Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Golobi v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 15. december 2004
VIR Mestna občina Nova Gorica - Oddelek za okolje in prostor

Mestni golob - Columba livia domestica je mestnemu okolju prilagojena prostoživeča vrsta domačega goloba – Columbia livia, forma urbana. Mestno okolje in druga ruralna področja pomenijo golobom ekološke niše, v katerih žive v tesni kohabitaciji s človekom. Biologija in etogram v mestih živečih golobov sta se prilagodila okolju, ki nudi vse možnosti za nezadržno večanje golobje populacije. Posledice se lahko kažejo v prekomernih populacijah, ruši se ravnovesje med velikostjo populacij in pogoji v okolju. Ob prilagodljivosti in visoki reproduktivni sposobnosti - monogamni par ima navadno 6-11 mladičev na leto - so mestni golobi razmeroma visoko potencialno epizootiološko tveganje, posebej glede prenosljivosti Chlamydophila psittaci in Salmonella sp., na človeka.
Problematika mestnega goloba se v mestih kaže tako z vidika higiene okolja, kot z vidika epizootiološkega tveganja.

V letu 2002 je akcija potekala v pomladnem in jesenskem času. Krmljenje s koruzo z Ornisterilom je potekalo na štirih lokacijah v mestu. Ugotovili so, da je populacija golobov manjša kot so ocenjevali. Skupno število golobov, ki so jih zajeli v tretma je bilo manjše od načrtovanega. Razlog za to je lahko tudi dostopnost do druge hrane preko celega dneva (problem ljubiteljskega krmljenja golobov - golobi niso potrebovali hrane in niso prihajali na krmna mesta).

Veterinarska fakulteta je po izvedbi akcije v letu 2003 predlagala prekinitev krmljenja golobov s koruzo, ki vsebuje kontracepcijsko sredstvo, predvsem na podlagi petletnih izkušenj iz Ljubljane, kjer so ugotovili, da se populacija zniža samo v prvih letih krmljenja. Poleg tega se je v Novi Gorici po izvedbi akcije v letu 2003 izkazalo, da je potrebno problematiko golobov reševati kompleksno tudi z italijansko Gorico. Glede na dejstvo, da se golobi selijo za hrano, je možno , da so krmna mesta z Ornisterilom privabila tudi golobe iz italijanske Gorice.

poročilo o izvedbi akcije 2003
Nadaljnje aktivnosti v zvezi z golobi v mestu bodo potekale, skladno z mnenjem Veterinarske fakultete iz Ljubljane, v smislu kompleksnega reševanja te zadeve skupaj z italijansko Gorico in na podlagi dobre prakse iz ostalih slovenskih ali evropskih mest.
Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti