Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Okrogla miza o živalih ob svetovnem dnevu varstva živali

DATUM OBJAVE 05. oktober 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Komisija za zaščito živali Mestne občine Nova Gorica, ki deluje kot posvetovalno telo župana, je ob svetovnem dnevu varstva živali pripravila mizo z naslovom Skrb do živali je skrb do nas samih - ali zmoremo več?  

Gordana Erdelić, predsednica komisije, je izpostavila: "Smo edina komisija za zaščito živali v Sloveniji, ki deluje kot posvetovalno telo župana. To je novost, pridobljena v tem mandatu na pobudo župana dr. Klemna Miklaviča. Naša komisija ureja specifična področja, ki so značilna predvsem za okolja mestne občine. Namen okrogle mize je bil poziv k ponovnemu premisleku našega odnosa do živali, predvsem rejenih in divjih živali. Na tem področju moramo v mestni občini reševati predvsem problematiko divjih prašičev, ki je zelo pereča in vzpostaviti sodelovanje med vsemi akterji, poiskati rešitve in to implementirati v praksi. "

Kot poudarjajo v komisiji za zaščito živali mestne občine, je »obeleževanje še posebej dobrodošlo v času, ko se srečujemo z velikimi spremembami, ki jih je človeštvo povzročilo s svojim načinom življenja, razmišljanja in delovanja. Vse bolj kaže na to, da bo potrebno razvoj in napredek, kot smo ga razumeli do sedaj, ponovno premisliti in opredeliti. Vse večje pa so tudi težnje k odpravljanju posledic za naravo, ki ne zmore več velikih obremenitev in pritiskov.

Na zemlji poznamo okrog 1,7 milijona živalskih vrst, vseh pa naj bi bilo veliko več kot 12 milijonov. V Sloveniji naj bi živelo okrog 19.000 različnih živalskih vrst, med njimi so najbolj raziskane kopenske živali, medtem ko pestrost naših jamskih živali sodi v sam svetovni vrh. Svetovni dan varstva živali obeležujemo 91 let (razglašen je bil leta 1931) in je namenjen izboljšanju razmer za vse živali sveta. 

Na okrogli mizi so sodelovali dr. Tanja Badalič, izr. prof. dr. Tomaž Grušovnik, prodekan na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem; doc. dr. Miha Krofel, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani; Nevenka Lukić Rojšek, članica Društva za dobrobit živali Anima ter predstavnica WWF v Sloveniji in mag. Priscila Gulič Pirnat s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki je obenem članica Komisije za zaščito živali Mestne občine Nova Gorica.

Občinstvo na okrogli mizi.
Govorec na okrogli mizi.
Govorci na okrogli mizi.