Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Nov, inovativen 3D prehod za pešce bo v Novi Gorici skrbel za večjo varnost najranljivejših v prometu

DATUM OBJAVE 24. maj 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Danes so v Novi Gorici predali v uporabo prvi 3D prehod za pešce v Mestni občini Nova Gorica, ki bo skrbel za večjo varnost najranljivejših v prometu. Mestna občina Nova Gorica se je pridružila projektu zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot, ki so združili moči na področju zagotavljanja večje varnosti pešcev, posebno otrok in starejših, kolesarjev ter voznikov skirojev. Z umeščanjem inovativnih tridimenzionalnih prehodov za pešce želijo v območjih umirjenega prometa zmanjšati število žrtev in voznike spodbuditi k dodatnemu zmanjšanju hitrosti ter večji pazljivosti. Umeščanje 3D-zeber je del akcije »Varno ima vedno prav«, za manj žrtev med najranljivejšimi udeleženci v prometu.

Projekt 3D-zeber je plod sodelovanja občin, zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot. V preteklih dveh letih so bile 3D-zebre že zarisane v občinah Velenje, Ptuj, Ljubljana, Črnomelj, Kobarid, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto in Piran. Od danes pa je namenu predana tudi 3D-zebra v Novi Gorici, natančneje na križišču Trubarjeve in Kidričeve ulice, v bližini OŠ Frana Erjavca. Voznike opozarja na dodatno zmanjšanje hitrosti, ki je na tem območju že omejena, saj se prehod nahaja na območju umirjenega prometa.

»Varnost otrok je brez dvoma eno izmed osnovnih poslanstev staršev in celotne družbe. Jeseni 2022 je  Evropski Svet za varnost prometa - ETSC podal tudi desetletno poročilo na področju varnosti otrok na evropskih cestah. V tem obdobju so ceste zahtevale 6000 otroških življenj, starih do 14 let. Polovica umrlih otrok je bila potnikov v vozilu, tretjina je bila pešcev, 11 % je bilo kolesarjev. Med približno 40 priporočili nacionalnim vladam in Evropski uniji, je ETSC pozval k ukrepom za varne kolesarske poti in pešpoti do šol in med drugim izpostavil, da bi morale biti omejitve hitrosti na cestah v okolici vrtcev in šol 30 km/h. Poročila, priporočila in nasveti različnih organizacij tako lahko ostanejo nema črka na papirju ali pa spodbudijo različne deležnike, da naredijo korak več za večjo varnost otrok in šibkejših v prometu,« je ob predaji 3D-zebre v uporabo v Novi Gorici povedal Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot in izrazil svoje veselje, da lahko v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi že tretje leto zapored soustvarjajo varne prehode za pešce in spodbujajo različne deležnike k večji ozaveščenosti o pomenu varnosti v cestnem prometu.   

Zavarovalnica Generali se je odzvala številnim projektom Zavoda Varna pot, da skupaj ukrepajo in naredijo spremembo. Član uprave Generali zavarovalnice d. d. Mitja Feri je ob predaji 3D zebre v Novi Gorici povedal: »Vsaka žrtev, ki jo zahteva promet, je nedopustna in jo s skupnimi močmi in prizadevanji vseh lahko preprečimo. Lokalno okolje igra tu najpomembnejšo vlogo, zato nas res veseli, da vselej najdemo proaktivne sogovornike, ki želijo skupaj z nami opozarjati na problematiko prometne varnosti in tudi ukrepati z dolgoročnimi, trajnostnimi rešitvami, s katerimi želimo graditi vseživljenjska partnerstva tudi na področju preventive v prometu.«  

Župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel pa je izpostavil: »Mestna občina Nova Gorica se z veseljem pridružuje pobudi umeščanja 3D zeber. Verjamem, da smo izbrali dobro lokacijo, saj je zebra umeščena v bližino osnovne šole in tako še posebej na previdnost na cesti opozarja otroke, pa seveda tudi vse ostale udeležence v prometu. S 3D zebro je to še toliko bolj zabavno in inovativno, zato upam, da jo bodo udeleženci v prometu dobro sprejeli in da bo pot v šolo čim bolj varna.»

Današnji dogodek ob predstavitvi nove 3D-zebre v Novi Gorici je bil zaradi sodelovanja glasbenika in raperja Trkaja še toliko bolj navdušujoč! To zagotovo velja za otroke iz OŠ Frana Erjavca, ki so popestrili današnje dogajanje. Skupaj s Trkajem so zapeli tudi himno projekta za večjo varnost najranljivejših v prometu »Varno ima vedno prav«,  ki nagovarja vse udeležence v prometu na najpogostejše napake, ki jih v prometu delamo vsi, tako pešci kot tudi kolesarji in vozniki. Prenaša pa zelo pomembno sporočilo: "Ko se enkrat zgodi, ne morš cajta nazaj dat" – ko se zgodi nesreča, ni več mogoče zavrteti časa nazaj, zato previdnost v prometu velja v vsakem trenutku.

Partnerji v projektu - zavarovalnica Generali, Zavod Varna pot in izbrane občine po Sloveniji – bodo do sredine junija v uporabo predali še 4 tridimenzionalne prehode za pešce, ki se bodo pridružili dosedanjim 11.

Foto: Ana Rojc

Novogoriški župan nagovarja občinstvo na OŠ Frana Erjavca, otroci sedijo v ozadjuGovorec nagovarja občinstvo na OŠ Frana ErjavcaOtroci v občinstvu dvigujejo rokoGovorec nagovarja občinstvo na OŠ Frana ErjavcaOtroški pevski zbor poje na odruRavnateljica OŠ Frana Erjavca nagovarja občinstvoReper Trkaj poje skupaj z otroškim pevskim zboromReper Trkaj pelje otroke do prehoda za pešce