Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

XXI. Glasbeni večeri Tabor

DATUM OBJAVE 12. junij 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Mestna občina Nova Gorica je skupaj s projektno partnerico Zvezo slovenske katoliške prosvete iz Gorice (I) v začetku leta 2024 začela z izvajanjem aktivnosti skupnega projekta »Singers' Corners« (Pevski kotički), s polnim naslovom Razpršeni festival zborovskega petja na prostem v čezmejnem goriškem prostoru. Projekt je bil v letu 2023 prijavljen in tudi odobren v okviru 1. razpisa Sklada za male projekte GO!2025, za financiranje manjših projektov, ki bodo prispevali k obogatitvi programa Evropske prestolnice kulture 2025.

Projekt v osnovi predstavlja vsebinsko in prostorsko nadgradnjo že uveljavljene 3-dnevne kulturno-turistične prireditve Glasbeni večeri Tabor, ki na ulicah vasice Tabor nad Dornberkom že več kot 20 let uspešno povezuje pevce večjih in manjših vokalnih skupin in njihove poslušalce v prijetnem ambientu primorske vasi (naselbinska dediščina Mestne občine Nova Gorica). Posebnost prireditve je več prizorišč znotraj vasi, med katerimi se tekom večera selijo tako zbori kot obiskovalci.

Pridobitev financiranja projekta bo v letu 2025 omogočilo razširitev uspešnega koncepta prireditve na prostem še na 5 drugih lokacij na slovenski in 5 lokacij na italijanski strani meje, s čemer bo vzpostavljen t. i. čezmejni razpršeni festival zborovskega petja na prostem, kot pomembnega dela Primorske kulturne tradicije na obeh straneh meje.

Akronim projekta Singers' Corners se navezuje na londonski Speakers' Corner v Hyde Parku kot javni prostor odprtega podajanja mnenj. V primeru goriškega projekta gre za vzpostavljanje kotičkov za petje na prostem, na javnih površinah, kar omogoča »prosto izražanje« pevcev skozi petje in hkrati (tudi fizično) približevanje goriške in širše slovenske pevske kulture prebivalcem in obiskovalcem obeh Goric in njunega zaledja.

Kot podpora izvedbi festivala bo v letu 2025 izvedena tudi delna obnova t. i. Potarjeve hiše, dela nekdanjih protiturških utrdbenih struktur ob izginulem gradu Dornberk, ki je nekdaj stal sredi vasice Tabor. Investicija vključuje utrditev ostalin stavbe z obrambnim stolpičem in njihovo prekritje s streho, ureditev fasad ter ureditev delujočih sanitarij in pomožnih prostorov v pritličju stavbe tako, da bodo v prihodnje lahko služile udeležencem festivala Glasbeni večeri Tabor, kot tudi drugim dogodkom, ki se ob aktivnem delu lokalnih društev in posameznikov odvijajo v tem kraju.

Na novinarski konferenci, na kateri smo predstavili festival, je podžupan Mestne občine Nova Gorica Anton Harej poudaril pomen krepitve tradicije zborovskega petja kot močnega elementa kulturne identitete na čezmejnem območju ter izpostavil pomen izvedbe festivala na prostem, s čimer se kulturne vsebine še bolj približajo širokemu krogu poslušalstva.

Predstavnica projektne partnerice Zveze slovenske katoliške prosvete iz Gorice (I) Ilaria Bergnach je izpostavila pomen projekta za njihovo Zvezo, katere praktično vsi člani in članice se ukvarjajo tudi s slovensko pevsko oziroma zborovsko kulturo. Poudarila je tudi pomen projekta za posodabljanje in prenos pevske tradicije na mlajše ustvarjalce in poustvarjalce – tudi z natečajem za mlajše glasbene ustvarjalce – komponiste za nove zborovske skladbe, vključene v projekt.   

Predstavljena je bila tudi skupna celostna grafična podoba, ki bo uporabljena za dogodke v okviru projekta Singers' Corners na obeh straneh meje. Oblikovalec Luka Purgar je idejo za podobo črpal v specifiki Glasbenih večerov Tabor, ki se odvijajo v sproščenem vzdušju zgodnje poletnih večerov (od tod barvna lestvica od »večerno modre« do »vinsko rumene« ter iz likovnih elementov kulturne dediščine, ki se kot simboli pojavljajo na starih primorskih portalih, skrinjah, tradicionalnih vezeninah in v drugih oblikah likovnega izražanja naših prednikov).

Predstavnik organizatorja dogodka Glasbeni večeri Tabor Ivo Šinigoj je predstavil program letošnje prireditve, ki se začenja v četrtek, 13. junija 2024, s pogovorno-glasbenim večerom z gostom Andrejem Kosičem iz Gorice, nadaljuje v petek, 14. junija 2024, z nastopi Moškega pevskega zbora Dornberški fantje in dijakov Glasbene šole Nova Gorica ter koncertom Andreja Šifrerja.

Glavno dogajanje pa bo v soboto, 15. junija 2024, z večerom zborovske glasbe v prijetnem vzdušju poletnega večera ter združenim petjem nastopajočih in obiskovalcev na ulicah vasi ob koncu prireditve.

Program

  • četrtek, 13. 6. 2024:
    • 20.30 - pogovorno-glasbeni večer v okviru Goriških večerov z gostom Andrejem Kosičem.
  • petek, 14. 6. 2024:
    • 20.30 - moški pevski zbor Dornberški fantje, ki ga vodi zborovodja Janko Harej. Nastop učencev Glasbene šole Nova Gorica. Koncert Andreja Šifrerja.
  • sobota, 15. 6. 2024:
    • 15.00 - Ex-tempore KUD Goriška paleta.
    • 19.00 - degustacija vrhunskih vin vipavskih vinarjev.
    • 19.30 - promenadni nastop čezmejnega orkestra GONG Orchestra.
    • 20.00 - odprtje razstave KUD Goriška paleta
    • 20.30 - Večer zborovske glasbe:
      • Eva Hren in Gašper Kržmanc na kitari.
      • Mladinski pevski zbor RTV Slovenija, ki ga vodi zborovodja Alenka Podpečan.
      • Ženski pevski zbor Carmen manet, ki ga vodi zborovodja Primož Kerštanj.
      • Gorenjski oktet, ki ga vodi umetniški vodja Eva Jelenc Drozg.
      • Komorni zbor Ipavska, ki ga vodi zborovodja Damjana Vončina.
    • 23.00 - Zapojmo skupaj. 

Vabilo

Logotip Programa Interreg Italia-Slovenija

Udeleženci novinarske konference sedijo za okroglo mizo v Poslanski pisarni novogoriške Občinske palačeŠtirje udeleženci novinarske konference sedijo za okroglo mizo v Poslanski pisarni novogoriške Občinske palače