Obisk mednarodne skupine novinarjev v okviru promocijske aktivnosti Alpske konvencije »Mi smo Alpe«.

datum: 05.07.2016

kategorija: V središču

"Mi smo Alpe" je pobuda Stalnega sekretariata, ki skupino izbranih novinarjev vsako leto popelje preko alpskega loka z namenom spoznavanja konvencije in srečevanja z Alpskim prebivalstvom – s kmeti, poslovneži, prebivalci, strokovnjaki in politiki. Namen projekta je dviganje ozaveščenosti o izzivih in priložnostih naše regije in Alpske konvencije ter aktualnih priložnostih in izzivih Alpske regije na področju varovanja narave in gospodarjenja z njenimi viri.

Potovanje, ki so ga novinarji začeli 29. junija v Innsbrucku (A) in ga nato nadaljevali preko avstrijskih Alp do Slovenije skozi Lesce, Bohinj in Tolmin, se danes zaključuje v Novi Gorici in Gorici (I). Skupino novinarjev so na Trgu Evrope sprejeli predstavniki treh občin ustanoviteljic Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO, župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon, župan Občine Šempeter-Vrtojba mag. Milan Turk in odbornik Občine Gorica (I) Guido Germano Pettarin. Prav EZTS GO je bil letos namreč izbran za ciljno točko popotovanja.

Novinarji so priložnost izkoristili tudi za obisk Muzeja ob meji, nakar so se s kolesi podali v sosednjo Gorico (I), kjer so se seznanili z delovanjem in aktivnostmi EZTS GO. Obisk je obenem priložnost za pregled skupnih izzivov na temo varovanja narave in gospodarjenja z naravnimi viri ter ukrepov za zmanjšanje prometnih obremenitev.