Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Ranljivejše skupine močnejše pri vključevanju na trg dela

DATUM OBJAVE 26. marec 2007
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Pobuda EQUAL je del strategije EU za spodbujanje novih načinov spopadanja z diskriminacijo in neenakostjo na trgu dela tako pri zaposlenih kot pri tistih, ki delo iščejo.
SpinUP je ime razvojnega partnerstva, ki je bilo pred skoraj tremi leti izbrano na javnem razpisu MDDSZ za financiranje razvojnih partnerstev pobude skupnosti EQUAL. Koordinator partnerstva je družba Spin d.o.o., partnerji pa so Zavod Pelikan Karitas, UP Društvo za pomoč zasvojencem in njihovim svojcem Slovenije, Ambulanta za zdravljenje odvisnosti v goriškem Zdravstvenem domu, centralna služba Zavoda za zaposlovanje RS, podjetje Pro-Eco in Urad za droge.
SpinUP je poziv ciljnim skupinam "Postavi se na svoje noge!"
Ciljna skupina so zdravljeni odvisniki od prepovedanih drog in ženske z nizko izobrazbo.

Program, ki se v projektu izvaja, temelji na novodobnih pristopih usposabljanja za vstop in zaposljivost v informacijski družbi. Ključno vlogo pri tem igramo ljudje in informacijsko komunikacijske tehnologije.
Cilji projekta so tesno povezani z uspehom in zadovoljstvom ciljnih skupin ter uresničevanjem poslanstva Razvojnega partnerstva. Partnerji in ciljne skupine vzpostavljamo zdrave medsebojne odnose in učinkovite socialne mreže. Skupna nam je želja po izobraževanju, usposabljanju, individualiziranem pristopu in medsebojni pomoči. Ciljnim skupinam pomagamo k izoblikovanju zdrave samopodobe, samozavesti ter občutka vrednosti, odgovornosti, neodvisnosti, samostojnosti in želje po aktivnem vključevanju v družbo. Z znanji in veščinami za delo z računalniškimi programi, ki jih pridobijo, jim je omogočen in olajšan dostop ali vrnitev na trg dela – večajo se njihove zaposlitvene možnosti. Aktivnosti razvojnega partnerstva so osredotočene tudi na osveščanje delodajalcev k upoštevanju funkcionalnih znanj in kompetenc pridobljenih v izven-šolskem sistemu. Družba se spreminja, te spremembe spremljajo tudi nove, sodobne metode poučevanja in učenja, kakršno je e-učenje in kombinirano ("blended") učenje.
Udeleženci programa SpinUP z nami pridobijo socialne in tehnične veščine. Usposabljanje po programu ECDL ni le učenje rabe računalnika in programske opreme. Ukvarjamo se z mladimi, starejšimi, ženskami, moškimi, zaposlenimi, brezposelnimi, Slovenci, tujci… in vsi povedo, da z našo pomočjo niso le znižali digitalno ločnico, ampak so izpopolnili svoje znanje slovenskega jezika, pridobili so spodbudo za vrnitev v šolo, pridobivanje drugih znanj, samozaposlitev…
Vse varovanke Materinskega doma Solkan, ki deluje v okviru Zavoda Karitas Samarijan, so se na osnovi informiranja, motiviranja in individualnih razgovorov oktobra lani odločile za vključitev v program SpinUP. Poleg njih so izobraževanje obiskovale tudi strokovne delavke Zavoda Karitas Samarijan. Pet mesecev so se z redkimi premori dvakrat tedensko udeleževale računalniškega izobraževanja, ki se je izvajalo pri koordinatorju partnerstva, družbi Spin v Šempetru pri Gorici. Da bi bilo učenje zanimivejše in učinkovitejše, je Spin en osebni računalnik posodil Materinskemu domu. Tako so imele varovanke možnost računalniške veščine utrjevati, opravljati domače naloge ter s pomočjo e-vsebin znanja nadgrajevati tudi med tečaji. Ta računalnik bo v Solkanu ostal do izteka projekta. Opremo, potrebno za izvajanje računalniškega izobraževanja, je za potrebe projekta posodil Spin.
V program se je vključilo 10 žensk, šest varovank in štiri strokovne delavke. Te so organizirale in izvajale tudi prevoz med Solkanom in Šempetrom ter kot terapevtke spodbujale varovanke k samostojnemu delu, vztrajanju in zavedanju priložnosti. Ena varovanka je zapustila Materinski dom in zaradi selitve v drug kraj tudi izstopila iz programa izobraževanja. Ostale so vztrajale do konca in uspešno opravile preverjanje znanja. Štiri varovanke so opravile sedem izpitov ECDL in prejmejo t.i. polno spričevalo, ena prejme potrdilo Računalniška pismenost za odrasle. Izvajanje računalniškega izobraževanja za to skupino je zaznamovala še ena posebnost. Kot mentor eni varovanki je namreč v programu sodeloval mladenič iz vrst ciljnih skupin, ki se je lani s pomočjo e-vsebin brez udeležbe na tečajih pripravil in uspešno opravil izpite ECDL. Varovanki je štiri mesece na tečaju nudil individualno pomoč. V okviru projekta torej nismo le opismenili deležnike ciljnih skupin, ampak smo jim skladno z našimi ambicijami omogočili tudi aktivno sodelovanje pri izvajanju izobraževanja. Mentor je računalniško pismenost nadgradil z veščinami poučevanja, kar je sam ocenil kot: "Nova delovna izkušnja. Zelo sem zadovoljen, da sem sprejel to delo, ker mi je kar odgovarjalo in z veseljem bi to ponovil." Dela nismo dali le njemu, letos so enako priložnost dobili tudi drugi lanski certificiranci.
Razvojno partnerstvo SpinUP je čvrsta mreža subjektov zasebnega, nevladnega in javnega značaja. Partnerstvo zaznamuje stalna krepitev, plemenitenje sodelovanja in neomajnost v doseganju ciljev projekta. Naučiti se je potrebno biti partner, naučiti se je potrebno lastne interese podrediti skupnim. V pravem partnerstvu tudi morebitna neskladja postanejo priložnost za učenje, razvoj in veselje ob merjenju opravljenega dela in doseženih rezultatih.

Svečana podelitev spričeval ECDL in potrdila Računalniška pismenost za odrasle bo simbolično v času, ko praznujemo Materinski dan, v torek, 27. 3. 2007 ob 16.00 uri v Stekleni dvorani Mestne občine Nova Gorica. V A B L J E N I !


Dodatne informacije:
http://www.spinup.si (Lilijana BRAJLIH)
http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/trg_dela_in_zaposlovanje/pobuda_equal/