Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

S kolesi go2go tudi v sosednjo Gorico

DATUM OBJAVE 17. november 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

V tem tednu je sistem izposoje koles go2go, ki je v novogoriški mestni občini prebivalcem na voljo od maja lani, postal čezmejni. V sosednji Gorici so na treh lokacijah postavljena priklopna mesta go2go. Kolesa bo tako odslej mogoče pustiti ali prevzeti na Travniku, na Ulici Diaz v bližini Gledališča Verdi in na goriški železniški postaji. »Somestje tako zdaj prebivalcem zagotavlja učinkovito mobilnost«, poudarja novogoriški župan dr. Klemen Miklavič in dodaja, »da smo s pridobitvijo novih postajališč za kolesa go2go v Gorici razširili možnost uporabe in hkrati povečali uporabnost tega sistema.« Sicer pa je obstoječi javni avtomatiziran sistem izposoje koles go2go, ki je del sistema Nomago Bikes, že zelo priljubljen med uporabniki. Trenutno si kolesa lahko na širšem območju Nove Gorice izposodijo na osmih priklopnih mestih, med njimi je eno v Šempetru, do spomladi prihodnje leto pa bo postavljenih še 13 novih postajališč.  

Mestna občina Nova Gorica si je z Občino Gorica (I), Občino Šempeter-Vrtojba in Evropskim združenjem za teritorialno sodelovanje EZTS GO že nekaj časa prizadevala za čezmejno uporabo storitve. Tako je zdaj v sosednji Gorici postavljenih skupno šest priklopnih mest za kolesa go2go na treh postajališčih na prometnejših točkah v mestu, srednjeročni načrt pa je vzpostaviti sistem, ki bo v vseh omenjenih občinah enak in bo na ta način uporabniku omogočal udobno in učinkovito uporabniško izkušnjo. Izposoja Go2go koles je v Gorici (I) mogoča ob predhodni registraciji z uporabo mobilne aplikacije Nextbike, ki si jo uporabnik naloži na svoj mobilni telefon, ali s pomočjo uporabniške kartice, ki jo je moč dobiti na prodajnem mestu Potovalne agencije Nomago. Vračilo pa se tudi v sosednji Gorici izvede s parkiranjem in zaklepom kolesa v priklopna mesta sistema go2go.

 Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič izpostavlja: »Gorica (I) je del skupnega urbanega območja in zato je smiselno, da so ta kolesa tudi v Gorici, v Šempetru pa že imamo postajo. Torej pokrivamo celotno urbano območje, kar se tudi spodobi. Vsa razvita evropska mesta imajo sistem izposoje koles, mi imamo tudi električna na voljo, sedaj širimo število postaj na nove lokacije, 13 novih lokacij bo do spomladi pokritih s postajami. S temi kolesi so povezane tudi železniške postaje, kar daje še večji obseg oziroma še večje možnosti za mobilnost. Postajamo čezmejno somestje v  vseh dimenzijah. V bodoče pričakujemo tudi souporabo avtomobilov in lahko železnico, ki bo povezovala postaje od Solkana do Gorice, vmes pa tudi Šempeter.«

 Župan Občine Gorica (I) Rodolfo Ziberna pa dodaja: »Gorica in Nova Gorica sta spoznali, da se lahko razvijata samo s skupnimi moči. Rasti skupaj pa pomeni misliti na dve mesti tako, kot da bi bilo eno samo mesto in to na področju urbanizma, prometa, pa tudi koles. Nedvomno je potrebno ponuditi našim prebivalcem možnost, da se med mestoma premikajo tudi s kolesi. In to tako, da kolo v enem mestu prevzameš, se z njim poljubno dolgo voziš in ga nato vrneš v drugem mestu. Obstaja veliko ravni, na katerih mesti rasteta, podjetniška, izobraževalna, turistična, pa tudi storitvena. Zato je to korak naprej, majhen, a pomemben uspeh na poti k izboljšanju kakovosti življenja. V Gorici bo v prihodnjih mesecih zamenjan obstoječ sistem za izposojo koles z namenom, da bo kompatibilen s sistemom v Novi Gorici. Naprej Nova Gorica in Gorica!«

 Mestna občina Nova Gorica je na Ministrstvo za infrastrukturo že poslala vlogo za pridobitev nepovratnih kohezijskih sredstev za projekt širitve sistema izposoje koles, saj prav gosta mreža postajališč pripomore k optimalni uporabi tega načina premikanja po mestu in širše. Cilj sistema je namreč, da se čim več kratkih poti opravi s kolesom in ne z motoriziranimi prevoznimi sredstvi. Tako bo v prihajajoči kolesarski sezoni vzpostavljenih 13 novih izposojevalnic, ki bodo postavljene na pomembnih točkah v mestu, kot sta denimo novogoriška železniška postaja ali športni park, ter 30 električnih in 22 navadnih koles. V sklopu širitve sistema bosta kot novost na voljo tudi tandem in tovorno kolo za varen prevoz oseb in blaga, kar bo pomembna pridobitev še zlasti za strnjene soseske, ki se soočajo z izzivi mirujočega prometa.

 Povprečno trajanje najema  je po trinajstih mesecih uporabe koles go2go v Novi Gorici približno 29 minut, povprečna prevožena razdalja pa znaša 1,6 km. Z električnimi in navadnimi kolesi je bilo skupno prevoženih že 12.370 km. Največ najemov kolesa je v jutranjih in popoldanskih konicah, kar pomeni, da kolesa sistema GO2GO predstavljajo pomembno, okolju prijazno alternativo drugim oblikam transporta v novogoriški mestni občini. Nadejamo se, da bo z novimi priklopnimi mesti v Gorici zares zaživela tudi uporaba koles v čezmejnem območju obeh mest.

Postajališče koles v Gorici.

Kolko go2go.