Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Predlog proračuna tehnične narave, z rebalansom do strateških projektov

DATUM OBJAVE 15. februar 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Novogoriški mestni svetniki bodo jutri odločali o predlogu proračuna mestne občine za leto 2023. Župan Samo Turel po pogovoru s svetniškimi skupinami napoveduje, da bo na seji predlagal tudi drugo branje proračuna v želji, da bi novogoriška občina čim prej dobila proračun, kar bi omogočilo normalno financiranje in izvajanje predvidenih projektov ter objavo razpisov. Glavni strateški projekti tega mandata, ki jih je napovedal že v času volilne kampanje, pa bodo v proračun vključeni spomladi, ko bo sledilo sprejetje rebalansa proračuna. Župan poudarja, da bo rebalans proračuna pripravljen v dialogu in ob predhodnem usklajevanju z vsemi strankami in listami v mestnem svetu ter krajevnimi skupnostmi, ki morajo svoje proračunske prioritete in predloge za umestitev investicij v načrt razvojnih programov mestni občini sporočiti do 20. februarja. Zaradi dviga cen energentov in posledično višjih stroškov za občane bo župan v drugem branju proračuna podal predlog amandmaja za povečanje sredstev za enkratne denarne pomoči zaradi materialne ogroženosti.

»Umestitev strateških projektov in razvojnih prioritet je proces, ki zahteva tehten premislek in širši dialog z vsemi zainteresiranimi, da bi oblikovali tak proračun, ki bo razvojen in učinkovit,« poudarja župan in dodaja, »da bomo zato, čim bo vse pripravljeno, sprejeli rebalans proračuna. Zaenkrat smo v občinski upravi pripravili tehnični proračun z namenom, da se občina izogne financiranju po dvanajstinah in zaradi tega, da lahko objavimo razpise, na katera društva in ostali deležniki že nestrpno čakajo.«

Sredstva, namenjena za sofinanciranje društev s področja socialnega varstva, so že načrtovana na nekoliko višji ravni kot v preteklem letu. Župan pojasnjuje: »Razmišljamo o tem, da bi na seji mestnega sveta prav zaradi dviga cen, do katerih je prišlo v zadnjem času, to postavko še dodatno okrepili in tako ciljno zajeli socialno najšibkejše. Na sestankih s predstavniki svetniških skupin smo zaznali, da je tehničnemu proračunu, kot je sedaj pripravljen, politika naklonjena, zato bom na jutrišnji seji predlagal že drugo branje proračuna. Želim si, da bi proračun čim prej spravili pod streho. »

Proračun Mestne občine Nova Gorica za leto 2023 odraža trenutno makroekonomsko stanje v Sloveniji. Drastično povišanje cen energentov in povišanje minimalne plače ter plačnih razredov se izkazujejo v povečanem obsegu potrebnih proračunskih sredstev za javne zavode. Investicije v teku ter načrtovane nove investicije v letošnjem letu presegajo v začetku predvidena sredstva. Sektor gradbeništva se namreč sooča z višjimi cenami energentov, materialov ter pomanjkanjem kadra. V letošnjem letu se pričakuje izrazit porast prihodkov v primerjavi s preteklimi leti. Planirani so v višini 63,55 milijonov evrov, od tega znašajo transferni prihodki s strani države in EU kar 15 milijonov evrov za financiranje projektov. Dodaten prihodek, ki v letošnjem letu vpliva na proračun, je 6,48 milijona evrov iz naslova presežka Zdravstvenega doma Osnovno varstvo Nova Gorica za gradnjo prizidka. Odhodki so planirani v višini 65,73 milijonov evrov, od tega je kar 32,86 milijonov evrov namenjenih za investicijske odhodke. Za izvedbo lastnega deleža pri investicijah se mestna občina namerava zadolžiti za 4.300.000,00 evrov.

Foto: David Verlič