Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Novogoriški župan Samo Turel nastopil mandat

DATUM OBJAVE 22. december 2022
VIR MONG

Dvaintrideset članski novogoriški mestni svet je v novi sestavi na današnji konstitutivni seji nastopil nov mandat. Na njej je prisegel tudi novoizvoljeni župan Samo Turel in ob tej priložnosti nagovoril mestne svetnice in svetnike. V govoru je poudaril, da so pričakovanja velika in da je prišel čas za Novo Gorico ter za mestno občino obdobje priložnosti. Ob tem je izpostavil tudi enega ključnih projektov prihodnosti, Evropsko prestolnico kulture 2025, pri čemer je izpostavil, da bo potrebno razmišljati dlje, torej tudi o tem, kako krmariti v letu 2026.

Župan Samo Turel je poleg obširnejših in zahtevnejših projektov izpostavil tudi težave, ki tarejo »malega« človeka: »Delo občine niso le veliki razvojni načrti. Luč, ki ne gori, luknjasta cesta ali pomanjkanje parkirišča se morda zdijo majhne in nepomembne težave, ampak so velike za posameznike, ki se z njimi spopadajo. In ti posamezniki, naši občanke in občani, so razlog, da v tej dvorani sploh sedimo. »

V nagovoru se je dotaknil tudi gospodarstva, ki ima v njegovih načrtih eno od osrednjih mest: »Glede na to, da imamo v občini velik potencial za razvoj tehnoloških gospodarskih družb in da so hitro rastoča mlada podjetja eden od temeljev uspešnega gospodarstva, je morda to res naš naslednji izziv.«

Posebno pozornost je namenil vključevanju, sodelovanju in spoštljivemu dialogu: »Če hočemo biti uspešni, pri majhnih in velikih načrtih, moramo delovati povezano in v konstruktivnem duhu. Tako, se zavezujem, bom vodil seje občinskega sveta – seveda upoštevajoč red – vendarle veste, kaj sem po poklicu – ampak vključevalno in spoštljivo. Želim si, da o predlogih, mnenjih in pobudah razpravljamo. Ter da vsak predlog presojamo zgolj in samo glede na njegovo kakovost in ne glede na to, kdo ga je podal. Vabim vas torej, da imate v tej dvorani močen glas in da ste tudi glas svojih skupnosti, svojih volivk in volivcev ter njihovih velikih in majhnih težav.«

Po zaključku seje je župan Samo Turel takole strnil načrte za prve dni županovanja: »Prvi korak bo pogovor z vsemi zaposlenimi na mestni občini. Temu bom namenil čas do novega leta. Preveril bom, kateri projekti so odprti, kaj je na mizi, pogovorili se bomo, kako naprej, določili bomo časovnice, naloge in odgovornosti. V novem letu me čaka kar nekaj obiskov, povabil, novoletnih sprejemov. Načrtujem povabiti in se srečati s čim širšim krogom ljudi tako na političnem kot gospodarskem področju in ostalih. Tudi z javnimi zavodi in kulturnimi ustvarjalci, ki bodo v naslednjih letih zagotovo v posebnem fokusu. Podžupani bodo načeloma trije, zaenkrat bom imenoval dva, in sicer Marka Tribušona in Antona Hareja.«

Bivši župan dr. Klemen Miklavič je novemu županu in svetnikom povedal, da občino zapušča v dobri kondiciji in da je bil njegov mandat zahteven, saj se je med prvimi soočil z epidemijo koronavirusa, kot je poudaril. Novemu županu in svetnikom je zaželel uspešno delo.

V novi sestavi mestnega sveta ima Gibanje Svoboda 14 svetnikov, Lista za razvoj, NSi in SD, vse po dva svetnika, ter Levica, ZZP in lista MDruzi po enega svetnika. SDS je ohranila pet svetnikov, štiri pa ima Goriška.si.

 

župan Samo Turel

Predaja med bivšim in novim županomMestni svetniki