Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Otipajte in začutite Novo Gorico

DATUM OBJAVE 23. marec 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Študenti Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem so na pobudo kustosa Goriškega muzeja Davida Kožuha in v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica izdelali tipno maketo mesta Nova Gorica, ki je bila prvič predstavljena v avli novogoriške občinske palače. Maketo je ob opomoči donatorjev izdelalo 21 študentk in študentov pod mentorstvom dr. Mateje Maljevac v okviru projekta Začuti Novo Gorico.

»To je poseben izdelek tudi v slovenskem merilu. Članom našega društva veliko pomeni, predvsem pa sem vesel, da smo znova skupaj dokazali, da lahko ustvarjamo okolje, prijaznejše ranljivim skupinam,« je nad rezultatom sodelovanja zadovoljen predsednik MDSS Nova Gorica Igor Miljavec.

Mestna občina Nova Gorica je že leta 2012 pridobila listino »Občina po meri invalidov«, ki jo podeljuje Zveza delovnih invalidov Slovenije. Od takrat, ko se je oranje ledine na področju izboljšanja položaja invalidov šele začelo, do danes, ko lahko govorimo o občutni spremembi v sami miselnosti in delu na področju invalidske problematike v mestni občini, predvsem v povezavah med civilno družbo, javnimi zavodi, inštitucijami in občino, je preteklo dobro desetletje. 

Postavitev makete, ki bo dopolnila razstavo na Gradu Kromberk GO*S50-60, Mesto in prebivalci v 50. in 60. letih, je pospremil tudi podžupan Mestne občine Nova Gorica Anton Harej. Povedal je: »Z gotovostjo lahko trdimo, da se je utrdilo medsebojno sodelovanje invalidskih organizacij ter njihovo sodelovanje z ostalimi organi ter ustanovami v lokalni skupnosti in tudi širše. Vse večje je vključevanje invalidov in invalidskih organizacij k razpravam in delavnicam za pripravo strategij in dolgoročnih projektov lokalne skupnosti. Eden izmed takšnih primerov izjemno dobrega sodelovanja inštitucij in invalidske organizacije je prav zagotovo izdelava tipna maketa Nove Gorice, ki bo dopolnila razstavo na Gradu Kromberk GO*S50-60, Mesto in prebivalci v 50. in 60. letih. Projekt, ki so ga v okviru študijskih obveznostih izvedli Študenti Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem na pobudo kustosa Goriškega muzeja Davida Kožuha in v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica, je dokaz, da lahko s sodelovanjem in razumevanjem potreb ranljivih skupin ustvarjamo njim prijaznejše okolje. Tovrstno sodelovanje Goriškega muzeja z ranljivimi skupinami ni prvo, saj prav omenjeno razstavo bogati replika spomenika Edvarda Rusjana, ki je 10x manjša od originala in jo slepi in slabovidni lahko otipajo in predstavljajo kako izgleda. Veseli nas, da postaja muzej čedalje prijaznejši in dostopnejši za različne ranljive skupine  in  nadaljuje tudi vzorno sodelovanje z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica, ki se je začelo leta 2016 z razstavo Igre moje mladosti.

Foto: Ana Rojc

Udeleženci odprtja makete mesta za slepe in slabovidne v občinskem atriju

Udeleženci srečanja predstavitve makete v atriju občinske stavbeMaketa mesta za slepe in slabovidneŠtudentki pedagoške fakultete in voditeljica uradnega programaUdeleženci odprtja makete mesta v občinskem atrijuMaketa mesta za slepe in slabovidneUdeleženci odprtja makete mesta v občinskem atrijuUdeleženci odprtja makete mesta v občinskem atrijuUdeleženci odprtja makete mesta v občinskem atrijuUdeleženci odprtja makete mesta v občinskem atriju