Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Javni zavodi s področja kulture složno v programu EPK

DATUM OBJAVE 27. januar 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Direktorji javnih zavodov s področja kulture v novogoriški mestni občini, ki so se zbrali na srečanju z županom Samom Turelom, so pokazali veliko pripravljenost na sodelovanje in povezovanje v okviru projekta Evropske prestolnice kulture, v katerega so nekateri že vključeni s posameznimi projekti. Župan je zagotovil podporo novogoriške mestne občine in prizadevanja, da bi s podporo vlade projekt EPK tudi finančno okrepili. Sredstva bi javni zavodi potrebovali tudi za določene infrastrukturne objekte oziroma prenove. Župan jih je ob tem spomnil na dobro pripravo načrtovanih projektov z namenom, da bi bili ob morebitnih razpoložljivih sredstvih takoj pripravljeni na izvedbo. Direktorji so opozorili na pereč problem pomanjkanja lokalnih informacij, zlasti s področja kulture. Programski prostor, ki je bil namenjen kritikam, ocenam, strokovnemu poročanju o kulturi, se vse bolj krči, so izpostavili direktorji in dodali, da se ukinjajo tudi posamezna kulturna uredništva in to v že sicer oslabljenem medijskem prostoru z vidika lokalnih medijev. Kar posledično pomeni, da zavodi s tehtnimi kulturnimi vsebinami težko prodrejo v medije in to kljub temu, da se v Novi Gorici odvijajo pomembni in odmevni kulturni dogodki.

Tokratno prvo srečanje z javnimi zavodi s področja kulture v mestni občini v tem mandatu se je osredotočalo zlasti na vsebine Evropske prestolnice kulture 2025. Z Javnim zavodom GO! 2025 se je večina direktorjev že srečala, nekateri projekti so bili že vključeni v prijavno knjigo, drugi se v okviru njenih glavnih vsebinskih stebrov že razvijajo, nekateri pa prav zdaj nastajajo. Župan Samo Turel je izrazil zadovoljstvo nad angažiranostjo in pripravljenostjo javnih zavodov, da sooblikujejo vsebine EPK in predvsem, da svoje delo s povezovanjem in izmenjavo znanj z ostalimi javnimi zavodi še nadgradijo. Direktorji so napovedali številne zanimive projekte, ki jih pripravljajo v luči EPK.  Direktorica Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici dr. Tanja Martelanc je povedala, da načrtujejo organizacijo mednarodnega simpozija o ohranjanju oziroma reševanju arhivskega gradiva v času vojnih stanj. Pokrajinski arhiv v Novi Gorici bo med drugim že v času delovanja Javnega zavoda GO! 2025 poskrbel za ustrezno predajo arhivskega gradiva, ki bo nastajal v zavodu GO! 2025, da bo na voljo zanamcem. Kot je predstavil direktor Goriškega muzeja Vladimir Peruničič, želijo npr. okrepiti mrežo muzejev na meji in vzpostaviti muzejski avtobus. Direktorica SNG Nova Gorica Mirjam Drnovšček je za leto 2025 napovedala predstavo z 12 epizodami na različnih lokacijah, načrtujejo tudi ponovno vzpostavitev Alpe Adria Festivala Malih odrov, prihodnje leto se bo v Novi Gorici odvijalo Srečanje evropske gledališke konvencije. Direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc je predstavila številne že vzpostavljene projekte, ki imajo pogosto čezmejno noto. V program EPK-ja so že vključeni z odmevnim mednarodnim festivalom Pixxelpoint. V Goriški knjižnici Franceta Bevka želijo, kot je povedala direktorica Irena Škvarč, odslužen bibliobus nameniti različnim dogodkom, načrtujejo tudi dodatno ozelenitev knjižničnega atrija. Sabina Volk Simčič, vodja Območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Nova Gorica, je napovedala številne projekte, kot sta Primorska poje in Literarna pokrajina Goriške. Vodja Območne enote Nova Gorica Zavoda za varstvo kulturne dediščine Ernesta Drole pa je izpostavila željo po ureditvi javne lastnine v aleji velikanov na Erjavčevi ulici v Novi Gorici. Posebej je spomnila tudi na 400-letnico Kostanjevice in številne projekte, ki nastajajo v tej povezavi, med drugim načrtujejo organizacijo mednarodnega simpozija na Kostanjevici. Predsednik Zveze kulturnih društev Nova Gorica Miran Rustja in Martina Trampuž, ki opravlja naloge tajnika ZKD Nova Gorica, sta opozorila na zelo razvejano in bogato ljubiteljsko dejavnost.

Med potrebnimi investicijami na področju kulture so direktorji navedli: amfiteater pri Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica (trenutno so težave z izbiro izvajalca del), prenovo gradu Kromberk, nov kulturni center v Novi Gorici, saj se v Kulturnem domu Nova Gorica že dolgo soočajo s prostorsko stisko in drugimi tehničnimi ovirami. Njegova direktorica Pavla Jarc je opozorila tudi na Mestno galerijo, ki je bila v trenutnih prostorih vzpostavljena kot začasna rešitev. Miran Rustja, predsednik Zveze kulturnih društev Nova Gorica, pa je predlagal nadgraditev Točke ZKD na Ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici.

Na srečanju sta Gorazd Božič, direktor Javnega zavoda GO! 2025, in programski vodja Stojan Pelko predstavila pomen sodelovanja z javnimi zavodi s področja kulture, katerih programe želijo čim bolj vključiti v vsebine EPK. Stojan Pelko je povedal, da se tudi na regionalnem nivoju za Evropsko prestolnico kulture odpirajo številna prizorišča in da skupaj z Evropskim združenjem za teritorialno sodelovanje EZTS GO vzpostavljajo multimedijsko platformo, ki bo tudi na voljo za obveščanje o kulturnih vsebinah.

Župan Samo Turel se je zbranim zahvalil za izjemno konstruktiven pogovor in odločenost, da leto 2025 dočakajo kar najbolje pripravljeni. Ob tem je javne zavode spomnil na pomen zagotavljanja dostopnosti kulturnih vsebin za vse družbene skupine.

 

Sestanek župana s predstavniki javnih zavodov s področja kulture v zeleni dvorani v občinski stavbiSestanek župana s predstavniki javnih zavodov s področja kulture v zeleni dvorani v občinski stavbiSestanek župana s predstavniki javnih zavodov s področja kulture v zeleni dvorani v občinski stavbi