Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Meds Garden+

  • DATUM OBJAVE 21. september 2023

  • PREDVIDEN ZAKLJUČEK: September 2025

Cilj politike: CP4 -  Bolj socialna in vključujoča Evropa z izvajanjem evropskega stebra socialnih pravic

Specifični cilj: SC 4.6: Krepitev vloge kulture in trajnostnega turizma pri gospodarskem razvoju, socialni vključenosti in socialnih inovacijah

Vrsta projekta: kapitalizacijski projekt

Obdobje izvajanja projekta: september 2023 do september 2025

Opis projekta: 

Študije potrjujejo, da biotska raznovrstnost, dobro ohranjeno, upravljano in zaščiteno naravno bogastvo privablja turistične tokove ter je lahko pomemben vir dohodka in zaposlovanja. Projekt MEDS GARDEN+ temelji na izkušnjah prejšnjega projekta MEDS GARDEN, zlasti na njegovih ključnih rezultatih:

  • 5 didaktičnih sredozemskih (mediteranskih = MEDS) vrtov (GARDEN) – na območju Mestne občine Nova Gorica, bo vzpostavljen gozdni vrt ob večnamenskem objektu KUJ ME
  • inovativen turistični produkt, katerega cilj je poudariti kulturne, okoljske in družbene vidike, povezane z ohranjanjem in varstvom biotske raznovrstnosti, ter spodbujati didaktični, doživljajski in skupnosti prijazen turizem
  • priprava strokovne podlage - Zeleni sistem občine Nova Gorica

Sredozemski didaktični vrtovi MEDS GARDEN so zasnovani kot demonstracijska učna središča za ohranjanje biotske raznovrstnosti (zlasti avtohtonega rastlinstva) v območju Alpe-Adria. Vsak je organiziran v različnih tematskih področjih, ki odražajo posebnosti območja, na katerem se nahaja.  Za vrtove so bile izbrane posebej reprezentativne rastlinske vrste in sorte, od divjih užitnih rastlin, aromatičnih zelišč do sadja in zelenjave. Vrtovi so osnova turističnega produkta, v katerem sta ozaveščanje in vzgoja za ohranjanje in izboljšanje biotske raznovrstnosti in naravne dediščine, krajine in gastronomske kulture glavna elementa privlačnosti in tudi ustvarjanja vrednosti za ozemlja na način, ki spoštuje kulturno identiteto, okolje in lokalne skupnosti.

Namen projekta kapitalizacije je obogatiti mrežo didaktičnih vrtov MEDS GARDEN z ustvarjanjem novih učnih vrtov z novimi partnerji na novih predelih programskega območja, dodajanjem novih tematskih vsebin ali pilotnih izkušenj tudi v vrtovih prejšnjega projekta, ki jih je treba nadgraditi glede na nove ciljne skupine in nove potrebe, ki jih je povzročila pandemija.

Mestna občina Nova Gorica, ena od dveh prejemnikov (“taker”) v projektu, bo nov MEDS GARDEN izvedla v Lokovcu, in ga, upoštevajoč priporočila priročnika Zeleni sistem v mestih in naseljih Ministrstva za okolje in prostor, vključila v nov celovit Zeleni načrt občine. Območje Nove Gorice bo postalo čezmejna pilotna izkušnja participativnega načrtovanja zelenih območij kot prednosti za trajnostni turizem, vključevanje in socialne inovacije. 

 

Več o celotnem projektu si preberite:

https://www.ita-slo.eu/sl/meds-garden

Logo