Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Začela se je sanacija plazu v Šmihelu

DATUM OBJAVE 07. november 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Danes se je v Šmihelu po naročilu Ministrstva za okolje in prostor začela dolgo pričakovana sanacija plazu. V prvi fazi bo izvajalec del vkopal drenažne cevi v zahodnem delu vasi v dolžini 500 m. Takoj ko bodo izpeljani vsi postopki (monitoring plazu po izvedbi drenaž,…), bo v drugi fazi ministrstvo dokončno saniralo plaz s podpornimi piloti. Izvedlo se bo tudi rušenje hiše, ki je bila v plazu najbolj poškodovana ter zgradilo novo.  Vrednost del v letošnjem letu je 300.000 evrov, v prihodnjem pa 2.800.000 evrov. Začetek sanacije si je danes zjutraj ogledala podžupanja Mestne občine Nova Gorica Damjana Pavlica, ki si je posebej prizadevala za obnovo, skupaj s strokovnimi sodelavci mestne občine, nadzornikom ter izvajalcem del.

Na območju zaselka Šmihel, pri cerkvi, je še vedno aktiven plaz, ki ogroža prebivalce tega dela vasi. Leta 2014 je novogoriška mestna občina na vzhodnem delu vasi vkopala globoko drenažo, ki odvaja vodo izpod plazišča v bližnji potok. S tem se je delno ustavilo premike plazu. Za dokončno sanacijo pa je potrebno vkopati drenaže še v zahodnem delu vasi, pod vasjo pa postaviti pilote, ki bi zaščitili vas Šmihel pred plazenjem.

Po ogledu je podžupanja Damjana Pavlica povedala: »Takoj ob nastopu mojega mandata so me krajani opozorili na plaz v Šmihelu, kjer so se zadnja dela izvajala leta 2014. Obljubila sem, da bom stopila v akcijo in posredovala na MOP-u, da se bodo dela nadaljevala. Ob obisku prejšnje vlade septembra lani sem na takratnega ministra Andreja Vizjaka naslovila pobudo, da se s sanacijo plazu nadaljuje. Od takrat dalje sem bila na vezi z Ervinom Vivodo, vodjo Sektorja za zmanjševanje posledic naravnih nesreč na ministrstvu za okolje in prostor, ki me je konec septembra letos obvestil, da je bil izbran izvajalec in da bodo pristopili k izvajanju del. Vesela sem, da so se dela začela in da bo po zaključeni sanaciji življenje krajanov varnejše. Pripravljajo se tudi projekti za sanacijo plazu na Gradišču nad Prvačino. Trenutno poteka usklajevanje z dokumentacijo za izgradnjo kanalizacije.«

 

Foto: Mateja Pelikan

Ogled prizadetega območja v Šmihelu.

Ogled posledic plazu na stvabah v Šmihelu.

Cerkev v zaselku Šmihel.