Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Ravnikarjevo leto v Ravnikarjevem mestu

DATUM OBJAVE 08. junij 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Mestna občina Nova Gorica letošnje leto posveča arhitektu Edvardu Ravnikarju in se obenem pridružuje obeležitvi Ravnikarjevega leta na državni ravni ob 30. obletnici njegove smrti. Če je bilo leto 2022 posvečeno učitelju, Jožetu Plečniku, je leto 2023 posvečeno učencu, Edvardu Ravnikarju. In če je bil čas, ko je Plečnik vihtel poteze bodočih arhitektur, čas iskanja slovenske identitete, se je Ravnikar obračal v svet in kot eden izmed najbolj izvirnih prenašalcev Plečnikovega sporočila združeval lokalno tradicijo z modernimi povojnimi tokovi v arhitekturi. Modernistična Nova Gorica, mesto, ki naj bi sijalo preko meje, je dragocena dediščina, ki jo želimo v letošnjem letu dodatno ovrednotiti in predstaviti širši javnosti. Je tudi izjemno močen element predstavitve Nove Gorice obiskovalcem Evropske prestolnice kulture 2025. Nova Gorica se namreč s svojo modernistično zasnovo sooča z zgodovinskima Solkanom in mestom Gorica (I) s prav tako bogato dediščino. Somestje se odraža v spoju modernizma in historičnih jeder v dveh državah in tako predstavlja svojstven ter izjemen primer sobivanja in zgodovine. Praznovanje Ravnikarjevega leta zato predstavlja dobro priložnost, da bolje spoznamo osebnost Edvarda Ravnikarja,  javno prepoznamo in razumemo pomen njegovih del v Novi Gorici ter da razširimo poznavanje in vedenje o vrednotah modernistične dediščine mesta čim širši javnosti, saj predstavlja neizpodbitno pomemben element identitete Nove Gorice, kot poudarja konservatorka dr. Alenka di Battista. Program Ravnikarjevega leta v novogoriški mestni občini smo danes skupaj s številnimi snovalci predstavili na novinarski konferenci v novogoriški Občinski palači.   

Nova Gorica je bila zgrajena, potem ko smo Slovenci s pariško mirovno pogodbo po drugi svetovni vojni izgubili svoje upravno, kulturno in gospodarsko središče – Gorico. Tako je padla odločitev o nastanku novega mesta. Za gradnjo Nove Gorice je bila leta 1947 izbrana urbanistična rešitev izjemno plodovitega slovenskega arhitekta Edvarda Ravnikarja. Čeprav je pri načrtovanju mesta sodeloval le v prvih letih, ga je kljub temu zaznamoval s temeljnimi potezami in značajem modernističnega mesta z obsežnimi zelenimi površinami. Dr. Alenka di Battista, konservatorka na Zavodu za varstvo kulturne dediščine, OE Nova Gorica in poznavalka arhitekturne dediščine Edvarda Ravnikarja, izpostavlja: »Edvarda Ravnikarja lahko imamo za očeta Nove Gorice, saj je po njegovi idejni urbanistični zasnovi mesto nastalo in se sprva tudi razvijalo, predvsem pa dobilo modernistično potezo, po kateri se razlikuje od bližnjih historičnih jeder Solkana in Gorice in po kateri je daleč naokoli jasno prepoznavno. Njeno bistvo predstavlja modernistična urbanistična zasnova mesta s pravilno geometrično mrežo ulic, med katerimi po pomenu izstopata zlasti Kidričeva in Erjavčeva ulica z osrednjim trgom/travnikom ob presečišču obeh, ter prostostoječi modernistični objekti v zelenju, ki zapolnjujejo prostor posameznih karejev, med katerimi velja izpostaviti zlasti prve objekte novonastalega mesta, in sicer občinsko stavbo Vinka Glaza in večstanovanjske bloke ob izsteku Kidričeve ulice Edvarda Ravnikarja in Danila Fursta.»

Novogoriški župan Samo Turel tako pojasnjuje odločitev o Ravnikarjevem letu: »Zdi se nam pomembno, da našo kulturno dediščino še dodatno približamo ljudem, dodatno osvetlimo, osmislimo, skušamo z njo seznaniti najširšo javnost. Na našo pobudo se je odzvalo veliko število institucij, ki so tvorno prispevale k oblikovanju programa leta. Program vsebuje dogodke, primerne za vse generacije, pa tudi za strokovno javnost. Največja letošnja prireditev je vseslovensko srečanje arhitektov, ki bo jeseni prvič potekalo v Novi Gorici. To bo strokovni prispevek k moderni in k dediščini našega mesta. Pripravljamo se tudi na spomeniško zaščito ruskih blokov. Pobuda je prispela s strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine, preučili smo jo in opravili prve informativne pogovore s prvimi predstavniki ruskih blokov. To je bil prvi korak. Upam, da bomo z njo uspeli.»

Predsednica Društva primorskih arhitektov (DPA) Ines Bonutti je povedala: »Na pobudo posameznikov in društev je DPA predstavilo vodstvu novogoriške mestne občine skupno pobudo o posvetitvi leta Edvardu Ravnikarju in dediščini moderne ter oblikovanju programa.  Mestna občina je pobudo sprejela, prav tako koordinacijo leta. Na županovo povabilo k sodelovanju v programu Ravnikarjevega leta se je odzvalo lepo število goriških institucij in društev. S tem pošiljamo sporočilo, da ima Nova Gorica kot mesto, ki je nastalo na njegovih zasnovah, posebno in pomembno vlogo v Ravnikarjevem letu in se s programom pridružuje in vključuje v proslavitev Ravnikarjevega leta na državnem nivoju. Doprinos DPA je priprava razstave na temo Ravnikarja in goriškega prostora, ker gre za način predstavitve arhitekturnih prostorskih vsebin, ki nam je najbližja. Razstava bo postavljena na zunanjem razstavišču ob Goriški knjižnici Franceta Bevka. Prikazovala bo Ravnikarjevo zamisel mesta, njeno nastajanje in umeščanje v prostor ter samega avtorja. Razstava je namenjena krepitvi identitete zgodbe našega mesta, ozaveščanju o pomenu arhitekture in vrednotenju na lokalnem in regionalnem nivoju. Dodatno bomo izvedli niz arhitekturnih vodenj, arhitekturni sprehod po Novi Gorici. Prav tako bo Dan arhitektov, največji arhitekturni dogodek leta, letos potekal v Novi Gorici. V okviru Dneva arhitektov bodo podeljena najvišja strokovna priznanja, na priložnostni razstavi Slovenska arhitektura in prostor 2023 pa bodo na ogled postavljeni najboljši projekti preteklega leta.»

Program Ravnikarjevo leto v Ravnikarjevem mestu je na ogled na spletni strani novogoriške mestne občine (www.nova-gorica.si) v zavihku Projekti: https://www.nova-gorica.si/projekt/47360/ravnikarjevo-leto-v-ravnikarjevem-mestu.

Foto: Ana Rojc

Udeleženci sestanka sedijo za mizo v zeleni dvorani, skupaj županom Samom TurelomGovorka podaja svoj govor za mizo v Zeleni dvoraniGovorka podaja svoj govor za mizo v Zeleni dvoraniGovorka podaja svoj govor za mizo v Zeleni dvoraniGovorka podaja svoj govor za mizo v Zeleni dvoraniGovorec podaja svoj govor za mizo v Zeleni dvorani