Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Srečanje s slovenskimi organizacijami v zamejstvu

DATUM OBJAVE 18. januar 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Novogoriški župan Samo Turel je na eno prvih srečanj ob nastopu svojega županskega mandata povabil predstavnike slovenskih organizacij in društev v sosednji Italiji ter s tem poudaril pomen njihove vključenosti v prihodnost naše skupnosti. Že v uvodnem pozdravu je izpostavil bližajočo se Evropsko prestolnico kulture 2025, projekt, za katerega želi, da bi vanj bolj vključili Slovence v zamejstvu. S strani osrednjih krovnih organizacij Slovencev v Italiji, SKGZ in SSO, je prišla pobuda o skupnem omizju, na katerem bi redno obravnavali tekoče zadeve. Župan Samo Turel se je na njuno pobudo odzval s predlogom o ustanovitvi dveh delovnih skupin. Ena delovna skupina bo namenjena obravnavi odprtih vprašanj v projektu Evropske prestolnice kulture, druga pa vsem ostalim področjem sodelovanja med novogoriško mestno občino in slovensko skupnostjo v zamejstvu. S tem želi novogoriški župan okrepiti sodelovanje in povečati informiranost zamejske skupnosti.  Župan je dodal še predlog s področja kulture, ki so ga gostje z veseljem sprejeli: leta 2024 bodo osrednjo slovesnost novogoriške mestne občine ob slovenskem kulturnem prazniku pripravile slovenske organizacije in društva v Italiji.

 Predstavniki slovenskih organizacij in društev v Italiji so izpostavili dosedanje dobro sodelovanje z novogoriško mestno občino ter številnimi institucijami in društvi v njej. Povezovanje med obema Goricama ter družbenim življenjem Slovencev na obeh straneh meje poteka že desetletja in se še krepi. Izpostavili pa so željo po boljši informiranosti, saj si želijo tvorno sodelovati pri skupnih projektih in razvoju. Deželni tajnik SKGZ Livio Semolič je tako izpostavil pomembno vlogo Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO, ki je nastalo kot rezultat dobrega čezmejnega sodelovanja in omogoča uresničitev številnih uspešnih projektov. Posebej je opozoril na razpise, ki jih razpisuje združenje in na katerih bodo lahko sodelovala tudi zamejska združenja. Predsednik Slovenskega deželnega gospodarskega združenja Robert Frandolič pa je povedal, da bodo v združenju ustanovili skupino, ki bo društvom in organizacijam pomagala pri prijavi na razpise, saj slednji ne razpolagajo vedno z ustreznim strokovnim kadrom s tega področja. Predstavniki kulturnih institucij v zamejstvu so župana Turela povabili na obisk posameznih institucij z namenom, da se bolje spoznajo in obenem županu predstavijo njihovo bogato in raznoliko dejavnost. Igor Komel, predsednik Kulturnega doma v Gorici, je napovedal dobrodelni koncert za Kras, ki ga v Kulturnem domu v Gorici pripravljajo 27. januarja.

Predstavniki zamejskih organizacij sedijo za mizo z županom Turelom