrukturne elemente železnice od nastanka kompleksa železniške postaje in je skozi celotno 20. stoletje nema priča dogajanju na območju obeh mest. Kot tak je bil večkrat poškodovan in tudi obnovljen. V obstoječi objekt se je ob upoštevanju elementov dediščine umestilo program, s katerim se vzpostavi fizični in virtualni razstavni prostor, namenjen predvsem razmisleku ne le o zgodovinskih dogodkih, temveč tudi o aktualnih vprašanjih, človekovih pravicah in evropskih vrednotah. Nov osrednji vhod notranjost objekta deli na dva dela, in sicer na severni dvonadstropni del, ki je namenjen razstavnim površinam ter enonadstropni južni del, v katerem bo večja konferenčna oz. večnamenska dvorana z spremljevalno razdelilno kuhinjo. Ob objektu bo postavljena nova večja nadstrešnica, ki v povezavi z urejenimi in zelenimi zunanjimi površinami omogoča dodano rabo za različne dogodke in programe na prostem. Med notranjo in zunanjo dvorano bo urejen manjši prostor za gostinsko ponudbo.

Stojan Pelko, programski vodja GO! 2025, je o vsebini bodočih objektov povedal: »V pritličju EPIC-a bo muzej novejše zgodovine tega območja, predstavitev dogajanja 20. stoletja z obeh strani meje. V nadstropju pa bodo občasne razstave iz našega programa. Že sedaj vemo, da bo ena razstava posvečena Ravnikarju, tam bo gostoval velik del bienala Mladi Evrope in Mediterana, medtem ko bo dvorana  uporabljena za konference, predavanja. Program izvira iz prijavne knjige. Ekipa, ki ga snuje, je ves čas ista, v njej so strokovnjaki Alessandro Cattunar, Anja Medved, dr. Kaja Širok. Razstava je v konceptu postavljena, sedaj gre za njeno postavitev v prostoru. Izbirajo se oblikovalci in postavljalci razstave. Gre za multižanrsko razstavo, njene postaje so bolj pričevalske narave. Uporabljene bodo najsodobnejše tehnološke in likovne metode. Že samo ime Super 8 pa pove, da kombinira gastronomsko izkušnjo osmic, torej lokalnih pridelkov in avdiovizualnih vsebin, na kar spominja Super 8 že iz časov družinskih filmov. Sem bomo pripeljali filmsko pisarno in večina tujih medijskih hiš bo s simboličnim pogledom na Trg Evrope poročala ravno iz te stavbe.«

Pogodbena vrednost del za obnovo EPIC-a je 4.851.896,23 EUR z DDV, Super8 pa 1.015.919,23 EUR z DDV. Oba objekta bosta predvidoma obnovljena do konca tega leta.

Obe investiciji sta sofinancirani s sredstvi Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027 v Sloveniji, prednostna naloga 9 »Trajnostni razvoj lokalnih obočij«, specifična cilja RSO05.1.:»Spodbujanje celostnega in vključujočega socialnega, gospodarskega in okolijskega razvoja, kulture, naravne dediščine, trajnostnega turizma in varnosti na mestnih območjih (ESSR)«. Sredstva sofinanciranja so namenjena  izključno prenovi in oživljanju prostih in slabo izkoriščenih pozidanih površin z namenom ohranitve kakovostnih grajenih struktur in izboljšanju funkcionalnih, tehničnih, prostorsko-oblikovalskih, bivalnih, gospodarskih, socialnih, kulturnih in okoljskih razmer.

Načrtovan objekt EPIC ima izrazit podolgovat tloris s simetrično strmo dvokapno streho. Objekt je neposredno lociran ob železniških tirih in je pritlična stavba. Objekt skladišča se nahaja na dvignjeni nakladalno/razkladalni ploščadi, ki poteka ob železniških tirih. Pred objektom je urejeno parkirišče z manjšimi drevesi. Drevesa so tudi posajena v cvetličnih koritih desno od objekta. Objekt ima tudi nadstrešek, kateremu nudijo oporo štirje stebri. Steber sestavljajo štiri vodila, ki se na sredini razcepijo v štiri krake.Odprt in prostoren prostor v katerem se nahajajo 4 mizice s štirimi stolicami in pult za katerim stoji natakar. Za pultom je tudi naprava za pripravo kave. Strop je oprt na črnih in rjavih tramovih, ki pa jih oblikovalec prostora ni želel skriti oz. prikriti. Iz in v prostor vodi dolg hodnik. Prostor je zelo svetel, za kar poskrbijo izbrane barve, številna okna in vhodi, ki se razprostirajo vzdolž objekta.Tlorisni prikaz novega objekta »Super 8« in njegove okolice. Na načrtu so prikazane lokacije posameznih delov. V osredjem delu se nahaja objekt »Super 8« pred katerim so postavljene razne klopi. Desno od objekta je parkirišče z mobilnim zelenim vrtom ter večnamenski objekt, ki je lahko leseno igralo ali tribuna. Nad objektom »Super 8« in parkiriščem se nahaja sadni vrt in prostor za »Art« uporabne objekte. Levo od sadnega vrta ter objekta »Super 8« se nahaja večnamenska ploščad, levo od katere se nahaja letni vrt. Na letnem vrtu so postavljene večnamenska terasa (zgornji del), letna kuhinja (osrednji del) in info hišica (spodnji del). Levo od letnega vrta je trata za počitek in posedanje. Po celotnem prostoru so postavljene razne gredice z medonosnimi rastlinami ter zelišči in užitnimi rastlinami.