Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Bogat program Evropskega tedna mobilnosti v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 13. september 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

»Avto že dolgo ni več v modi, zato vsako leto med 16. in 22. septembrom okrasimo ulice ter pozovemo k spremembi potovalnih navad, » poudarjajo organizatorji  Evropskega tedna mobilnosti na nacionalni ravni. Letos poteka pod sloganom Varčne poti. Tudi novogoriška mestna občina je letos, že dvaindvajsetič, pristopila k akciji Evropskega tedna mobilnosti. Pripravili smo raznolik in bogat program, ki se bo odvijal med 16. in 27. septembrom. Osrednje dogajanje bo v petek, 22. septembra. V luči zaključevanja Evropskega tedna mobilnosti in začetka Evropskega tedna športa tega dne prvič organiziramo Goriški festival športa in trajnostne mobilnosti, ki se bo odvijal na travniku pred novogoriško Občinsko palačo. Prireditev organiziramo skupaj z regijsko pisarno Olimpijskega komiteja, Javnim zavodom za šport Nova Gorica in Avto moto društvom Nova Gorica.

Vsak dan se na naših cestah kuhajo podnebne spremembe, prihaja do prometnih nesreč, prižigajo se rdeče luči zaradi naraščajočih številk oboleli, vrstijo se neprespane noči zaradi hrupa. Za vsemi temi škodljivimi posledicami se skriva motoriziran promet, ki znižuje kakovost življenja in povečuje tveganja za številne neljube učinke. Vsemu temu bi se lahko izognili s premišljeno uporabo trajnostne mobilnosti, ki odpira vrata učinkovitejšemu, bolj zdravemu in predvsem bolj poštenemu načinu premikanja. Evropski teden mobilnosti je vsakoletna priložnost, da spremenimo svoje potovalne navade. Bi se podali v službo peš? Bi izbrali raje kolo kot avto? Bi se v višja nadstropja raje podali peš kot z dvigalom. Prav je, da razmislimo o svoji odgovornosti za podnebne spremembe in zdravje. V novogoriški mestni občini vas vabimo, da skupaj z nami začnete spreminjati svoje navade. V pomoč vam bodo številne ideje in nasveti sodelujočih institucij in društev v Evropskem tednu mobilnosti.

S programom Evropskega tedna mobilnosti bomo začeli v soboto, 16. septembra, in sicer s Čezmejnim kolesarjenjem (zbirno mesto na Trgu Evrope ob 9.30) ter Otroškim kolesarskim krosom (zbirno mesto Športni park Kromberk ob 9.30). V nedeljo, 17. septembra nadaljujemo s pohodom »Peš po Poti dveh gradov – Rihemberka in Dornberga« (zbirno mesto Tabor nad Dornberkom ob 9. uri), v ponedeljek, 18. septembra  pa bomo kolesarjem že navsezgodaj (od 7. ure dalje) na Bevkovem trgu delili kolesarski zajtrk. Pridružil se jim bo tudi novogoriški župan Samo Turel, ki tudi sicer v službo prihaja bodisi s kolesom bodisi peš.

Med tednom bodo sledila organizirana vodenja (peš) po različnih zanimivih točkah v Novi Gorici in Solkanu. Osnovnošolci OŠ Frana Erjavca bodo 19. in 20. septembra s kolesarskim izletom, Ekolorogom, popestrili dogajanje na kolesarskih poteh v Novi Gorici in okolici. V četrtek, 21. septembra, pa vabimo vse mamice, da se nam pridružijo v Borovem gozdičku v Novi Gorici ob 10.30 na Vozičkanju z dojenčki.

V petek, 22. septembra,  prvič organiziramo Goriški festival športa in trajnostne mobilnosti, ki se bo odvijal na travniku pred novogoriško Občinsko palačo med 9. in 13. uro. V  sklopu prireditve bo potekal tudi občinski kros za drugo in tretjo triado ter občinsko tekmovanje v ekipnih športih za srednje šole. Za vrtčevske otroke in prvo triado osnovne šole bo na Kidričevi ulici postavljen kolesarski poligon za kolesa in poganjalčke, na travniku pa bodo športna društva predstavljala svoje športe. Na stojnicah se bodo na travniku predstavila tudi številna druga društva. Dogajanje bodo popestrili predstavniki Policijske uprave Nova Gorice, ki nam bodo poleg svojega preventivnega dela predstavili tudi delo vodnikov službenih psov ter konjeniške policije. Potekala bo tudi predstavitev oddelka vrhunskih športnikov, zaposlenih v Policiji. Z nami bo tudi najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić. Ob 11. uri bo ekshibicijski dvoboj v namiznem tenisu med Darkom Jorgićem ter štirikratnim udeležencem olimpijskih iger v namiznem tenisu Bojanom Tokićem iz Nove Gorice.

V nedeljo, 23. septembra, se vzpenjamo na Sabotin, kjer bo poskrbljeno za vodenje in topel obrok. V sklopu Evropskega tedna mobilnosti pa bomo v sredo, 27. septembra, organizirali tudi brezplačne vodene oglede v prenovljenem Rafutskem parku.

Podrobnejši program Evropskega tedna mobilnosti 2023 v novogoriški mestni občini je objavljen na občinski spletni strani (www.nova-gorica.si v rubriki Trajnostna mobilnost) – na povezavi

https://www.nova-gorica.si/trajnostna-mobilnost/evropski-teden-mobilnosti/