Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Ogled gradbišča prenove Trga Evrope

DATUM OBJAVE 07. maj 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Dela na čezmejnem gradbišču na območju Trga Evrope/Transalpina in Trizoba Maksa Fabianija, ki jih koordinira EZTS GO, napredujejo v skladu s časovnico. Gre za strateško naložbo, ki jo financirajo s sredstvi iz Italije in Slovenije. Prenova trga je eden osrednjih posegov v okviru tako imenovanega EPK Distrikta, ki bo osrednje prizorišče Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica - Gorica.

Čezmejno gradbišče so danes, 6. maja, obiskali ogledali ugledni institucionalni gostje, predstavniki ustanov, ki so financirale projekt. Ob prisotnosti Romine Kocina, direktorice EZTS GO, in županov občin ustanoviteljic – Samo Turel (Nova Gorica), Rodolfo Ziberna (Gorica) in Milan Turk (Šempeter-Vrtojba) – so si gradbišče ogledali podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, odbornica za finance Dežele Furlanije-Julijske krajine Barbara Zilli, slovenski državni sekretarji Marko Koprivc, Miran Gajšek in Vesna Humar, tudi vladna koordinatorica za projekt GO! 2025. Ogled gradbišča je vodil Tomaž Konrad, namestnik direktorice EZTS GO in odgovorni za strateške projekte.

Dela, ki jih izvaja podjetje ICI COOP, so se uradno začela 12. februarja in zadevajo v prvi fazi predvsem italijansko stran trga ter ulice Caprin, Foscolo in Luzzato (t. i. Fabianijev Trizob), kjer se je zaključilo polaganje cevi in priključkov komunalne infrastrukture, vključno z infrastrukturo za odvodnjavanje meteornih voda. Kmalu bo podjetje začelo polagati robnike za pločnike, nato pa bodo pripravili cementno podlago za nadaljnje tlakovanje z repenskim kamnom. Dela na tem delu trga se torej zaključujejo: v kratkem se bo gradbišče preselilo na območje okoli mozaika in nato na slovensko stran, na Kolodvorsko ulico.

Na trgu se bodo začeli izkopi za postavitev fontan, in sicer na obeh straneh mozaika. Na slovenski polovici trga že potekajo nekatera pripravljalna dela, predvsem za zaščito dreves vzdolž Kolodvorske ulice. Kmalu bosta Kolodvorska ulica in trg popolnoma zaprta za promet, saj bosta postala del gradbišča. Tako kot na območju Trizoba, tudi na Kolodvorski ulici načrt predvideva pripravo infrastrukture za odvodnjavanje meteorne vode, polaganje robnikov in pločnikov ter cementne podlage. Po zaključku infrastrukturnih del na obeh straneh trga in postavitvi fontan bodo trg še tlakovali, da bo dobil enakomerno podobo.

»Slovenija je prav na tem mestu leta 2004 naredila prvi korak v Evropsko unijo. To zaznamuje Novo Gorico in Goriško, prihodnje leto bomo to medsebojno sodelovanje nadgradili z Evropsko prestolnico kulture, ki je velika priložnost za ta prostor,« je povedal podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. »Kot vlada smo sredstva za projekt EPK povečali za dodatne tri milijone evrov, v teku pa so tudi pogovori za dodatna sredstva, tako za infrastrukture kot za program v prihodnjem letu. Veselimo se tega dogodka in iskrena hvala EZTS, ki je krasen zgled povezovanja tega prostora in snovanja projektov in idej za našo skupno prihodnost,« je še dodal. Županoma Gorice in Nove Gorice pa je tudi dal izziv, da bi v sklopu EPK le prišli do poenotenja imena trga, ki bi lahko postal Trg evropske kulture.

Državni sekretar Marko Koprivc je poudaril pomembnost evropskih kohezijskih sredstev za razvoj Slovenije in celotne regije. »V Sloveniji smo od vstopa v Evropsko unijo prejeli 14 milijard sredstev, financiranih je bilo 15.000 projektov. V teh 20 letih je tudi zelo narasla kakovost življenja prebivalcev,« je povedal. Državni sekretar Miran Gajšek pa je izpostavil, da je projekt prenove čezmejnega trga »klasičen primer kohezijskega projekta«, saj povezuje Gorico in Novo Gorico, Italijo in Slovenijo. »Toliko bolj pomembno je, da uporabljamo inštrument kot je EZTS« za izvajanje teh projektov, saj »Evropska unija nima zakonodaje, ki bi posegala v prostorsko zakonodajo držav članic, ker je to tako občutljiva zadeva«.

Trg Evrope/Transalpina bo po zaključku prenove »zelen, odprt in usmerjen v kakovost življenja prebivalcev Gorice in Nove Gorice,« je povedala državna sekretarka Vesna Humar, ki je omenila različne posege, o katerih so razmišljali. »To ni neuspeh, ampak zaključek procesa, ki smo ga začeli. To je bistvo EPK, da se najdejo nove poti za sobivanje obeh mest, nove rešitve: kar nekaj so jih že našli na EZTS,« je še poudarila.

Deželna odbornica za finance Barbara Zilli je povedala, da je izbira Republike Slovenije, da deli kandidaturo za EPK z Italijo, točneje z Gorico. »lekcija civilizacije«, skupna kandidatura pa zgled resnične kohezije, kar je prepoznala tudi Evropa.

»Veseli nas, da smo danes slišali veliko hvaležnosti za delo, ki ga je EZTS GO opravil v teh letih in mesecih približevanja prestolnici kulture leta 2025: to je za nas veliko zadovoljstvo,« pravi direktorica EZTS GO Romina Kocina. »Črpati sredstva iz različnih virov in združiti sredstva iz dveh držav v enem samem, velikem načrtu prenove je bil pravi, veliki izziv tega projekta: Trg Evrope/Transalpina je konkreten primer izjemnega projekta brez meja

Glede na to, da je v sklopu EPK Distrikta sočasno več investicij, EZTS GO skrbi tudi za usklajevanje s sosednjim gradbiščem, ki ga upravljata Mestna občina Nova Gorica in Slovenske železnice. Trg Evrope/Transalpina je izredno priljubljen tako s turisti kot z obmejnimi prebivalci. Kljub nedostopnosti le-tega zaradi del si bo med zaprtjem mogoče na ograjah gradbišča ogledati informativne panoje, na katerih bodo tudi zgodovinske fotografije. Trg v novi podobi pa bo zaživel sočasno z začetkom leta Evropske prestolnice kulture.

Splošne informacije o investiciji:

Izvajalec del je italijansko gradbeno podjetje ICI COOP. Vrednost pogodbe za izvedbo del je skoraj tri milijone evrov, točneje 2.835.259,91 evra, od tega 2.191.967,03 evra za prenovo Trga Evrope/Transalpina in 643.292,88 evra za prenovo Fabianijevega Trizoba na italijanski strani.

To je čezmejna investicija, za katero je EZTS GO – po zaslugi konstruktivnega sodelovanja občin Gorica in Nova Gorica, Dežele FJK in Republike Slovenije – pridobil evropska sredstva iz naslova regionalnega operativnega programa FJK (POR FESR 2021-2027) - Programa Evropa 27 in slovenskega nacionalnega operativnega programa (OP 2021-2027) za finančno obdobje 2021-2027. Projekt prenove Trga Evrope/Transalpina je namreč v obeh programskih dokumentih prepoznan kot strateški projekt. Iz tega naslova so zagotovljena sredstva za projektiranje, nadzor in druge tehnične storitve ter seveda izvedbo del.

Projekt financirajo:

  • Regionalni program ESRR 2021-2027, Avtonomna dežela Furlanija - Julijska krajina, najvišji možni znesek: 2.300.000,00 evrov.
  • Slovenski nacionalni program PON ESRR 2021/2027, najvišji možni znesek: 766.427,81 evrov
  • Vlada Republike Slovenije, najvišji možni znesek: 766.427,81 evrov
  • Lastna sredstva Mestne občine Nova Gorica, najvišji možni znesek: 383.213,90 evrov

Vir: EZTS GO

Foto: Bumbaca

 

Udeleženci novinarske konference sedijo za veliko mizo, nasproti njim pa sedijo novinarji na stolih

Župani občin Šempeter-Vrtojba, Nova Gorica in Gorica stojijo skupaj s predstavnikom EZTS GO na Trgu EvropeLjudje stojijo na Trgu Evrope pred železniško postajo v Novi Gorici