Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pet let delovanja referenčne točke za preprečevanje nasilja na delovnem mestu v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 24. februar 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Neformalna skupina Goričanka.si je v letu 2018 v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, Društvom Notranja Pot in ReO SKEI Posočje odprla prvo referenčno točko za preprečevanje nasilja na delovnem mestu v Novi Gorici v prostorih SKEI Posočje, Kolodvorska 8 (ob železniški postaji v Novi Gorici).

Kar 95 % vseh obiskovalcev je žensk, ki so v povprečju stare 40 let in imajo dokončano srednješolsko izobrazbo. (Okoli 20 % so bili neslovenski državljani, največ s področja bivše Jugoslavije).

Izvajanje storitev je prostovoljno, poteka po telefonu ali osebno in je za obiskovalce brezplačno.

Največ obiskovalcev je bilo zaposlenih v podjetjih z do 10 zaposlenimi (po večini storitvene dejavnosti, čiščenje, prodaja, administracija), kjer so prevladovali predvsem nadrejeni mlajše generacije. Za konflikte med delodajalci in delavci so bili večinoma odgovorni nadrejeni, nekaj konfliktnih situacij pa se je zgodilo tudi med sodelavci.

Vrste težav, s katerimi so se obiskovalci referenčne točke srečali na delovnem mestu:

-          slabi odnosi v kolektivu,

-          siljenje k prekomernemu delu in izkoriščanje,

-          neustrezna verbalna komunikacija, npr. kričanje, zmerjanje, poniževanje,

-          prekomeren nadzor in zloraba moči nad delavcem

Želja vseh je, da bi delodajalci bili še bolj osveščeni glede pomembnosti ustreznih odnosov na delovnem mestu in ohranjali zdravo delovno okolje, zato vodja info točke Vojko Fon načrtuje izvedbo usposabljanj za pooblaščence mobinga v delovnih organizacijah in nadaljnje povezovanje z lokalnimi oblastmi ter drugimi institucijami in posamezniki, ki si želijo prispevati k boljši kvaliteti bivanja v družbi.

Za pogovor s svetovalcem, takojšnjo hitro pomoč se lahko prijavite s klicem na telefonsko številko: 041 954784 (Vojko Fon).