Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Legendarna Patti Smith oktobra v Gorici

DATUM OBJAVE 30. maj 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Z velikim veseljem so predstavniki Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS GO) in GO! 2025 skupaj z županoma občin Gorica in Nova Gorica danes na tiskovni konferenci razkrili ime svetovne glasbene ustvarjalke, ki bo oživila mestno dogajanje v okviru priprav na GO! 2025: to bo legendarna newyorška punk rokerica Patti Smith. Svetovna zvezda in vsestranska umetnica bo 5. oktobra letios nastopila na brezplačnem koncertu na novem koncertnem prizorišču ob nekdanjem mejnem prehodu Rožna Dolina.

Napoved koncerta je bila na novinarski konferenci sprejeta z navdušenjem. Patti Smith, ikona newyorške punk rock scene, se je kot glasbenica, vizualna umetnica, slikarka in pisateljica ter aktivistka vpisala v svetovno glasbeno zgodovino. Svojo glasbo je opisovala kot “triakordni rock, zlit z močjo besede”. Njena kariera je, ne glede na različnost žanrov, označena z besedami, kot so (samo)volja, upornost, kljubovalnost, pravičnost, resnicoljubnost. Najprej se je uveljavila kot pesnica, sledil je njen prvi glasbeni album Horses, ki je izšel leta 1975 in je predstavljal spoj poezije in glasbene spremljave, požel je veliko pohvalnih kritik in razkril njeno pesniško občutenost z domišljeno rabo jezika v ohlapni zgradbi pesmi. Sicer pa je njena pot posejana tudi z uspešnicami, vključno z albumi, kot sta Easter, ki vključuje znamenito pesem Because the Night, napisano skupaj z Bruceom Springsteenom, in Dream of Life s pesmijo People Have the Power, ki jo je napisala skupaj z njenim pokojnim možem Fredom Sonicom Smithom. Patti Smith je bila leta 2007 sprejeta v Rock and Roll Hall of Fame, štirikrat nominirana za nagradi grammy in zlati globus, v svoji karieri pa je prejela številna priznanja. Leta 2010 je bila dobila prestižno National Book Award za uspešnico Just Kids (v slovenskem prevodu Pač mulca), v kateri pripoveduje o svojem globokem prijateljstvu s fotografom Robertom Mapplethorpom. Med njenimi odmevnimi knjigami sta tudi M Train in Devotion.

Samo Turel, župan Mestne občine Nova Gorica, je zadovoljen, da obe Gorici začenjata obdobje pestrega koncertnega dogajanja in odmevnih dogodkov: »Na naše čezmejno območje bodo privabili številne obiskovalce in turiste. Ozračje se ogreva in utrip obeh mest bo s kvalitetno koncertno, kulturno in turistično ponudbo kronan z naslovom Evropske prestolnice kulture 2025.«

Romina Kocina, direktorica EZTS GO, je ob tem izjavila: "Ta dogodek predstavlja še en odličen rezultat sodelovanja med vsemi subjekti, ki delujejo na čezmejnem teritoriju. Po razglasitvi britanske skupine Editors s ponosom predstavljamo koncert, ki bo brezplačen, torej odprt za vse in pričakujemo, da bo epohalen."

Rodolfo Ziberna, župan Gorice, je poudaril “prihod Patti Smith v Gorico skupaj s prihodom skupine Editors predstavlja izjemen mednarodni korak naprej za GO! 2025 v skladu z željami območja, ki ima vse značilnosti in potencial, da postane epicenter tovrstnih dogodkov."

Nastop Patti Smith v tok priprav na evropsko prestolnico kulture prinaša velike obete tudi za prihodnje programe. V sodelovanju s Cankarjevim domom in ZRC SAZU ekipa prestolnice že snuje veliko razstavo o punku, ki bo, kot pravi programski vodja GO! 2025 dr. Stojan Pelko, »vključila podobe, znanja in spomine na to pomembno uporniško obdobje iz Slovenije, Hrvaške in Italije«.

Koncert organizira EZTS GO v sodelovanju z Občino Gorica in Zenit Srl, s finančno pomočjo Avtonomne dežele Furlanije - Julijske krajine.

 

Foto: Ana Rojc

 

Novoriški župan, goriški župan in direktorica EZTS-ja sedijo za mizo na tiskovni konferenciNovogoriški župan govori na tiskovni konferenciDirektorica EZTS-ja Romina Kocina govori na tiskovni konferenciGoriški župan Rodolfo Ziberna govori na tiskovni konferenciNovogoriški župan, goriški župan in direktorica EZTS-ja sedijo za mizo na tiskovni konferenci in odgovarjajo na vprašanja novinarjev