Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

V Prvačini smo odprli prenovljeno Hišo aleksandrink

DATUM OBJAVE 10. november 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Mestna občina Nova Gorica je v sodelovanju z  Društvom za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink in Regijsko razvojno agencijo Severne Primorske– LAS V objemu sonca po večletnih prizadevanjih uspela izvesti prvo, obsežnejšo fazo obnove Hiše aleksandrink v Prvačini. Tako je izjemna zgodba goriških aleksandrink, kot so bile imenovane Goričanke, ki so v 19. in na začetku 20. stoletja odhajale po zaslužek v Aleksandrijo in druga egiptovska mesta, le dobila lepši dom. Pri prenovi smo sledili trajnostnim principom obnove z minimalnimi posegi in z uporabo lokalnih naravnih materialov. S prenovo in odprtjem Hiše aleksandrink v Prvačini smo nedvomno pripomogli k obogatitvi kulturno-turistične ponudbe Nove Gorice in njenega podeželja. Želimo si, da bi Hišo aleksandrink v bodoče obiskalo čim več domačih in tujih obiskovalcev, tudi v okviru Evropske prestolnice kulture, ki bi se seznanili s kulturno dediščino aleksandrink. 

V prvi fazi prenove smo prenovili zunanjost stavbe: streho, fasado in vse zunanje stavbno pohištvo. Hiša je dobila nove sanitarije, čajno kuhinjo ter manjšo preureditev razstavnih prostorov. Skupna vrednost obnove je znašala 155.000 evrov. Sredstva sta prispevala Mestna občina Nova Gorica, v višini 94.000 evrov, in Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, v višini 61.000 evrov, v okviru projektov Lokalne akcijske skupine (LAS) V objemu sonca. Mestna občina že načrtuje tudi nadaljevanje obnove, to je temeljito prenovo vseh notranjih prostorov. V ta namen je bila v letošnjem oktobru oddana prijava na razpis programa Interreg SLO-ITA z naslovom Ženske na poti, ki zgodbe aleksandrink povezuje z zgodbami šavrink, krušaric in drugih žensk, ki so v preteklosti s svojim trudom pomagale ohranjati primorske domačije.

Nataša Kolenc, vodja projekta prenove Hiše aleksandrink na novogoriški mestni občini, poudarja: »Pomembno je, da ohranjamo in negujemo svojo lastno materialno in nematerialno kulturno dediščino. Enako pomembno pa je tudi to, da iz nje nekaj naredimo, da jo aktivno vključimo v razvoj in tudi vsakodnevno delo ter življenje. Samo to je zagotovilo, da tovrstna dediščina preživi, da »kulturni kapital«, ki smo ga sami podedovali od naših predhodnikov, ohranimo za tiste, ki prihajajo za nami. Da torej delujemo trajnostno. Goriška in Vipavska dolina želita razvijati tajnostni turizem na osnovi lokalnih zgodb. Zgodba aleksandrink je ena najbolj univerzalnih in pronicljivih zgodb goriškega prostora, ki se globoko dotakne tako domačinov kot tudi obiskovalcev od drugod. »

Novogoriški župan Samo Turel pa dodaja: »Prenova hiše aleksandrink je pomemben dosežek. Gre za dokaz, da če združimo moči, zmoremo. Tako smo se uspešno povezali mestna občina, Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink in Regijska razvojna agencija Severne Primorske. Prenovljena hiša se nahaja v Prvačini, v osrčju krajev, od koder so aleksandrinke odhajale v Egipt. Zahvaljujem se društvu, ki to dediščino ohranja in z njo seznanja domačine in turiste, ki jih tovrstna dediščina zelo zanima.«

Na Mestni občini Nova Gorica se zahvaljujemo vsem, ki so vsa leta skrbeli za promocijo in predstavljanje dediščine aleksandrink, posebej seveda Društvu za ohranjanje dediščine aleksandrink iz Prvačine. Zahvaljujemo se tudi Regijski razvojni agenciji Severne Primorske za podporo pri prijavah in izvajanju razvojnih projektov, Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije - Območna enota Nova Gorica za konstruktivno sodelovanje pri načrtovanju obnove ter vsem izvajalcem, ki so na koncu vložili svoj trud in znanje, da smo lahko javnosti na ogled predali lepo obnovljeno hišo.  

Dela so bila mogoča zaradi sofinanciranja s strani Evropskega sklada za razvoj podeželja, preko Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v okviru razpisa Lokalne akcijske skupine (LAS) V objemu sonca.

Foto: Ana Rojc

Ljudje stojijo pred obnovljeno Hišo aleksandrink v PrvačiniNastop mažoretk na odprtju Hiše aleksandrink v PrvačiniDržavna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar povezuje program na odprtju Hiše aleksandrink v PrvačiniMag. Marko Rusjan, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo, novogoriški župan Samo Turel in direktor Severnoprimorske razvojne agencije Črtomir Špacapan stojijo pred prenovljeno Hišo aleksandrinkNastop pihalnega orkestraGospa, oblečena kot so bile oblečene aleksandrinke, govori na odprtju Hiše aleksandrink v PrvačiniDarinka Kozinc, predsednica Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink, govori na odprtju Hiše aleksandrinkStarejši gospod se rokuje s starejšo gospo, potomko aleksandrinke, medtem ko ji starejši gospod pomaga pri hojiNovogoriški župan Samo Turel govori na odprtju Hiše aleksandrink v PrvačiniGospe, oblečene kot aleksandrinke, izstopajo iz Hiše aleksadrinkLjudje si ogledujejo razstavo slik in predmetov v Hiši aleksandrinkPrej in potem, sliki severne fasade Hiše aleksandrinkPrej in potem, sliki južne fasade Hiše aleksandrinkNataša Kolenc, vodja projekta prenove Hiše aleksandrink na novogoriški mestni občini, govori na odprtju Hiše aleksandrinkTabla, na kateri so vsi logotipi partnerjev, vključenih v projekt LAS