Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Brezmejna 3. etapa kolesarske dirke Po Sloveniji na Goriškem

DATUM OBJAVE 04. junij 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

30. jubilejna kolesarska dirka Po Sloveniji letos prihaja v Novo Gorico. Na cilju na Kidričevi ulici kolesarje pričakujemo v petek, 14. junija, ob 15. uri. Kolesarji se bodo na 3. etapo podali iz Ljubljane, na poti bodo med drugim prečkali Vipavsko dolino, Goriška brda in prešli tudi državno mejo v duhu našega skupnega čezmejnega prostora in Evropske prestolnice kulture 2025 – GO! Borderless. Na Goriškem se lokalne skupnosti v sodelovanju s številnimi klubi, društvi, zavodi in posamezniki že intenzivno pripravljamo na sprejem kolesarjev in gledalcev. Ta dan bodo ob progi potekale številne zanimive aktivnosti. Posebej bomo izpostavili tudi točke oziroma znamenitosti v novogoriški in briški občini, ki bodo snemane iz zraka in predvajane v TV prenosu. Dirka je izjemna promocijska priložnost za naš prostor. Tako je npr. pričakovan doseg dirke preko televizijskega prenosa na tv programu Eurosport 1 in 2 60 milijonov gledalcev po Evropi in dodatno še 30 milijonov gledalcev drugod po svetu. 3. etapo smo skupaj z glavnim organizatorjem dirke, Kolesarskim klubom Adria Mobil, predstavili na novinarski konferenci.

Samo Turel, župan Mestne občine Nova Gorica, je na novinarski konferenci izpostavil: »Dokazujemo, da smo kolesarska občina, da imamo poleg velikega števila kolesarjev tudi kolesarsko občinstvo. Že dolgo časa se pripravljamo na sprejem kolesarjev in gledalcev, pripravljamo zanimiv spremljevalni program tako za obiskovalce kot tudi za promocijo čezmejne Goriške in za napoved najpomembnejšega dogodka prihodnje leto – Evropske prestolnice kulture. Direktorju dirke gospodu Finku se na tem mestu iskreno zahvaljujem, da nas dirka letos ponovno obišče. Z organizatorji dirke odlično sodelujemo in se nadejamo takšnega sodelovanja tudi v bodoče. Ta dirka je pomembna zaradi širokega medijskega dosega, slišali ste tudi znana zveneča imena, ki se bodo udeležila letošnje dirke. Dirka predstavlja izjemno priložnost za promocijo, ne samo mesta Nova Gorice, temveč širše Goriške in skupnega čezmejnega prostora. Vse občane in športne navdušence vabim, naj se nam pridružijo ob trasi, naj navijajo za kolesarje v petek, 14. junija. To bo praznik športa, praznik kolesarstva v Novi Gorici. »

Rodolfo Ziberna, župan Občine Gorica, je povedal: »Najprej bi se rad zahvalil županu Samu Turelu, vsem organizatorjem Dirke Po Sloveniji, sodelujočim in novinarjem v tem čudovitem območju v zeleni barvi, kot je Soča, kot je Evropska prestolnica kulture. Vemo, da je kolesarska dirka odlična odskočna deska za promocijo celotnega območja. Pozdrav želim razširiti na pripadnike policije, ki bodo skrbeli za varnost na dirki, in pa seveda za odličen rezultat, ki ga bo ta dogodek prinesel celotnemu območju. Nedvomno bodo najlepši posnetki iz ptičje perspektive, kajti na tleh še vedno doživljamo mejo, medtem ko iz ptičje perspektive meje ni več, kar je v duhu Evropske prestolnice kulture. Tukaj želim omeniti kolesarja Pogačarja, ki je dokaz, kako lahko heroj, človek, športnik preseže meje in je za zgled, ne samo na športnem področju, ampak tudi v življenju. Kot sem dejal kolegu Turelu, Pogačar ni samo Slovenec, postal je svetovljan, kajti presegel je meje in je za zgled vsem skupaj.«

Bogdan Fink, organizacijski direktor kolesarske dirke Po Sloveniji, je povedal: "Imamo najštevilčnejšo kolesarsko karavano v 30 letih kolesarske dirke Po Sloveniji brez meja. To pomeni da v letošnjem letu v vseh 830 km prečkamo vse 4 države, vse naše sosede so bile izredno pozitivne pri tem, vse so nudile podporo in sodelovanje. Je malo več dogovarjanj s policijo v vseh sosednjih državah, ampak to je kolesarska dirka, ki ima že svoj sloves, in je bilo zato lažje doseči vse dogovore. Hvala mestu Nova Gorica, Goriškim Brdom, vsem ki so partnerji zaključka te etape. Vse prihajajoče aktivnosti, ki se bodo dogajale na tej lokaciji, so zelo zelo lepe in fenomenalne. Ideja je tudi, da povežemo slovensko prestolnico in Evropsko prestolnico kulture. Tukaj na Goriškem dobro vedo, da to ni samo športni dogodek, ampak je tudi kulturni dogodek, ker s tem se izražata tudi velika zavest in nivo kulture vseh, ki spremljajo kolesarko dirko. To je nek začetek, uvod, za drugo leto, za EPK.« O udeležbi na dirki pa je povedal: »Na dirki po Sloveniji bo nastopilo 23 ekip. Od naših najvišjih so potrdili prihod Matej Mohorič, Domen Novak in pa Luka Mezgec, na štartu so vse slovenske kontinentalne ekipe, to so Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santic, Sava itd. Na nek način so to naši mladi fantje, ki vozijo v naših klubih, res je huda konkurenca, ampak to je priložnost, da opozorijo nase.«

Tina Novak Samec, direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, je poudarila: »V Brdih smo v teh dneh že pošteno dvignili športno vzdušje in navijaškega duha ob 28. Kolesarskem maratonu Junaki vinogradov, 19. Pohodu od češnje do češnje in včerajšnjem dogajanju ob prihodu olimpijske bakle. Z enakim zanosom in ponosom pričakujemo prihod kolesarske karavane na 3. etapi Dirke po Sloveniji, ki bo letos ponovno zavila k nam in dobesedno objela celotna Brda. Dejstvo je, da je kolesarjenje trenutno eden najljubši slovenskih športov. Ob naših asih mu toliko bolj sledimo. Vendar pa si dirk v živo ne ogledamo samo zaradi športnikov, kot tudi zaradi občudovanja krajev in pokrajin, skozi katere nas dirke popeljejo. Promocijski učinki tovrstnih prireditev, katere si prav zaradi TV prenosa na Eurosportu ogleda zares veliko število gledalcev s praktično celega sveta, so zato izjemni. Verjamem, da se tudi na podlagi prelepih posnetkov marsikdo odloči, katera bo naslednja destinacija za krajši ali daljši oddih. Po drugi strani pa šport tudi združuje lokalno skupnost, ki se prav ob takih trenutkih poveže ob okraševanju trase, pripravi na sprejem karavane, pomoči organizatorjem z rediteljstvom… Pozitivne energije in športnega duha nam v Brdih nikoli ne zmanjka.

Erika Lojk, direktorica Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, pa je izpostavila: »Veseli smo, da se letošnja poletna sezona odpira s tako močnim športnim dogodkom, kot je kolesarska dirka Po Sloveniji. Gre za enega izmed najbolj odmevnih športnih dogodkov v letošnjem letu. Potek trase je lep primer, kako turist enotno doživlja naše kraje, ne pozna turističnih meja in doživlja celotno območje edinstveno. Zato so takšni skupni projekti in povezovanje med destinacijami zelo dobrodošli. Kolesarstvo je ena izmed ključnih t. i. outdoor aktivnosti v naši destinaciji, zato je toliko bolj pomembno, da tako velik dogodek izbere za etapo naše kraje in jih s tem promovira tudi za vse domače in tuje obiskovalce, profesionalne in ljubiteljske kolesarje. Navijaško vzdušje želimo prenesti tudi na lokalno prebivalstvo in ponudnike. Pripravili smo  promocijsko kampanjo, ki vabi v naše kraje različne vrste kolesarjev, saj nam ugodni vremenski pogoji dopuščajo kolesarjenje čez celo leto. V naših TIC-ih bodo na voljo tematske zelene majčke, vabljeni, da se navijaško obarvate v zeleno barvo in kolesarje pričakate na cilju etape v Novi Gorici.«

Rok Lozej, podpredsednik Kolesarske zveze Slovenije in predsednik Kolesarskega kluba mebloJOGI Pro-Concrete je o 3. etapi povedal: »To bo zelo težka etapa, že prvi del do Ajdovščine, vzpon na staro pošto po domače, bo kar težaven glede na to, da bosta za kolesarji že dve etapi. Sama Vipavska dolina tudi ne bo omogočala počitka nobenemu kolesarju, torej čez Selo v Dornberk, pa čez Gradišče v Renče in potem pa začne zadnji najtežji del, najprej čez Danber, nato po Sabotinski cesti, po stari cesti skozi Kojsko, tudi na Vipolže gremo. Cerovo, Števerjan skozi center in potem še enkrat Ravnica, ki preprosto ne bo lahka in pričakuje se, da bodo fantje na polno dirkali in bodo posamično prispeli v cilj, vsaj prvi. Gotovo bodo nekateri poskušali že v petkovi etapi pridobiti neke pozicije glede na to, da je sobotna etapa izrazito klančasta. Iskati bodo morali druge priložnosti, druge rešitve, mogoče tudi tiste "klančarje", ki zdržijo 15 km na Krvavec, izolirati na kratkih hitrih klancih, ker vemo da so kolesarji za to specifični in mogoče tam pridobiti neko prednost, da bi lahko branili ali vsaj ohranili svojo pozicijo za soboto."

Mihael Štajnar, kolesar kolesarskega kluba Ljubljana Gusto Santic, ki bo tekmoval na dirki Po Sloveniji je povedal: »Mislim, da bo ta 3. etapa ena od bolj zahtevnih. Lahko se zgodi, da bo presenetil in zmagal kolesar, ki ne sodi med favorite. Letos je konkurenca zelo močna, zelo dobra zasedba kolesarjev bo nastopila na dirki. Veliko je world tour ekip, pa tudi ostale ekipe so močne, prokontinentalne ekipe, ki so praktično profesionalne ekipe. Nekaj je tudi kontinentalnih ekip, kjer smo tudi mi, Ljubljana Gusto Santic in ostale slovenske ekipe. Mislim, da je lanskoletni zmagovalec Filippo Zana eden izmed favoritov tudi za letošnjo zmago. Upam pa, da bo na koncu zmagal slovenski kolesar. »

Občini Nova Gorica in Brda bosta v promociji dirke komunicirali usklajeno, tako grafično kot vsebinsko. Velik poudarek bo na družbenih medijih, kjer bomo odštevali dneve do dirke. 5 dni do dirke bomo vsak dan spoznali nekaj iz "zakulisja" dirke. Na kanalih Tour of Slovenia se bosta občini Nova Gorica in Brda promovirali v nagradni igri, kjer bomo iskali vseslovensko kološtorjo, torej najzanimivejšo anekdoto, ki se je kdaj pripetila s kolesom. 

Poleg e-skiroja v vrednosti 500 € bosta občini podarili še izposoje koles ter doživetja v obeh regijah. Na ta način bomo prikazali široko športno-turistično paleto ponudbe regije. Poleg majic bodo z grafiko dirke naprodaj tudi zvončki za kolesa, in sicer po simbolni ceni. 

Po zaključku dirke bomo ustvarili še video dogodka, v katerem bomo prikazali vsa naša društva, klube, zavode in vse ostale sodelujoče, zaradi katerih bo dirka postala pravi spektakel. 

V Goriških brdih prav tako pripravljajo številne aktivnosti ob trasi. Več kot 40 otrok pripravlja poseben spektakel na stolpu v Gonjačah, sodelovali bodo stanovalci Doma starejših občanov v Podsabotinu, učenci OŠ Alojza Gradnika Dobrovo in podružnične šole OŠ Kojsko pripravljajo točko ob prihodu karavane, Kolesarski klub Brda aktivacijo ob trasi Vipolže – Cerovski klanec, Mladinsko društvo Hum veliko kolo na dvorani na Humu, prebivalci so povabljeni k trajnostni okrasitvi po celih Brdih, program bo bogat.

Aktivnosti ob trasi 3. etape Dirke po Sloveniji 2024

V Mestni občini Nova Gorica se bodo ob trasi 3. etape dogajale naslednje aktivnosti, kot jih prikazuje spodnja tabela.

Kraj Aktivnost

Dvorišče samostana Kostanjevica

Plesalke iz MN Dance Company z belimi tančicami

Nadhod nad krožiščem v Qlandio

Viseči plakat YOU ARE OUR BORDERLESS HEROES in logotip GO! 2025

Krožišče pri Gonzagi

Športni Klub Twist Nova Gorica Cheerleading

Krožišče pri Gonzagi

Aktivacija v Skate parku

Cesta med Krožiščem in Gostilno Hrast - Kromberk

Aktivacija Goriškega gimnastične društva

Križišče pri Gostilni Hrast - Kromberk

Šola in vrtec Svet Montessori okrasitev in navijanje

Cesta, pot na Škabrijel

KS Kromberk - Loke, KS Ozeljan, okrasitev in navijanje

Cesta, pot na Škabrijel

Goriški pihalni orkester

Ravnica

Šola jahanja DS Camping

Spomenik Borojeviču

Aktivacija OŠ Grgar

Krožišče pod Sveto Goro

Etnološka pustna maska Pustarji Ravne - Bate

Tromostovje Solkan, na kamnitem mostu

Plezalska družina Mrak (oče in 4 otroci) plezajo

Tromostovje Solkan, na kamnitem mostu

Vrvohodec

   

Tromostovje Solkan, na brvi čez Sočo

Plesno društvo Pro Dance

Tromostovje Solkan, na Soči

KKSE - Kajak klub Soške elektrarne

Ovinek na sabotinski cesti Twirling - Mažoretno društvo Nova Gorica

Mejni prehod Solkan

Napis Welcome to borderless area

Industrijska cona Solkan

Poziv podjetjem v coni za aktivacijo ob trasi, ki pelje čez cono

Travnik pred Mestno občino Nova Gorica

QR koda s povezavo na platformo EPK

Kidričeva ulica

Cilj

 

Foto: Ana Rojc

Novinarska konferenca o 3. etapi v Kajak centru Solkan.Bogdan Fink, direktor dirke Po Sloveniji.