Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Srečanje župana z ravnatelji vrtcev in šol

DATUM OBJAVE 01. februar 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Ravnatelji so izpostavili zlasti podražitev energentov, višje stroške dela, pomanjkanje kadrov in prostorske potrebe. Zaradi usmeritev Računskega sodišča RS bo oblikovan nov cenik najemnin športnih objektov po šolah, kar bo vplivalo tudi na športna društva v občini. Župan je predlagal, da odprta vprašanja glede pokrivanja materialnih stroškov šolam, za katera sredstva zagotavlja mestna občina, obravnavajo v ožji delovni skupini. Glede investicij je napovedal, da znatno povišanje cen energentov vpliva tudi na razpoložljiva proračunska sredstva za investicije. Skupaj s Službo za investicije mestne občine bo vzpostavljena prioritetna lista investicij po šolah in vrtcih. Za reševanje pomanjkanja kadrov pa župan računa na državno reformo plačnega sistema, ki bi lahko spodbudila mlade, da bi se izobraževali in zaposlovali na področju šolstva, zdravstva in sociale.

Glede višanja stroškov v javnih zavodih, je novogoriški župan Samo Turel povedal: »Pozitivno je, da je vlada sprejela kapico tudi na cene daljinskega ogrevanja za vrtce in šole. Ko bodo znane višine položnic za mesec januar, se bomo skupaj z javnimi zavodi nadalje usklajevali. Glede stroškov dela smo si že ustvarili prvi vtis, gre za približno 20 odstotno povišanje. Končna odločitev glede pokrivanja tega povišanja, še ni sprejeta. Največji izziv so materialni stroški, o tem se pogovarjamo tudi na Združenju mestnih občin Slovenije.« Ravnatelji sicer predlagajo, da bi se za osnovne materialne stroške, kot so ogrevanje, vodarina, smetarina in elektrika, zagotovilo sredstva v višini realnih stroškov. Želijo si tudi vzpostavitve cenika najemnin telovadnic.

Ravnatelji so opozorili na nizke plače šolnikov, pa tudi ostalih delovnih mest v šolstvu, kot sta npr. delovni mesti računovodje in poslovnega sekretarja. Zaradi nizkih plač se manj mladih odloča za učiteljski poklic, ravnatelji jim ne morejo ponuditi dobrih pogojev, na razpise se jih prijavlja vse manj. Ravnatelji so zato zaskrbljeni, kako bo v prihodnosti, želijo si tudi večje promocije učiteljskega poklica.   

Ravnatelji so na srečanju izpostavili tudi potrebne investicije. Tako se na OŠ Čepovan nadejajo prepotrebne sanacije šolske kuhinje ter izgradnje novega vrtca. Kljub tem težavam pa jih razveseljuje podatek, da se število otrok v vrtcu in šoli povečuje, zato se na šoli, kjer so lani praznovali 150-letnico šolstva v Čepovanu, ne bojijo za njeno prihodnost. Na OŠ Branik si želijo akustične sanacije športne dvorane ter ureditev zunanjega igrišča. Potrebovali bi tudi dokončno ureditev varne poti v šolo. Na OŠ Solkan so se lani razveselili dolgo pričakovanega novega vrtca v Grgarju. Bi pa matična šola v Solkanu potrebovala prenovo. Na OŠ Šempas si želijo prizidek s štirimi novimi učilnicami. Za Osnovno šolo Frana Erjavca se nadaljuje priprava projektne dokumentacije za njeno energetsko sanacijo. Osnovna šola Kozara potrebuje prenovo atrija, dveh učilnic in telovadnico. V Vrtcu Nova Gorica želijo energetsko sanirati vrtec Mojca. V Glasbeni šoli Nova Gorica pa težko pričakujejo obnovo starega dela šole, primanjkuje jim tudi učilnic.

Srečanje ravnatelja v Zeleni dvorani občinske stavbe z ravnatelji vrtcev in šolSrečanje ravnatelja v Zeleni dvorani občinske stavbe z ravnatelji vrtcev in šol