Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Giovanni Aleotti slavil v cilju v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 14. junij 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

V Novi Gorici smo gostili cilj 3. etape kolesarske dirke Po Sloveniji. Goričani so se množično zbrali ob ciljni ravnini in navijali, prvi aplavz je  požel zmagovalec etape Italijan Giovanni Aleotti, sicer član ekipe Bora Hansgrohe, za katero tekmuje tudi Slovenec Primož Roglič. Pred zasledovalci si je pridobil kar 11 sekund prednosti. Nova Gorica je kolesarje pričakala v lepem in sončnem vremenu s številnimi aktivnostmi ob progi na širšem območju mesta, med katerimi je bila najatraktivnejša točka vrvohodcev iz društva SlackAlien, ki so po vrvi hodili ob cestnem mostu v Solkanu. V brezmejnem slogu so se kolesarji med etapo podali tudi čez mejo v Italijo.

Na cilju v Novi Gorici so kolesarje pričakali številni ljubitelji kolesarstva. Med njimi so bili tudi stanovalci Doma upokojencev Nova Gorica (tudi gospa, ki ima 105 let), aleksandrinke iz Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink, smučarka Ano Bucik Jogan, učenci OŠ Frana Erjavca, med publiko pa je bilo tudi veliko ljubiteljev kolesarstva iz sosednje Italije.

Novogoriški župan Samo Turel je zmagovalcu etape, Giovanniju Aleottiju, podaril pokal in simbol mesta vrtnic - keramično vrtnico. Avtorici vrtnice, ki je ročno izdelana in poslikana, sta Nada Špacapan in Ana Vrčon.

Zmagovalec etape Giovanni Aleotti je v izjavi pod dirki povedal: »To je bilo res zahtevnih zadnjih 10 kilometrov od vrha zadnjega vzpona. Vedel sem, da je Narvaez favorit za zmago. Malce sem čakal, da bo kdo napadel, saj nisem želel biti prvi. Ko je napadel Narvaez, sem mu sledil, nato pa sem napadel v pravem trenutku." 

Župan Samo Turel je po dirki povedal: »Danes je bilo v Novi Gorici praznično. Zelo sem zadovoljen, da so se naši prebivalci tako pozitivno in množično odzvali na dirko, prišli navijat in pozdravit kolesarje v ciljno ravnino. Tudi vreme nam je bilo naklonjeno, vzdušje odlično. Zahvaljujem se vsem, ki so sodelovali pri raznih aktivnostih ob progi in pokazali Goriško v najlepši luči. Dogajanje se zvečer ob 20. uri nadaljuje s koncertom Tatjane Mihelj in skupine ABBAMia ob 60-letnici Krajevne skupnosti Nova Gorica v središču mesta. Vabljeni.«

Bogdan Fink, direktor dirke Po Sloveniji, je izpostavil: »Vtisi po 3. etapi so izjemno pozitivni. Bil sem zelo presenečen nad tako velikim številom ljudi. Trasa je bila super, vreme je bilo odlično, tekmovalci zadovoljni. Zahvaljujem se novogoriški mestni občini, da smo lahko partnerji pri tako velikem dogodku. Tu razmišljate športno in pozitivno.»

Foto: Ana Rojc, Luka Carlevaris
Kolesarji gredo čez cestni Solkanski most. Vozijo v koloni eden za drugim. V ozadju se razprostira zeleno hribovje.  Vreme je oblačno. Vodilni kolesar nosi rumeno rdeč dres in vozi rdečo kolo.Kolesarji kolesarijo po cesti proti krožišču v bližini nakupovalnega središča Supernova, na krožišču mažoretke izvajajo plesno točko. Kolona kolesarjev se je ob vstopu v krožišče razdelila. Za kolono kolesarjev se vozijo spremljevalna vozila. Ob cesti stojijo navijači, ki navijajo.Prihod zmagovalca dirke v cilj. Kolesar nosi modrozelen dres in ima iztegnjeno roko, s katero proslavlja svoj prihod v cilj. V ozadju so preostali kolesarji ter spremljevalni avto. Na obeh straneh ceste so navijači, ki glasno navijajo, slikajo ter plapolajo z ročnimi zelenimi zastavicami, na katerih je napis I Feel Slovenia.  Vzdušje je srečno.Veseli navijači ob cesti. V rokah držijo zelene zastavice z napisom "I Feel Slovenia".