Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Predstavljena prenova EPK distrikta v Novi Gorici in Gorici

DATUM OBJAVE 08. november 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Okrog 10 milijonov vredne naložbe, 4 območja posegov (Trg Evrope s trizobom, južni zeleni pas, EPIC in Super 8) ter 15 mesecev za ureditev območja, ki bo središče dogodkov leta 2025 - Trga Evrope. Po podpisu sporazuma na slovenski strani, ki je bil 17. oktobra podpisan z Ministrstvom za infrastrukturo in Slovenskimi železnicami, EZTS GO, Mestna občina Nova Gorica in Občina Gorica (I) napovedujejo začetek del.

V sklopu kandidature za EPK leta 2020 je bila načrtovana vzpostavitev "EPIcentra", točke, ki bi bila vstopna točka za obe mesti oziroma za čezmejno mesto GO! Borderless. Od takrat so bile odpravljene številne ovire - birokratske, tehnične in neizogibno povezane tudi z vprašanjem meje, da bi prišli do širšega projekta. Cilj oblikovanja novega območja je vzpostavitev enotnega, povezanega in integriranega mestnega sistema, ki ne bo deloval le za dogodke v okviru projekta GO! 2025, temveč tudi za življenje mesta v prihodnjih letih. 

Vsi sodelujoči se namreč zavedamo, da sta ključnega pomena tako leto 2025 z osredotočenjem na projekt Evropske prestolnice kulture, kot tudi obdobje po letu 2025. Naziv je priložnost za vsebinske in infrastrukturne posege na tem območju, ki naj bi od leta 2025 dalje prispevali k višji kvaliteti življenja ter zlasti k večjemu druženju in stiku prebivalcev somestja, prav tako pa bi doprinesli k turistični privlačnosti obeh mest. Umeščanje Univerze v Novi Gorici v ta prostor, pa bo območju obenem navdhil mladostno živahnost ter nov razvoj, kot ga lahko zagotavlja prisotnost univerze v nekem prostoru.

 

Trg Evrope

Prvo od gradbišč po vrstnem redu začetka gradnje, danes so ga  predstavili pomočnik direktorice EZTS GO Tomaž Konrad, inženir Matej Klanjscek in arh. Robert Potokar, se nanaša na Trg Evrope in tako imenovani "trizob" pred njim (tvorijo ga ulice Caprin, Foscolo in Luzzato), čemur bo sledila funkcionalna in krajinska preureditev čezmejnega zelenega pasu. Začetek del je predviden za februar 2024, celotna naložba pa znaša 2,78 milijona evrov. 

Vse površine za pešce in vozila bodo urejene na enoten način. Podrobneje bo del treh cest na italijanskem ozemlju, ki vodijo do trga in Kolodvorske poti, ki prečka slovenski del v smeri sever - jug in obkroža stavbo železniške postaje, dvignjen na raven trga, tlakovanje pa bo oblikovano skladno z drugimi površinami, tako da bo ponovno vzpostavljena enotnost celote.

Prenova vključuje tudi preureditev javne razsvetljave, namestitev vodnih elementov ("vodne igre" z osvetlitvijo) in nove elemente ulične opreme.

Na obstoječo betonsko osnovo, ki označuje državno mejo, bo po delih postavljen sedež z lesenim sediščem. Tu bo možnost razmisleka o meji in nekdanjemu ločevanju, ki ima danes spremenjen vlogo – povezovanja in druženja.

Ob stavbi železniške postaje bodo postavljena stojala za kolesa. Na prostoru pred železniško postajo je načrtovana tudi zunanja terasa za uporabo bara. Področje bo posajeno z 30 novimi drevesi, ki bodo zasajena ob straneh trga, na zeleni površini in vzdolž dostopnih cest.

 

Nadgradnja in obnova novogoriške železniške postaje, EPIC, Super 8

Dela, ki jih koordinira Mestna občina Nova Gorica, je predstavila vodja Kabineta župana mag. Mija Lorbek. Na območju EPK distrikta  se na slovenski strani izvajajo oziroma pripravljajo naslednje investicije:

  1. Aglomeracija na območju za podporo povečanemu obisku ombočja s potrebno  infrastrukturo (voda, kanalizacija, telekomunikacijski vodi);
  2. Povezane kolesarske poti skozi nadstandardni podhod pod tiri do Prvomajske ulice 3. Nadgradnja celotnega območja železniške postaje Nova Gorica z umikom tirov v izvedbi DRSI;
  3. Adaptacija razskladišča za platformo EPIC in stavbe SVTK za skupnostni center Super 8;
  4. Urbani zeleni pas od Carinarnice do Carinarnice (Erjavčeva in Solkan),
  5. Rafutski park z vilo in pripadajočimi poslopji.

Zeleni pas EPK distrikta Čezmejna zelena promenada se umešča v prostor med mejo in objekti SŽ vzdolž železniških tirov in zajema obstoječi zeleni pas s kolesarsko potjo in prometno Kolodvorsko potjo. Čezmejni zeleni pas se od začetnega imperativa gradnje novega »objekta na meji« osredotoča predvsem na obnovo in ponovno uporabo obstoječih objektov SŽ in na urbano krajinsko regeneracijo celotnega mejnega pasu, ki poteka od «carinarnice do carinarnice«: od nekdanjega mejnega prehoda na Erjavčevi ulici vzdolž meje vse do zaključka Kolodvorske poti severno na nekdanjem solkanskem mejnem prehodu. Zeleni »brezmejni« pas na meji obeh mest zagotavlja prostor za umestitev nekaterih projektov, predvidenih v prijavni knjigi kandidature za EPK 2025. Obenem pa funkcionalno rešuje sočasno mobilnost pešcev/obiskovalcev, kolesarjev in motoriziranega prometa. Prof. dr. Saša Dobričić, arhitektka Univerze v Novi Gorici, poudarja: »Princip oblikovanja zelenega pasu, kot linearne urbano-krajinske poteze somestja, sloni na povezovanju in integriranju vsebin projektov iz prijavne knjige s principi oblikovanja na naravi temelječih rešitev, ki so bili participatorno oblikovani že v evropskem projektu Urbinat za širši zeleni sistem somestja.« EPK vsebine: ·       Povezovalno okolje dveh ključnih projektov, EPIC-a in Super osmice·       Košarka v džungli ·       Igrišče (Otročje lahko)-           Atlas pozabljenih sadovnjakov se umešča in širi na območju ob Kornu, ki je    prav tako, skupaj z rafutskom kompleksom območje širšega EPK distrikta  in dediščinskega čezmejnega koridorja (kjer smo že lansko leto zasadili prve sadike)·       Drevesne platforme (v okviru igrišča)·       Odprti prostori EPIC-a  (participatorne delavnice in druženje) ·       Prostor za nizkocenovne, začasne in modularne urbane intervencije·       Postavitev skupne urbane opreme somestja ( EPK mejniki)-          Projekt Kaki drevo življenja pa bo umeščen v zeleni pas ob Kolodovorski  Na naravi temelječe vsebine: ·       Fitodepuracijski in retenzijski bazeni (potopljena igrišča)·       Ozelenitev Kolodovorske poti in obstoječih parkirišč·       Hoteli za žuželke in netopirje·       Prostorastoči travniki·       Zelena/participatorna stena·       Miyawaki žepni gozdiček      ·       Zasaditev novih dreves in drevoreda ob Kolodvorski 

“To je šele začetek razvoja tega območja, v katerega si želimo po letu 2025 intenzivneje dodatno vključevati tako Univerzo v Novi Gorici kot podjetniško podporno okolje za oblikovanje inovativnostnega medsebojnega napajanja vseh treh področij. Prebivalci somestja pa bomo dobili tudi nov prostor, promenado kulture sobivanja, ki jo bomo lahko s ponosom pokazali tudi našim obiskovalcem in turistom, “ pa je poudarila mag. Mija Lorbek, vodja Kabineta župana Mestne občine Nova Gorica.

"Ta gradbišča bodo poleg drugih del, ki že potekajo ali so načrtovana, Novi Gorici in Gorici prinesla nekaj začasnih nevšečnosti za prebivalce in turiste, tega se zavedamo. Toda to, da lahko posegamo na infrastrukturni ravni na območjih, ki so razdeljena med Italijo in Slovenijo, je temeljni rezultat, ne le za projekt GO! 2025, temveč za prihodnost tega ozemlja in vseh, ki na njem živijo ter delajo," je na predstavitvi dejala Romina Kocina, direktorica EZTS GO.

Novogoriški župan Samo Turel pa je izpostavil: »Danes je bilo predstavljeno, kaj se bo na območju ob novogoriški železniški postaji glede infrastrukture zgodilo do leta 2025. Sama prenova Trga Evrope, naslovitev celotnega zelenega pasu, stavba SVTK, ki si jo bomo ogledali kot Super osmico, enega izmed enogastronomskih projektov EPK in pa prostori razskladišča ali EPIC-a, ki bo eno izmed glavnih prizorišč z razstavami in drugimi dogodki. Vsi ti objekti so v zaključnem projektiranju in računamo, da bodo projekti zaključeni do konca letošnjega leta. Takoj na začetku prihodnjega leta bomo izbrali izvajalce, da zaključimo infrastrukturne projekte do konca leta 2024. Nadejamo si podobnih učinkov, kot jih je doživela italijanska Matera, ki je tudi desetletje po naslovu EPK bistveno povečala turistični obisk. Tudi mi računamo, da se bo do leta 2030-35 ves nabor vloženih sredstev obrestoval. S povečanim turističnim obiskom in s številnimi dogodki, ki bodo tudi po letu 2025 privabljali obiskovalce.

 

Foto: Ana Rojc

 

Stavba železniške postaje v Novi Gorici, ljudje stojijo na Trgu Evrope

 

Arhitektka Saša Dobričić predstavlja prenovo EPK distrikta v Novi Gorici in Gorici, okoli nje sedijo ljudjeNovogoriški župan Samo Turel sedi in poslušaRazskladišče na železniški postaji v Novi GoriciArhitekt razlaga o prenovi območja ob železniški postaji na Trgu EvropeStavbe ob železniški postajiVodja županovega Kabineta Mija Lorbek govori na tiskovni konferenci