Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

V tednu mobilnosti v Novi Gorici vozičkanje, pešbus, aktivna ulica, GO2GO

DATUM OBJAVE 16. september 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Motoriziran promet ima velik vpliv na kakovost življenja in povečuje tveganja za številne neljube učinke. Vsemu temu se je moč izogniti s premišljeno uporabo učinkovitejšega ter bolj zdravega načina premikanja. Evropski teden mobilnosti (ETM), ki poteka med 16. in 22. septembrom, je vsakoletna priložnost, da se zazremo v svoje potovalne navade ter jih poskušamo izboljšati. Mestna občina Nova Gorica, ki v akciji sodeluje že 21. leto, je v sodelovanju s Centrom trajnostne mobilnosti Nova Gorica tudi letos pripravila pester program, ki zajema več dogodkov.

Pripravljenih je več vodenih ogledov, tako peš kot s kolesom, med katerimi bo tudi čezmejni voden ogled po obeh Goricah. Prav tako je v pripravi ponovitev uspešne akcije« vozičkanja« mamic z otroki, otroški kolesarski kros, promocija sistema izposoje koles go2go ter bogato dogajanje s predstavitvijo lokalnih športnih in drugih društev na Delpinovi ulici, ki bo v petek, 23. septembra. Zaradi dogodka bo ta dan Delpinova ulica zaprta za motorni promet. Po ulicah Nove Gorice je tudi letos v organizaciji Mladinskega centra že stekel Pešbus.

Dogodki bi se sicer morali začeti že danes, a smo nekatere zaradi slabega vremena prestavili, kar je razvidno v programu na spodnji povezavi. Sicer pa bo v nedeljo, ko se obeta sončen dan, izvedena prva v nizu prireditev, in sicer pohod Peš po Poti dveh gradov od Rihemberga do Dornberga z začetkom ob 9. uri. Pohod bo potekal individualno v obe smeri, z izhodiščem v taboru nad Dornberkom ali na gradu Rihemberk skozi vasico Pedrovo.

V ponedeljek pa bo ponovno vzpostavljena mednarodna linija mestnega prometa med obema Goricama, ki je bila zaradi epidemije koronavirusa dve leti prekinjena.

»Trajnostno povezani« je slogan letošnjega ETM, ki po več mesecih omejevanja stikov v času pandemije kaže na željo posameznikov po vsej Evropi, da se znova povežejo med seboj. Ljudje se lahko srečujejo ter družijo na lepo in varno urejenih ulicah in trgih. Tudi sodobno urejen javni prevoz je odličen prostor srečevanja in novih poznanstev. Bolje povezan trajnostni promet pomeni bolje povezane kraje in ljudi, kar je ključni poudarek evropskega zelenega dogovora, katerega končni cilj je podnebna nevtralnost.

Program Evropskega tedna mobilnosti v novogoriški mestni občini je v celoti objavljen na spletni strani:

https://www.nova-gorica.si/trajnostna-mobilnost/etm

Foto: Mateja Pelikan

Kolesarji s kolesi stojijo pred sedežem Javnega zavoda za turizem Nove Gorice in Vipavske dolineTri hostese s kolesi stojijo na ploščadi pred Mestno občino Nova Gorica