Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

V Novi Gorici ustanovljen Center zelenih tehnologij

DATUM OBJAVE 01. december 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob in novogoriški župan dr. Klemen Miklavič sta danes v Novi Gorici podpisala pogodbo o ustanovitvi Centra zelenih tehnologij d.o.o.. (CZT). Center bo primarno namenjen podpori gospodarstva in bo v pomoč podjetjem pri razvoju izdelkov in storitev na področju zelenega gospodarstva. Prav v te namene bodo na voljo sredstva Evropske unije. CZT bo še posebej pomemben za prepoznavanje in povezovanje Goriške regije in Republike Slovenije kot vodilnih na področju raziskav, razvoja in industrializacije zelenih, ogljično nevtralnih tehnologij, poslovnih modelov ter družbene odgovornosti. 

"Center zelenih tehnologij (CZT)  bo infrastrukturna, strokovna, izobraževalna in administrativna podpora prenosu zelenih in trajnostnih inovacij v industrijo, kmetijstvo ter v urbano in naravno okolje. Cilj CZT je ustvariti center, ki bo predstavljal osrednje slovensko stičišče za vse aktivnosti, povezane z uveljavljanjem trajnostnega razvoja. V ta namen želi CZT združiti vse obstoječe industrijske in družbene potenciale Goriške regije in širše ter se uveljaviti kot osrednji center za razvoj in uveljavitev zelenih tehnologij v Južni in Srednji Evropi. S tem bodo doseženi dolgoročni pozitivni učinki na lokalno in nacionalno gospodarstvo, življenjski standard, okoljske parametre ter družbeno-političen ugled države,“ poudarja prorektor za trajnostni razvoj in tehnologijo Univerze v Novi Gorici prof. dr. Matjaž Valant.

Župan dr. Klemen Miklavič je po podpisu pogodbe povedal: »To je izjemen strateški korak. Pomeni enega od treh pomembnih stebrov razvoja gospodarstva. Ni dovolj, da delamo samo poslovne cone, kamor investirajo podjetja. Pomembno je tudi, da investiramo v raziskave in razvoj ter kadre. Kajti samo te tri komponente skupaj lahko na dolgi rok zagotovijo uspešno gospodarstvo, predvsem pa dobro plačana delovna mesta, na katera se vračajo naši mladi diplomanti oziroma katera zasedajo po zaključku srednje šole tehniške izobrazbe in poklicnega usposabljanja. To je pomemben korak naprej, zato da bomo imeli uspešno gospodarstvo. Zelena prihodnost je nedvomno tisto področje, kjer bodo imela podjetja veliko priložnost, tudi zaradi sofinanciranja iz Evropske unije.«

Rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob je izpostavil: »To je v resnici prvi začetni korak, ki smo ga pripravljali zelo dolgo, pri uresničevanju enega izmed strateških ciljev Univerze v Novi Gorici in to je močno ojačanje našega raziskovalno-razvojnega dela in seveda sodelovanja z lokalnim in širšim gospodarstvom. »

Prorektor za trajnostni razvoj in tehnologijo Univerze v Novi Gorici prof. dr. Matjaž Valant pa je še dodal: »Pričakujemo, da bo Center zelenih tehnologij zrasel v zelo veliko stičišče, ki bo pripomoglo k prehodu v zeleno trajnostno gospodarstvo regije, ne samo regije navsezadnje tudi na državni ravni in širše. To je namreč institucija, ki nam ta trenutek v državi manjka, institucija, ki povezuje ali pa premošča to vrzel med akademskim in raziskovalnim sektorjem ter industrijo.«

Župan podpisuje pogodbo.