Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Sprejem župana Chemnitza

DATUM OBJAVE 14. oktober 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Minuli konec tedna je v okviru srečanja »družine Evropskih prestolnic kultur«, ki smo ga gostili v Novi Gorici, župan Samo Turel s sodelavci sprejel delegacijo iz nemškega mesta Chemnitz na čelu z županom Svenom Shulzejem. Chemnitz bo namreč prihodnje leto, tako kot Nova Gorica v sodelovanju z Gorico, nosil naziv Evropske prestolnice kulture. Župana sta se pogovorila o možnostih sodelovanja na področju kulture, turizma in izobraževanja ter izmenjala poglede na prihodnje izzive in priložnosti.

Nova Gorica in Chemnitz sta se tesneje povezala preko projekta Evropske prestolnice kulture, v okviru katerega je že potekalo več izmenjav. S kulturnim sodelovanjem bosta mesti nadaljevali. Župana sta se na srečanju dogovorila tudi za druga področja sodelovanja. Zagotovo se bosta mesti povezali pri skupnih prijavah na evropske razpise. Nadaljevali bosta sodelovanje na področju tehničnega izobraževanja, predstavitvi lokalnih tehnoloških podjetij in obrtnikov tako v Novi Gorici kot Chemnitzu.

Župan Sven Shulze je predlagal tudi skupno razstavo oziroma predstavitev Nove Gorice in Chemnitza v Ljubljani, s katero je Chemnitz že pobraten. Omenil je tudi podporo nemškega veleposlaništva v Sloveniji, ki je pripravljeno sodelovati pri skupnih dogodkih. Prizadeva si, da bi vzpostavili tudi sodelovanje srednjih šol oziroma izmenjave dijakov. Župan Samo Turel je gostom predstavil Univerzo v Novi Gorici in omenil možnosti, da bi se povezala z univerzo v Chemnitzu. Župana si želita povezovanja tudi na področju turizma, in sicer sta se pogovorila že o konkretnih sodelovanjih na posameznih sejmih in dogodkih. Župan Samo Turel je ob tem poudaril, da bi prebivalci Chemnitza tako lahko bolje spoznali Goriško in obratno. Predstavniki obeh mest so se pogovarjali tudi v okviru srečanja »družine Evropskih prestolnic kultur«, ki se je  organizaciji javnega zavoda GO! 2025 uspešno odvilo v Novi Gorici.

Sprejem delegacije iz Chemnitza v Zeleni dvorani.

Župan MONG Samo Turel in podžupan MONG Anton Harej.Župan Chemnitza.Župan MONG Samo Turel in župan Chemnitza Sven Schulze.